Home / Новини / Влажните кърпи – хигиената е винаги с вас

Влажните кърпи – хигиената е винаги с вас

Поддържането на хигиената е задължителен навик на всеки един от нас. То задължително тябва да бъде част от ежедневието ни. Но когато нямаме възможност да поддържаме хигиена по обичайния начин, поради различни причини, идват на помощ влажните кърпи .

Когато сме на вън, пътуваме или сме просто до магазина, те са винаги там с нас за да се погрижат за личната ни хигиена. 

От къде идват влажните кърпи?

Честа се пада на американеца Артър Юлий, който е със солиден опит в козметичната инустрия и през 1957 година, създава прототипа на съвременната мократа кърпа с името Wet-Nap.

Влажните кърпи - хигиената е винаги с вас

С всяка година след създаването си, мокрите кърпи набират все повече и повече популярност и приложение. Те не се използват само за лична грижа, но и за избърсване на ръце и повърхности, дезинфекция и други. След навлизането на еднократните пелени, те стават задължителен аксесоар за нашето бебе. Особенно много важи за мокрите кърпи за нашето бебе. С тях почистваме ръце, лице, интимни части и почти всичко останало, когато достъпа на вода е ограничен.

Добре е да сме запознати със съдържанието, което трябва да имат едни мокри кърпички преди да бъдат закупени:

 • вода
 • естествен аромат (етерични масла и др.)
 • лимонена киселина (регулира pH-то)
 • витаминни компоненти, допринасяйки за заздравяването на драскотини и рани (витамин А и Е)
 • екстракти от лечебни растения (лайка, смрадлика, невен, чаено дърво, алое вера и др.)
 • растителни масла за омекотяане и успокояване на кожата ( жожоба, лавандула, пшеничен зародиш)
 • без оцветители – това са цветни пигменти, произведени на базата на каменовъглен катран и нефт. Могат да предизвикат раздразнения и повишена чувствителност на кожата. Лошото е, че се абсорбират от кожата и намаляват кислорода в клетките в организма, което води до изтощение и загуба на енергия. Доказано е, че почти всички оцветители са канцерогенни
 • без парабени – това са синтетични химикали и се използват като консерванти в козметиката и в някой храни. Те запазват храната за по-дълго и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени
 • без алкохол – при високи концентрации алкохола причинява изсушаване, изгаряне, дразнене и увреждане на кожната бариера.
 • дерматологично тествани
 • без натриев лаурил сулфат (SLS) – познат като един от най-ужасните детергени в козметичните продукти. Той причинява сухота, дразнене, сърбежи.
 • без фталати, фталова киселина – те се използват за максимално омекотяване на салфетките. При тестове на мишки, е доказани, че се натрупват в черния дроб и други органи и водят до нарушаване на производството на хормони в организма. 
 • хипоалергенни

Винаги когато закупувате мокри кърпи е желателно да гледате срока на годност и на производителя, тъй като пазара е доста обширен. Марката на производителя е добре да бъде позната, тъй като това ще бъде гарант за качеството на влажната кърпичка. Избягвайте да купувате, такива които имат съдържание на сапун и пенещи вещества, те не са особено благоприятни за кожата на нас и мъниците. 

Влажните кърпи имат и широко приложение и в нашето домакинсвто. Ето някой полезни съвета, с които ще ви бъдат от полза:

 • Озъптява къдриците – ако препаратите за буйни къдрави коси не успяват да си свършат добре работата, на помощ идва мократа кърпичка. Техният ефект може да не е трае цял ден, но ще ви върши достатъчно работа да изглеждате добре, особено във влажна среда. 
 • Почиства лака от дървени повърхности – тъй като знаем, че дървото трудно се поддържа и лесно се уврежда от всякакви препарати, мокрите кърпички са идеален заместител за прибърсване. Особено след като сме напръскали всичко с лак, докато сме оформяли нашия стайлинг.
 • Дава блясък на кожените обувки – мокрите кърпички са идеални за това. Те имат фина и мека текстура и са страхотна алтернатива на гъбичката, особено, когато я нямате. 
 • Почиства клавиатурата и щорите – мокрите кърпи са чудесно гъвкави. Те ви позволяват да достигнете до малките и скрити места, като пространството между бутоните на клавиатурата или плоскостите на щората.

Истината е че влажните кърпички са спасители в нашето ежедневие и грижовна алтернатива за най-малките. 

About plami

Check Also

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна Освен ...