Home / Новини / Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. Средната продължителност на живота е около 72 години, като за това време сърцето ни бие приблизително 2,5 милиарда пъти. То изпомпва кръвта през кръвоносните съдове, за да снабди всяка част от тялото ни с кислород и хранителни вещества. 

По същество сърдечно-съдовата система играе ключова роля в това да се справяме с физическото и психическото натоварване. Затова е важно да се грижим за нея, хранейки се правилно, приемайки подходящи хранителни добавки, както и спортувайки. Нека обърнем повече внимание на всичко това в статията.  

Здраво сърце и след 50

Източник на изображението: freepik.com

Рискови фактори 

Сърцето ни е способно да се справи с огромно натоварване за продължителен период от време. Здравословният начин на живот обаче значително подобрява функциите на сърдечно-съдовата ни система и намалява или напълно премахва рисковете от влошаване на здравето ни. 

Това могат да бъдат: 

 • Високи нива на холестерол в кръвта;
 • Високо кръвно налягане;
 • Затлъстяване;
 • Липса на физическа активност;
 • Наличие на възпаление в тялото ни;
 • Диабет;
 • Тютюнопушене;
 • Злоупотребата с алкохол и др.

Как да поддържаме сърцето си здраво?

Добрата новина е, че никога не е твърде късно да започнем да се грижим за сърцето си. Винаги е добре това да се случи възможно най-рано, за да извлечем максимално много ползи. Ето и как можем да го постигнем.

Здравословна и балансирана диета

Здравословната и балансирана диета включва консумацията на много плодове и зеленчуци. Към тях е хубаво да се добавят фибри, месо, което не е мазно, риба и бобови растения. Намаляването на приема на наситени мазнини, захар и сол е също от голяма полза за здравето на сърцето. 

Една добре балансирана диета може да ни снабди с почти всички необходими хранителни вещества, включително протеини, витамини и минерали. 

Хранителни добавки

Когато храната не е достатъчна, за да си набавим необходимото количество хранителни вещества, има и други методи, които да ни помогнат в тази насока. Един от тях е включването хранителни добавки в диетата.

Добре е в тяхното съдържание да присъстват:

 • Креатин – понижава нивата на триглицеридите в кръвта и подобрява помпената функция на сърцето, намалявайки риска от развитието на сърдечна недостатъчност.
 • D-рибоза – намалява умората, подобрява качеството на живот у пациентите и повишава скоростта на възстановяване на АТФ нивата.
 • Коензим Q10 – притежава антиоксидантни свойства, подобрява производството на енергия в клетките и сърдечната функция. От полза е за превенцията от сърдечна недостатъчност.
 • Витамин E – антиоксидантните му ефекти служат за превенция срещу коронарна артериална болест. Витаминът намалява риска от инфаркт. 
 • Калций и магнезий – допринасят за нормалната мускулна функция, включително и тази на сърдечния мускул.
 • Витамин B1 – намалява риска от развитието на сърдечни болести. 
 • Витамин С – подпомага усвояването на витамин E и подобрява кръвообръщението. 

Физическа активност

Според проучвания, 6 години без спорт излагат сърцето на риск от сърдечна недостатъчност и инфаркт. Затова специалистите съветват един възрастен човек да извършва минимум 150 минути физическа активност с умерена интензивност. 

Такива активности са карането на велосипед и бързото ходене, които имат чудесно въздействие върху кръвоносните съдове. В съчетание с балансирана диета, това може да помогне за поддържането на здравословно тегло. 

Към включването на всички полезни навици, които разгледахме, е от голямо значение и отстраняването на вредните такива. Това означава да намалим алкохола, да спрем тютюнопушенето и да намалим стреса в живота си. Така ще се чувстваме не само здрави, но и щастливи. 

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...