Home / Без категория / Успешната сделка за покупка на жилище се крие в детайлите

Успешната сделка за покупка на жилище се крие в детайлите

Покупката на жилище само въз основа на моментните емоции и без да сте преценили всички плюсове и минуси в сделката не е най-доброто решение, което можете да вземете, особено щом става дума за имот, в който ще живеете години наред и за който ще трябва да платите немалка сума пари.

Ако и сте на вълна покупка на апартамент или къща, ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да пристъпите към действие.

Първата стъпка е да не прибързвате… Да, точно така! Да бързате да закупите каквото и да е жилище само защото някой ви е казал, че в момента цените са много изгодни или че лихвите по ипотечните кредити са ниски не е правилната стратегия.

Затова, преди да направите каквото и да е първо си отговорете на следните въпроси:

Сега ли е точният момент да направя тази сделка?

За да си отговорите на този въпрос потърсете информация за пазара на недвижими имоти в момента, какво е търсенето и предлагането, цените на имотите в града/района, където искате да закупите жилище, какви са прогнозите на експертите от водещи  агенции за недвижими имоти.

Какво жилище търся да закупя?

Мислете в перспектива, но без да се изхвърляте. Жилището трябва да е достатъчно голямо за семейството ви и да може да осигури комфорта на всеки негов член. Помислете добре, дали ако в момента сте двама, но очаквате семейството ви да се увеличи, покупката на едностайно жилище (но в желан квартал) ще е добра инвестиция за в бъдеще. И обратното… ако сте двама или четирима, дали огромен мезонет (който изисква и много по-голяма поддръжка) е жилището за вас.

Имам ли достатъчно лични средства или ще разчитам на ипотечен кредит от банката?

Тъй като са малко хората, които могат да си позволят лукса да не търсят ипотечен кредит, задайте си въпроса какъв размер кредит можете да си позволите да потърсите. Не прибързвайте и не си казвайте, че ще затегнете малко колана и ще успеете да плащате вноските по кредита, защото тук става дума за поне 20 – 25 години, през които ще изплащате заема, с който сте закупили жилището си.

Как да намеря подходящото жилище?

Ако сте си отговорили на предните въпроси и е време да пристъпите към реалното търсене на жилище, вариантите да го направите са два – да търсите по обяви и да преговаряте директно със собственика на имота или да потърсите агенция за недвижими имоти. Лично наше мнение е, че по-удачното решение би било да потърсите квалифицирани брокери, тъй като брокерските агенции разполагат с голям избор от оферти.

След като изберете брокерската агенция помолете вашия брокер да не ви показва всички жилища наред, а да насочите вниманието ви само към тези, които отговарят на вашите изисквания.

Идва ред на огледите на самите жилища и тук трябва да сте особено внимателни и да оставите емоциите си у дома.

За огледите на недвижимите имоти, експертите от агенция за недвижими имоти Arco Real Estate съветват следното:

*ако имате възможност да вземете със себе си на огледа близък или приятел, който се занимава със строително – ремонтни дейности. Такъв специалист може да „види” скритото под козметичния ремонт, който продавачите задължително правят, преди да обявят имота си за продан.

*да обърнете внимание не само на вътрешността на жилището, но и отвън.

*да разгледате района, в който се намира жилището, да поговорите със съседите, да обърнете внимание дали се намира на комуникативно място или не.

 

About svetla

Check Also

Чаша за капучино или лате

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват ...