Home / Без категория / Тиксо, скоч или кой е изобретил самозалепващите се ленти?

Тиксо, скоч или кой е изобретил самозалепващите се ленти?

Трябва да изпратите пратка, да опаковате набързо подарък или просто да залепите няколко изпаднали листа от стария си готварски тефтер? Без съмнение, първото към което посягате е брандираното тиксо, нали?

Самозалепващите се ленти, които са популярни под името „тиксо” са безценен помощник в бита, в работата, навсякъде, където има нужда да се залепи нещо бързо и надеждно.

Какво представлява тиксото?

 

Най-просто казано, тиксото представлява лепенка, която се самозалепва. Структурата на лентите се състои от няколко слоя, като основните са два.

От първия основен слой зависи устойчивостта на тиксото (колкото по-голяма е дебелината му, толкова по-устойчиво е то на натоварвания). Вторият лепилен слой също е много важен, тъй като от него зависи колко добре ще залепва тиксото.

Няма съмнение, че всички използваме този много полезен канцеларски продукт, (който се предлага и от https://tikso-lenti.com/), но знаете ли, че той има много интересна история?

Защо на тиксото казваме и „скоч”?

 

Самозалепващата лента е изобретена (както повечето велики изобретения) малко случайно. През 30-те години на миналия век, в една американска компания работел млад лабораторен техник на име Ричард Дрю. Веднъж Дрю забелязал, че колегите му се опитват да боядисат купето на кола в два цвята, но не успяват да отделят цветовете един от друг. За да им помогне, той взел една лента, намазал я в двата края с лепило, и така помогнал на колегите си да завършат проекта си.

При отлепянето на лепенката колегите на Дрю забелязали, че тя се отлепва много лесно. Оказало се, че Дрю е намазал с лепило лепенката само в двата края, за да икономиса лепило. Тъй като шотландците се славят по света с две неща – с голямо скъперничество и със скоча си, лепенките на Дрю получават името „скоч”.

Така започва историята на тиксото, което се е „родило” под името Scotch и което днес можете да откриете почти във всеки магазин за канцеларски стоки като https://tikso-lenti.com/.

 

About svetla

Check Also

Чаша за капучино или лате

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват ...