Home / Без категория / Знаете какво да правите в Италия, но знаете ли какво да НЕ правите?

Знаете какво да правите в Италия, но знаете ли какво да НЕ правите?

Предстои ви пътуване до Италия и вече нямате търпение да разгледате Рим, Флоренция, Венеция и Пиза? Изготвили сте си списък на местата, които искате да посетите, стегнали сте куфарите и сте готови да потеглите на път. Знаете какво да правите в Италия, но знаете ли какво да НЕ правите?

Туристическа агенция Сърнела подготви кратък пътеводител, който ще ви помогне да не изпадате в неловки ситуации, докато сте на почивка или екскурзия в Италия.

 1. Не яжте закуски и сандвичи пред или около музеите и историческите паметници. Направите ли го, рискувате да отнесете солидна глоба в размер около и над 500 евро.
 2. Същата солидна глоба ви очаква и ако се покатерите на някой паметник или фонтан в желанието да си направите по-добро селфи.
 3. Ако сте във Ватикана не си помисляйте да влезете в катедралата Свети Петър облечени в неподходящо облекло. Силно неприемливо е да решите да влезете в храма по потник и къси панталони например.
 4. Капучино можете да си поръчате само сутрин, със закуската. Неприемливо е да си поръчвате тази напитка по време на обяда или не дай боже вечерята.
 5. Ако имате среща с италианци, задължително се здрависайте с всички (дори и с малките деца). Ако не го направите, това може да се сметне за обида.
 6. За обида може да се сметне и гледането в страни, когато разговаряте с местните.
 7. В заведение никога не си поръчвайте салата за предястие. Салатите в Италия се считат за гарнитура и храненето никога не започва с тях.
 8. Колкото и да ви харесва паста с пилешко – не давайте подобна поръчка в Италия. За италианците паста и пилешко е кощунство.
 9. По същата логика не искайте да ви сложат пармезан. Пармезанът в Италия се носи отделно и вие си поръчвате върху пастата колкото решите.
 10. Никога не си разделяйте пицата с приятел. Италианците не делят с никой своята пица и този „акт ще се сметне за нещо ужасно”.
 11. Ако сте във Венеция не хранете гълъбите на площад Сан Марко, защото ще отнесете глоба.
 12. Внимавайте и с разходката с гондола, тъй като има голяма вероятност цената на една такава романтична разходка да ви излезе доста солена. Ако сте сами, по-добрият вариант е да се качите на някое от маршрутните корабчета или да си намерите още няколко човека, с които да си поделите цената на разходката с гондола.
 13. В популярните туристически градове като Рим, Пиза, Флоренция внимавайте с търговците по улиците. Никога не ги заговаряйте и не им подавайте ръка, ако не искате да ви преследват, докато не ви принудят да си купите нещо.
 14. Във Флоренция има вероятност да не можете да разгледате забележителностите, освен ако нямате предварително закупени билети.
 15. Тъй като всеки регион от Италия има своя традиционна кухня, опитайте се да запомните някой от специалитетите, които се приготвят в градовете, които ще посетите и ги опитайте.
 16. В кафенетата и заведения в Италия цените са различни в зависимост от това дали ще си поръчате на бара и ще си изпиете кафето на крак или ще седнете на маса. Ако изберете да седнете на маса към сметката си задължително ще се добави сервиз обслужване.
 17. Ако пътувате с кола из Италия не избирайте най-краткия маршрут и не се доверявайте много на Google Maps, защото има вероятност да се озовете на място, за което дори не сте чували.
 18. С италианци можете се да разберете най-лесно, ако жестикулирате.
 19. Ако решите, докато сте на почивка или екскурзия в Италия да изкарате ден на плажа, не си и помисляйте да си постелите хавлийката и да си легнете. Дори и на безплатните плажове в Италия се заплаща малка сума за ползване на душ и тоалетна.
 20. Не се учудвайте, ако 5 минути, след като сте се запознали с някой италианец, той ви зададе прекалено лични въпроси. За италианците това си е напълно в реда на нещата.

About svetla

Check Also

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Изискванията към съвременната кухня стават все по-високи. Тя трябва да има красив дизайн, висококачествена изработка, ...