Home / Новини / Пътят на Аюрведа

Пътят на Аюрведа

“Наука за живота” – Аюрведа е едно от най-древните знания за живота, произлязла от Индия.

Появата й се прогнозира преди 5,000 години назад когато група мъдреци, в търсене на лек за болежките и преждевременната смърност, се обърнали към своя върховен бог Брами с молба да им разкрие начин да запазят и удължат своя живот.

 

Знанията предадени от върховното индийско божество, са съхранени и разпространени чрез тнар. сутри – свещенни писания, в които са описани вселенските закони, описано е въздействието на петте елемента, от които е изграден космосът – вода, земя, въздух, огън, етър (пространство), описано е влиянието на петте елемента върху индивидуалната човешка система, както и какво е необходимо да предприемем, когато има дисбаланс в тези енергии.

 

Аюрведичната наука разглежда влиянията на отделните стихии в човека – огън, вода, въздух и земя – като смята, че една стихия може да е по-добре развита от друга и обратно.

Сведения за това могат да се почерпят чрез т.нар. пракрути/природна конституция, според Аюрведа всеки човек попада в някоя от трите категории /конституции или тнар. доши/, които имат различни характеристики:

  • Вата доша – хората, които имат по-засилена Вата енергия в себе си, носят елементите въздух и етер; те са слаби, без изразени мускули, или високи или много ниски, кожата им е суха, ноктите чупливи, ясно изразени стави и кости, мноог приказливи, не са последователни, недобро храносмилане, склонност към преяждане, нетърпеливи.
  • Пита доша – хората, които имат по-засилена Пита енергия в себе си, носят елементите на малко вода и огън, имат среден ръст и средно развита мускулатура, имат добро кръвообръщение, кожата им е топла и мека, ставите им са гъвкави, характеризират се с орлов поглед, имат много добро храносмилане, наслаждават се на храната, не прекаляват, обичат дискусиите, лесно създават приятелства, имат състезателен дух и лесно се ядосват и трудно се успокояват.
  • Кафа доша – хората, които имат по-засилена Кафа енергия в себе си, носят елементите вода и земя, имат средно към масивно телосложение, силно развита мускулатура, нежка и мека кожа, без бръчки, гъста коса и здрави нокти, бавно храносмилане, обичат пикантни храни, имат завидно добро търпение, създават доживотни приятелства, имат добра роля в обществото, много надеждни, балансирани и предвидими емоции.

След като опознаем своята природа и индивидуална конституция, според Аюрведа, сме способни да направим необходимото като промяна, за да запазим баланса на всички енергии в нас.

Нещо повече, в основата на Аюрведа лежи концепцията, че дадено заболяване може да се прояви в човек, когато има настъпил дисбаланс в някоя от трите доши.

Чрез преглед с аюрведичен лекар може да се прецени какво е Вашето състояние, съществува ли дисбаланс в енергиите, налице ли е стартиране на болестотворен процес и тн. А след прегледа лекарят може да даде насоки за лечение.

 

Пътят на лечението с Аюрведа

След установяване на Вашето здравословно състояние, аюрведа лекарят започва възстановителен процес, избирайки съответната индивидуална терапия или лекарство. Той дава и насока за промяна в начина на живот и на мислене като се взимат предвид навиците на пациента.

Терапиите в Аюрведа се разделят основно на два типа:

  • Външни подготвителни терапии Пурвакарма, които включват външно очистване на тялото чрез масла, сауна, термични процедури
  • Панчакарма терапии – това са терапии, които се прилагат за вътрешно пречистване и включват слабително действие, повръщане, пречистване на кръвта, лекарствена клизма и др.

 

 

Целта на външните и вътрешните аюрведични терапии е да премахне натрупаните в тялото токсини, шлаки, които според Аюрведа са в основата на зараждане на болестотворен процес. А те се пораждат в тялото от намаления храносмилателен огън, тнар. Агни, в тялото, който отговаря за правилното фунциониране на храносмилането. Когато Агни е намалял в тялото, хранисмилането ни е лоши, храната не се разгражда и остава в тялото да гние, което неминуемо води до разболяване.

 

Аюрведа е изключително сложна и комплекса наука, която ни поднася огромни знания за това как да живеем дълго и пълноценно. Тя ни учи какво да ядем, какво да мислим, как да живеем, за да постигнем завършен и щастлив живот, който достига до 120 години.

 

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...