Home / Новини / Пътят на Аюрведа

Пътят на Аюрведа

“Наука за живота” – Аюрведа е едно от най-древните знания за живота, произлязла от Индия.

Появата й се прогнозира преди 5,000 години назад когато група мъдреци, в търсене на лек за болежките и преждевременната смърност, се обърнали към своя върховен бог Брами с молба да им разкрие начин да запазят и удължат своя живот.

 

Знанията предадени от върховното индийско божество, са съхранени и разпространени чрез тнар. сутри – свещенни писания, в които са описани вселенските закони, описано е въздействието на петте елемента, от които е изграден космосът – вода, земя, въздух, огън, етър (пространство), описано е влиянието на петте елемента върху индивидуалната човешка система, както и какво е необходимо да предприемем, когато има дисбаланс в тези енергии.

 

Аюрведичната наука разглежда влиянията на отделните стихии в човека – огън, вода, въздух и земя – като смята, че една стихия може да е по-добре развита от друга и обратно.

Сведения за това могат да се почерпят чрез т.нар. пракрути/природна конституция, според Аюрведа всеки човек попада в някоя от трите категории /конституции или тнар. доши/, които имат различни характеристики:

  • Вата доша – хората, които имат по-засилена Вата енергия в себе си, носят елементите въздух и етер; те са слаби, без изразени мускули, или високи или много ниски, кожата им е суха, ноктите чупливи, ясно изразени стави и кости, мноог приказливи, не са последователни, недобро храносмилане, склонност към преяждане, нетърпеливи.
  • Пита доша – хората, които имат по-засилена Пита енергия в себе си, носят елементите на малко вода и огън, имат среден ръст и средно развита мускулатура, имат добро кръвообръщение, кожата им е топла и мека, ставите им са гъвкави, характеризират се с орлов поглед, имат много добро храносмилане, наслаждават се на храната, не прекаляват, обичат дискусиите, лесно създават приятелства, имат състезателен дух и лесно се ядосват и трудно се успокояват.
  • Кафа доша – хората, които имат по-засилена Кафа енергия в себе си, носят елементите вода и земя, имат средно към масивно телосложение, силно развита мускулатура, нежка и мека кожа, без бръчки, гъста коса и здрави нокти, бавно храносмилане, обичат пикантни храни, имат завидно добро търпение, създават доживотни приятелства, имат добра роля в обществото, много надеждни, балансирани и предвидими емоции.

След като опознаем своята природа и индивидуална конституция, според Аюрведа, сме способни да направим необходимото като промяна, за да запазим баланса на всички енергии в нас.

Нещо повече, в основата на Аюрведа лежи концепцията, че дадено заболяване може да се прояви в човек, когато има настъпил дисбаланс в някоя от трите доши.

Чрез преглед с аюрведичен лекар може да се прецени какво е Вашето състояние, съществува ли дисбаланс в енергиите, налице ли е стартиране на болестотворен процес и тн. А след прегледа лекарят може да даде насоки за лечение.

 

Пътят на лечението с Аюрведа

След установяване на Вашето здравословно състояние, аюрведа лекарят започва възстановителен процес, избирайки съответната индивидуална терапия или лекарство. Той дава и насока за промяна в начина на живот и на мислене като се взимат предвид навиците на пациента.

Терапиите в Аюрведа се разделят основно на два типа:

  • Външни подготвителни терапии Пурвакарма, които включват външно очистване на тялото чрез масла, сауна, термични процедури
  • Панчакарма терапии – това са терапии, които се прилагат за вътрешно пречистване и включват слабително действие, повръщане, пречистване на кръвта, лекарствена клизма и др.

 

 

Целта на външните и вътрешните аюрведични терапии е да премахне натрупаните в тялото токсини, шлаки, които според Аюрведа са в основата на зараждане на болестотворен процес. А те се пораждат в тялото от намаления храносмилателен огън, тнар. Агни, в тялото, който отговаря за правилното фунциониране на храносмилането. Когато Агни е намалял в тялото, хранисмилането ни е лоши, храната не се разгражда и остава в тялото да гние, което неминуемо води до разболяване.

 

Аюрведа е изключително сложна и комплекса наука, която ни поднася огромни знания за това как да живеем дълго и пълноценно. Тя ни учи какво да ядем, какво да мислим, как да живеем, за да постигнем завършен и щастлив живот, който достига до 120 години.

 

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна Освен ...