Home / Новини / Топ 10 дърводелски инструменти

Топ 10 дърводелски инструменти

Топ 10 дърводелски инструменти

Всеки майстор разполага с богат набор от дърводелски инструменти, но има само няколко вида,  които се използват най-често и от които се нуждае всеки себеуважаващ се дърводелец.

Топ 10 дърводелски инструменти, които всеки дърводелец трябва да има и кратка информация за някои от тях:

Винтоверт

 

Електрическият винтоверт е един полезен инструмент, който трябва да има всеки дърводелец. Той ни спестява усилията по отвиването и завиването на винтове с отверка. Винтоверт ни улеснява в монтажа и сглобяването на шкафове, секции, легла, щори. Използва се също за поставяне на гипскокартон и первази. Електрическите винтоверти са снабдени с различни акумулаторни батерии, които са в диапазон от 9 до 24 волта.

 

Циркуляр за ъглово рязане

Циркуляр за ъглово рязане

Този вид дърводелска машина е задължителен за всеки дърводелец. Тя задвижва диск с трионни зъби по ръба. Циркулярните машини са предназначени за надлъжно, напречно и смесено рязане на различни видове дървесни материали.  С тях можем да обработваме дъски, трупи, призми, плочи от дървесни частици, шперплат и други.

 

 

Длето

Длето

Длетото се използва за обработка на метал, само с чук или чук. Само по себе си длетото представлява стебло с конична вдлъбнатина, където е поставена дръжката, а също и по-дебел нож, който е леко заострен към заострения край.

 

Прободен трион зеге

 Прободен трион зеге

Универсален дърводелски инструмент за рязане на дърво, метал и пластмаса със заслужено място в работилницата на всеки дърводелец.

Този вид универсална дърводелска машина е предназначена за рязане както на дърво, така и на различни видове пластмаси, тънка листова стоманта и цветни метали. Използва се главно за рязане на отвори в плочи, криволинейно рязане.

 

 

Стяги

Стяги

 

Стяги са още един елемент от набора задължителни инструменти, от които се нуждае всеки дърводелец. G-образните стяги са предназначени за по-тежка работа. Стягите могат да се използват при всеки  тип дърводелска работа, където се изисква голяма сила на захващане на неравни повърхности. Дръжките на стягите се изработват от разтопена стомана, която се огъва преди самата скоба. Така се предотвратява изпускането на материала.

 

Стяги

Верижен и механичен трион за дърво

Верижен и механичен трион за дърво

 

Бормашина

Бормашина

Никой домашен дърводелец не може да мине без този  универсален инструмент. Бормашините (наречени още дрелки) биват различни видове: ръчни, електрически, ръчни, акумулаторниу пнивматичмни, ръчни и настолни (колонни).

Циркулярен трион

Циркулярен трион

Този дърводелски инструмент е предназначен за напречно, надлъжно, както и смесено рязане на различни видове дървесни материали. Особено подходящ е за разкрояване на големи плочи от дървесни частици. От мощността на циркулярния трион зависи и неговата производителност. Има циркулярени триони с маса и без маса.

 

Лентова шлайфмашина

Лентова шлайфмашина

Този вид дърводелска машина не е от най-популярните за българския домашен дърводелец поради високата й цена, както и липсата на голямо производство на подобни машини. От всички видове шлайфмашини лентовата шлайфмашина има най-агресивно действие към шлифования материал. При нея се постига най-бързо отнемане на повърхностния слой и като цяло се работи много бързо с тази машина. Плоската форма на основата ни помага да шлифоваме големи плоскости без да има видимо копиране в неравностите.

Оберфреза

Оберфреза

Полезен инструмент, предназначен за издълбаване на различни видове фалцове и нутове, издълбаване на различни по вид форми, декоративно оформяне на кантове. Фрезата се използва също за монтиране на панти и мебелни дръжки и дърворезба.

Рулетка

Рулетка

 

Лазерна или обикновена нивелация

Лазерна или обикновена нивелация

Лазерна или обикновена нивелация

 

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна Освен ...