Home / Новини / Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Стартирането на индукционен двигател изисква повече стартов ток, което налага различни методи на пускане. За да се предотврати всякакъв вид повреда на намотката поради високия поток, се използват различни видове пускатели.

Моторните пускатели биват следните видове:

  • Direct Online Starter (DOL)
  • автотрансформатор
  • звезда-триъгълник
  • софтстартер (плавен пуск) и много други

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Снимка: Schneider Electric

Една от най-простите форми на моторен пускател, който се използва за индукционни двигатели е DOL. Състои се от прекъсвачи, контактор и реле против претоварване. Той има много специфичен контактор, който е електромагнитен и може да бъде отворен от релето за термично претоварване в случай на злополука.

Като начало, контакторът е затворен, като се прилага пълно напрежение на линията към намотките на двигателя. Така първо двигателят ще извлече много висок ток за кратък период от време, магнитното поле в желязото и токът ще бъдат ограничени до заключения роторен ток, който присъства в двигателя. Второ, двигателят ще развие заключен въртящ момент на ротора и ще започне да се ускорява до пълна скорост. Докато това се случва, токът ще започне да пада, но няма да падне значително, докато двигателят не е на висока скорост, обикновено около 85% от синхронната скорост. 

От какви части се състои  Direct Online Starter (DOL)

Магнитните контактори действат като електромагнитни превключватели, които осигуряват безопасно и удобно средство за свързване на разклонителни вериги. Те също така използват електромагнитна енергия за затваряне на превключватели. Електромагнитът се състои от намотка от тел, която се поставя върху желязното ядро.

Това, което се случва е, че когато токът тече през намотката, желязото на магнита се намагнетизира и привлича желязната пръчка, която е известна като арматура. Когато прекъсването на тока протича през намотката на жицата, това води до отпадане на арматурата поради наличието на въздушна междина в магнитната верига.

Електродвигателите с линейно напрежение са електромеханични уреди, които осигуряват безопасни, икономични и удобни средства за стартиране и спиране на двигатели и също така имат предимството да се управляват дистанционно.

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Снимка: Schneider Electric

Реле за претоварване (защита от претоварване)

Защитата от претоварване помага на електрическия мотор да предотврати прегряването и осигурява максимален експлоатационен живот. При претоварване, двигателят черпи прекомерен ток, който води до прегряване.

Тъй като изолацията на намотката на двигателя се влошава поради прегряване, има установени граници на работната температура на двигателя, благодарение на които се избягват ситуации като тази.

Релетата се делят на:

  • термични релета
  • магнитни релета
  • електронни релета

Всеки моторен пускател може да разполага и с допълнителни функции в зависимост от приложението му – софт старт, регулиране на скоростта, обръщане на фазите, комуникация и др.

Продуктовата гама от моторни пускатели, които ЕХНАТОН предлага ви предоставя базови функции като защита от късо съединение, управление и изолация. Компактни и лесни за използване, моторните пускатели, които ще намерите в магазините на компанията, са от световно признати производители, отговарящи на всички стандарти и на най-високите изисквания за сигурност.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...