Home / Новини / Произходът е важен – добри семена за зеленчуци

Произходът е важен – добри семена за зеленчуци

С непреодолимата съпротива срещу етикетираните ГМО храни и търговските споразумения между водещите гиганти, като САЩ, Европа и Азия, производството на собствени зеленчуци започна да се превръща в нещо повече от поредната нашумяла тенденция. Отглеждането на собствена храна е изключително ползотворно от колкото изобщо предполагате, тъй като тя може да подобри цялостното здраве на вашето тяло и най-вече на вашият портфейл в дългосрочен план.

Когато купувате зеленчуци от магазина, рискувате да се храните с пестицидите, които са били използвани върху тях по време на техният растеж. Всъщност дори плодовете и зеленчуците, обозначени като органични несъмнено отново биват пръскани с тези химикали.

Въпреки това е напълно възможно да откриете фермер, който да отглежда законно органични храни без използването на каквито и да е било отровни препарати. Но отново самостоятелното отглеждане се оказва много по-ефективен, сигурен и разумен начин към който ви съветваме да преминете, ако разбира се разполагате с възможността.

 

Как ще се отрази това на организма ни ?

Консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци е едно от най-важните неща, които можете да направите за вашето тяло, за да сте здрави през цялата година. Когато набирате храната си направо от градината, съдържанието на витамини в тях е изключително високо за разлика от купените.

Освен това по този начин намалявате риска от консумация на зеленчук, който съдържа вредни химикали по себе си, защото знаете точно какво ядете, тъй като вие сте неговият първи производител. В допълнение към това може да включите и децата. От своя страна това ще бъде перфектното забавно занимание за тях и дори е възможно да успеят да се научат на полезни навици.

Още една привилегия, която си заслужава да отбележим е, че чувството да си навън на чист въздух и слънце може да подобри настроението ви. По този начин, докато отглеждате бъдещата си продукция ще се чувствате подмладени и като цяло наистина щастливи, тъй като производството освен, че ще ви даде вкусна храна ще засили и страхотното усещане за постигане на действителен резултат.

 

С какво да започнем?

Сега, когато сте решили да започнете да отглеждате своя собствена продукция, може да сте затрупани от широкият избор на зеленчуци. За начинаещите производители е препоръчително да обърнете повече внимание на билките. Те са чудесен избор за всяко едно ястие и са идеални за оживяването и добавянето на допълнително вкус към него.

Преди да изкупите всички обаче, трябва да погледнете начина си на живот и да прецените от които ще се нуждаете най-много. Мащерката, розмарина, магданоза и босилека са все често срещан избор идеален за неопитните.

Домашно отгледаните домати са друг съвършен избор заради изключително хубавият им вкус. Те понякога могат да бъдат малко темпераментни, така че ви съветваме да подходите първо с чери домати. Въпреки всичко обаче никога не трябва да забравяте, че е необходимо да засаждате само зеленчуци от които наистина ще се нуждаете.

 

Надеждният избор

След като сте определили от кои точно билки ще се нуждаете идва ред на същинската част да се сдобиете със семена. На пазара е възможно да откриете множество производители предлагащи своите семена, но ние ви съветваме винаги да избирате източник, гарантиращ безкомпромисно качество и плодородие.

Типичен пример за такъв може да откриете, посещавайки онлайн сайта на – SortoviSemena.bg. Известната българска компания предлагат само и единствено сертифицирани семена, преминали през множество проверки по различни специализирани лаборатории, за да се докаже тяхното качество. Освен семена при тях ще откриете и множество други продукти, които със сигурност ще ви помогнат в новозапочналото начинание, така че си заслужава да ги посетите.

 

Зеленчуци за начинаещи

За да сте по-спокойни и уверени в себе си ще изброим кракът списък с едни от най-лесно отглежданите зеленчуци.

 

Цвекло

Корените на цвеклото ще се развият бързо и равномерно в рохкава почва, така че преди засаждането я обработете, за да премахнете буци и камъни. Ако предпочитате да берете малко цвекло, удвоете броя на семената на ред. Също така микс от семена от червено, жълто и бяло цвекло ще даде изключително разнообразие от вкусове и цветове.

 

Моркови

Много начинаещи намират, че морковите им са прекалено къси и деформирани. Ето защо е от изключително важно значение да осигурите добре дренирана и мека почва. За целта смело смесете в малко пясък и наистина го разхлабете. Освен това разсада трябва да бъде на правилно място, за да не бъдат пренаселени.

 

Краставици

За тях трябва да бъдете предварително подготвени, като измените почвата с торф от високо съдържание на азот и калий, за да подкрепите големите добиви на растението. Дори ако е възможно може да ги засадите на слънце до оградата ви.

 

 

Репички

Семената от репички са естествени спътници на морковите. Ако почвата ви притежава тенденция да развива кора е препоръчително да смесите семената на двата зеленчука. По този начин бързо покълналите репички ще избутат почвата нагоре, разбивайки я за по-късно поникналите моркови. И съответно докато берете репичките си, морковите ще запълнят реда.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Предимствата да знаем чужд език

Предимствата да знаем чужд език

Изучаването на чужди езици е богатство, но едва ли го чувате за първи път. Идеята ...