Home / Новини / Защо е важно да се правят пренатални тестове

Защо е важно да се правят пренатални тестове

Чудото на живота, а именно – бременността, е най-голямото приключение за всички двойки. Като отговорни бъдещи родители, всички ние се интересуваме и искаме изчерпвателна и подробна информация относно протичането на бременността от началото до самия й край.

Тестове за установяване на най-честите хромозомни и генетични аномалии

Тъй като медицината е доста напреднала в 21 век, има изключително много апаратури и тестове, от които повечето познаващи до някъде състоянието на плода, но не изцяло. 

По принцип има стигми, които могат още в първия триместър от бременността,  ултразвуково да се наблюдават. Между 11 и 13 гестационна седмица ултразвука, който се прав, често съпътства ранния биохимичен скрийнинг и биха могли да се видят по-значителни и тежки увреждания на органи, но понякога има доста дискретни увреждания, които могат да убегнат или изобщо да няма, а плода да е с болест на Даун.

Амниоцентезата и хорионбиопсията 

Амниоцентезата и хорионбиопсията са основните методи за поставяне на диагноза, но за жалост при тях има риск от аборт. Той се прилага в последната декада на бременността и е от съществено значение при кои бременни може да се приложи.

Има и трето поколение скрийнингов ДНК тест за неинвазивна пренатална диагностика или още NIPT/НИПТ (non-invasive prenatal test). Той предлага предимства в много отношения, както и точност до 99,8%.

Какво е НИПТ?

Това е точен и безопасен неинвазивен пренатален тест за установяване на най-срещаните генетични аномалии при самия плод. Установява наличие на следните състояния при бебето, като Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау, както и дефекти свързани с половите хромозоми (тризомия 21, тризомия 13 и тризомия 18). Той може да бъде направен в много ранен период от бременността или по-точно още в 9-та гестационна седмица и да разбере, какъв е пола на бебето. Благодарение на него, ако се установи някаква генетична аномалия при бебето, родителите ще могат да направят информиран избор още в началото.

Защо точно пренатест?

Като за начало неинвазивния пренатален тест, е достъпен за всички семейства очакващи дете. Предлага висока безопастност на плода. Няма риск от спонтанен аборт ( с него могат да се избегнат между 600-700 спонтанни аборта, които ежегодно се случват след инвазивни иследвания на плода), както е на лице при амиоцинтезата. Винаги с надеждни и точни резултати.

Как действа и какво точно се иследва с НИПТ?

Той изолира и иследва директно ДНК-то на бебето , за разлика от другите методи за диагностика, които иследват само биомаркери на майката. 

В човешките клетки има 46 хромозоми, като две от тях са свързани с пола – XX или XY, съответно за женски и мъжки пол. Всички хромозоми са по двойки. При наличие на допълнителна хромозома или липса на такава към някоя от тези двойки означаваме това състояние като анеуплоидия. Най-честите анеуплоидии са вече изброените синдроми. Именно тях установява неинвазивния пренатален тест.

Разраборен в Германия, отговарящ на европейските стандарти и е с точност 99,8%, базиран на над 100 000 направени теста. Изключително безопасен, както за майката, така и за бебето. Нужно е само кръвна проба от майката.

Пренатеста не се прилага самоцелно, а е допълнение към съществуващата дродова диагностика и за него, трябва да са на лице определени предпоставки. От една страна АГ трябва да е установил наличието на риск от хромозомни изменения на плода, доказано от съответната медицинска документация, освен това бремеността трябва да е най-малко 9 седмица

Иследването е изключително актуално, особено когато жените в днешно време, раждат в по-напреднала възраст. Това е една изключително ранна диагностика , надскачаща всички познати до сега методи. Измества нуждата от процедурата наречена амниоценеза, която се използва широко и не е много приятна. 

Защо е важно да се правят НИПТ?

Най- точния и кратък отговор на този въпрос е – за да бъдем спокойни, че всичко с бебето е нормално и то ще се роди здраво. 

Пренатални тестове –  Bahçeci ще осигури всичко това с нужното внимание и компетентност.

About plami

Check Also

Как да изберете перфектните мъжки ризи?

Как да изберете перфектните мъжки ризи?

Мъжките ризи са много важна част от облеклото на всеки изискан джентълмен, грижещ се за ...

Leave a Reply