Home / Новини / Избор на осветителни тела и абажури онлайн

Избор на осветителни тела и абажури онлайн

На всеки му се е налагало, да обзаведе жилището си с осветителни тела, но да няма време да обикаля магазините. Днес, огромна част от покупко-продажбите се осъществяват благодарение на интернет. Винаги ни се е струвало, че избирането на абажур или пък на няколко осветителни тела онлайн е лесно, но като отворим някой онлайн магазин и се загубваме в многообразието от размери и видове. Поради тази причина, решихме да направим кратък наръчник как по-лесно да се ориентираме.

Изборът на абажур трябва да е съобразен с две неща – цялостният декор на стаята и самата основа на абажура. Многообразието от предлагани осветителни тела наистина обърква повечето хора и те се лутат из между безбройните модели. За щастие има няколко основни правила, които могат да се спазват.

Как да изберем правилния размер на абажура?

Абажурите са във формата на шапка и имат същите характеристики. По-големият размер прикрепен към по-малка основа изглежда нелепо, естествено за обратната комбинация важи същото. Златната среда се достига, тогава когато пропорциите са правилни и ефектът е хармоничен. Височината на абажура трябва да е около три четвърти от височината на основата. Ширината на основата също е важна, тя трябва да е широка, колкото е висок самият абажур.Съответно ширината на абажура е препоръчително да е по-голяма с поне сантиметър от ширината на основата, за да може лампата да изглежда балансирана. Добър съвет е, ако не можете да изберете между две лампи, винаги да изберете по-голямата. Имайте предвид обаче, че високите абажури насочват по тесен лъч светлина. Високите подови абажури трябва да имат диаметър от 45 см или повече.

Как да изберем правилната форма на осветителното тяло онлайн?

Първата мисъл, която трябва да ни води е, че този абажур ще го поставим в определена среда. Той няма да бъде единственият предмет в тази стая и трябва да бъде съобразен със заобикалящите го мебели. Ако стаята е с малко мебели и е по-скоро в минималистичен стил, тогава лампата може да е по-голяма и с дълга основа, използването на малък, нисък абажур не е препоръчително.

Основните видове форми на абажури

  • Пресечена пирамида и конуси– това са двете класически форми и представляват пирамиди с отрязани върхове.
    Квадратна форма – представлява абажур с 4 равни стени.
    Цилиндричен абажур – тази форма е взаимствана от формата на барабаните.
    Овален абажур – с овалната си форма, разпръсква хармонично светлината

Ако искате еднакъв вид, тогава изберете лампа с еднаква форма на основата и на абажура, можете да поръчате осветителни тела онлайн от UltraLight.BG. По-предпочитани са овалните форми, но не са подходящи за всяко помещение. Ако в стаята нямате много място и трябва да долепите лампата до стената, тогава е по-добре да се спрете на квадратна форма.

Материалът от който е изработен абажура също е много важен.

Осветителните тела се изработват от всякакви материали включително и пластмаса. За качествена лампа, обаче е хубаво да подберете, абажур направен от коприна, лен, памук или пергамент. Изработените от пергамент предимно са в овална форма и са подходящи ако дизайнът на стаята е минималистичен или модерен. Този тип абажури ще придадат завършеност на помещението. Тези, които са изработени от коприна и памук, също са овални или дори плисирани. Моделите напомнят на традиционен абажур и пасват идеално на винтидж обзавеждане. Абажурите изработени от лен са обикновено в приглушени цветове – бежово, кафяво. Изключително подходящи са за комбинация с бледо дървено обзавеждане.

Как да изберем правилният дизайн и цвят на интериорното осветление?

Тук няма единствен верен отговор, защото има много различни дизайни и допълнения към тях. Промяната на лампата с абажур е бърз и ефективен начин да промените възприемането на целият декор. Ако се нуждаете от промяна на вашето интериорно осветление на http://ultralight.bg/interiorno можете да намерите всичко необходимо. И определено ще ви излезе по-евтино отколкото да редекорирате цялото обзавеждане.

Трябва преди да направите своя избор, да прецените каква светлина ви трябва. Ако ще използвате интериорното осветление за четене, тогава прозрачните абажури са вашият оптимален избор. Ако тази лампа ще е само част от декора и няма да се използва за някаква функционална дейност, тогава и по-тъмен нюанс ще ви свърши работа. Абажурите не са завеси и килим, с абажура може да си позволите да експериментирате цветово. Не е нужно да избирате идентичен цвят с цялото останало стайно обзавеждане. Ако имате уютен ъгъл, можете спокойно към него да добавите полупрозрачен абажур, който да разпръсква светлината из стаята.

Основният ни съвет за избор на интериорно осветление е да бъдете смели. Ако ви се струва добра идея да комбинирате един вид основа с различен вид абажур, проверете в интернет за подобен модел, за да придобиете представа как ще изглежда. Освен това не се притеснявайте да внесете малко цвят и раздвиженост в по-стегнатите декори.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...