Home / Без категория / Видове чаши за кафе

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват в ежедневието и трябва да на се само удобни, но и да ни радват с красив външен вид и изработка.  Кафето е една от най-предпочитаните напитки и всеки ден се изпиват милиони чаши кафе от разнообразни сортове.

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на всяко домакинство.

Но също толкова голямо е разнообразието от видове чаши за кафе. Как обаче да изберем подходяща  чаша за любимата ни сутрешна напитка?

При избор на комплекти чаши за кафе е хубаво да обърнем внимание на няколко неща.

При избор на комплекти чаши за кафе е хубаво да обърнем внимание на няколко неща. На първо място стои качеството разбира се. Порцеланът, от който е изработена чашата е важен, тъй като чашата за кафе е първото нещо, към което много от нас посягат първо сутрин. От качеството на порцелана зависи това за колко време ще изстине кафето ни, а също така и дали ще поема аромати от кафе, след като сме измили чашата.

Важно е чашата ни за кафе да може да запази топлината на кафето колкото се може за по-дълго.

Важно е чашата ни за кафе да може да запази топлината на кафето колкото се може за по-дълго.

Нека разгледаме различните видове чаши за кафе и техните предимства и недостатъци:

 

Стандартна порцеланова чаша за еспресо

Стандартна порцеланова чаша за еспресо

Тук вариациите са разнообразни. Чашките за еспресо варират както  по размери, дебелина и цвят, така и при техните чинийки. Най-често са с малки размери в бял цвят в 80-90 мл.

 

Стъклена чаша за кафе

Стъклена чаша за кафе

Този тип чаши за кафе са малки по размери (100мл.), обикновено прозрачни и без дръжки, което ги прави по-малко удобни за пиене на крак в сравнение с другите видове. Затова пък имат някак по-стилен и изчистен вид и са предпочитани за заведения.Те са по-скоро подходящи за кафе шот или кафе еспресо. Предимството им е, че виждаме количеството кафе в чашата.

Предимството им е, че виждаме количеството кафе в чашата.

Недостатъкът им е, че стъклото, от което са направени е по-лесно чупливо, тъй като е по-тънко в сравнение с чашите за кафе тип халба например. Затова пък този вид чаши се затоплят сравнително лесно и съществува опасност да се опарим, ако вземем чашата веднага след като сме налели кафето. За щастие се предлагат подобни стъклени чаши с двойни стени, което предотвратява бързото затопляне, както и бързото изстиване на кафе напитката.

 

Чаша за капучино или лате

Тези чаши са с по-голям размер, което ги прави също подходящи за сервиране на чай. Някои чаши от този тип са във форма на конус, тесни и високи, а други ниски и широки.Те побират около 150-220мл.

Чаша за капучино или лате

 

Чаша за кафе шварц, лате или капучино

Чаша за кафе шварц, лате или капучино

По-високи от другите чаши и със тънки стени, те бързо се затоплят. Побират 260-300 мл.кафе. Някои такива чаши се срещат със столчета, което им носи не само елегантен вид, но и удобство и стабилност.

 

Чаша за кафе тип халба

Чаша за кафе тип халба

Ако предпочитаме удобството и искаме нещо, което да издържи дълго време и да се чупи по-рядко, по-добър вариант за нас са керамичните  чаши с широки дръжки. Този тип чаши също се срещат в разнообразие от форми, дизайни и размери. Тук дизайнерите на чаши наистина развихрят въображението си в създаването на все по-закачливи кафе чаши с уникален дизайн.

Поради тази причина те са едни от най-предпочтаните чаши, тъй като чрез една чаша можем да отразим своя личен стил. Всеки от нас може да открие тази чаша, която подхожда на индивидуалността му.

Дръжката на чашата за кафе трябва да е преди всичко удобна и да дава стабилност, особено ако имаме забързано ежедневие и често пием кафето си в движение.

Дръжката на чашата за кафе трябва да е преди всичко удобна и да дава стабилност, особено ако имаме забързано ежедневие и често пием кафето си в движение. Освен това тези чаши са доста по-издръжливи в сравнение с другите видове чаши. Този тип чаши са по-малко елегантни от стандартните еспресо чашки, но пък побират по-голямо количество от кафе напитката.

Също така халбите за кафе не се затоплят твърде бързо след като налеем напитката, тъй като дебелите им страни осигуряват изолация.

Също така халбите за кафе не се затоплят твърде бързо след като налеем напитката, тъй като дебелите им страни осигуряват изолация. Но пък при тях се постига едно равномерно разпространяване на топлината на кафето в чашата. Това означава, че кафето ни ще се запази топло за по-дълго време без да се налага да го претопляме в микровълнова.

Могат да се мият в съдомиална, да бъдат поставяни във фризер без риск от пропукване на порцелана, което ги прави практичен избор за ежедневието. По порцелана им не остават следи или остатъчни аромати след измиване.

 

Чаша за пътуване тип термос

Чаша за пътуване тип термос

Правят се от неръждаема стомана и могат да поддържат кафето ни топло с часове – идеален вариант за студените зимни дни. Някои имат дружки, а пък други са без. Удобната дръжка я прави подходяща за пътуване и пренасяне из града или пък в офиса. При избор на термос е добре да внимаваме за качеството на изработката на неръждаемия материал както и наличието на отвори в изработката на чашата, както и колко добре вакум капачето се затваря.

Глинена чаша за кафе

Глинена чаша за кафе

Този тип чаши не са толкова разпространени, както другите видове, но пък се отличават с висока устойчивост на чупене или одраскване. Те са с ръчна изработка и се покриват с бляскаво покритие, което им придава един наистина оригинален вид. Всяка чаша е уникална сама по себе си, тъй като се прави от микс от камък, глина и кремък. Супер издръжливи са на високи температури и по тях е много трудно да останат някакви остатъчни петна от кафе.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Изискванията към съвременната кухня стават все по-високи. Тя трябва да има красив дизайн, висококачествена изработка, ...