Home / Новини / С 3D печата бъдещето е тук

С 3D печата бъдещето е тук

Откакто през 2010 г. 3D печата навлезе в живота ни не минава и седмица, без да станем свидетели на нарастващото му въздействие върху нашия свят и начин на живот. Тази вълнуваща технология (която използват и редица български компании като 3D BG PRINT) направи революция в индустрията и доведе бъдещето при нас.

Ако някой преди десетина години ние беше казал, че дойде ден, в който ще можем да принтираме човешки органи, храна, дрехи, жилища, лекарства, части за машини или ще правим прототипи само за няколко часа, едва ли бихме му повярвали. Днес, благодарение на технологията на 3D принтиране това ни се струва напълно нормално и като част от ежедневието ни.

 

5 впечатляващи ползи от 3D печата

 

  • Свобода на дизайна и персонализиране

Пълната свобода на дизайна и възможността за персонализиране, които осигурява 3D печата са едни от най-важните предимства на тази технология. Традиционните техники за производство са добри в създаването на милиони копия на едно и също нещо. Това води до скучни дизайни, без големи възможности за подобрения. За разлика от конвенционалните техники, 3D печатът позволява много голяма свобода в дизайна и пълна персонализация на произвеждания продукт.

  • Бързо прототипиране

Експертите от 3dbgprint.com споделят, че 3D печата може да произвежда части в рамките за часове, а това значително ускорява процеса на прототипиране. Това позволява всеки етап от изпълнението на прототипа да бъде извършен много по-бързо. Това от своя страна съкращава времето, за което прототипа ще бъде одобрен и може да се мине към производството на продукта.

  • Печат при поискване

3D печатът при поискване е още едно важно предимство пред останалите технологии за производство. При него не се налага да бъдат съхранявани документи или инвентар за произведените прототипи. При 3D принтирането всички 3D файлове на дизайна се съхраняват във виртуална библиотека и могат лесно да бъдат открити и използвани отново. Ако дизайнът има нужда от редактиране, това може да бъде направено с минимални разходи за редакция на отделните файлове, без да се налага да се отделя допълнително време в търсене на документация или инвентар.

  • Създаване на здрави и леки части

Основният материал, който се използва при 3D печата е пластмасата, тъй като този материал има много по-големи предимства в сравнение с метала. По-леките пластмасови части имат особено голямо значение за автомобилната индустрия и астронавтиката, където по-ниското тегло на частите намалява значително крайното тегло на автомобила или космическия апарат.

  • Намаляване на отпадъците и производствените разходи

За производство на части или прототипи с 3D печат са необходими единствено материалите, необходими за изработката на конкретната част или прототип. По този начин се намаляват не само отпадъчните продукти, но и разходите за материали, и цената на произведения чрез 3D технологията продукт.

3D печата – технология от бъдещето

Любопитни факти за 3D печата, които може би не знаете

 

  • Цели домове вече могат да бъдат отпечатани с 3D принтиране. За да бъдат построени принтираните домове се използва технологията бетонен  3D печат, при която две големи дюзи принтират дома слой по слой.

 

  • 3D принтиране се използва и при производството на реактивни двигатели за космически апарати. В момента се правят опити да бъде принтиран реактивен двигател от алуминий, което би намалило значително разходите по изграждането на космическите ракети.

 

  • Костенурката Фред, която изгуби черупката си по време на големите пожари в Австралия се сдоби с нова черупка, благодарение на невероятните възможности на 3D печата. Повредената черупка на Фред бе заменена с 3D отпечатана черупка от царевична пластмаса.

 

  •  3D принтирането е технологията, чрез която може да бъде намален броят на гладуващите хора по света. Принтерите за храна, които се използват и днес могат да създават сладкиши, паста и други храни. Големите производители на 3D принтери обаче се надяват в най-скоро време да успеят да създадат достатъчно голям и бърз 3D печат, който да може да отпечатва всякакви видове хранителни продукти. Тези продукти биха били по-лесни за съхранение и транспортиране, а цената им – доста по-ниска и достъпна за хората от гладуващите страни.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Предимства и основни характеристики на климатични системи Gree

Предимства и основни характеристики на климатични системи Gree

През последните години климатиците се превърнаха в съществена част от съвременните жилища. И това е ...