Home / Новини / Превърни четенето в навик в пет лесни стъпки

Превърни четенето в навик в пет лесни стъпки

Превърни четенето в навик в пет лесни стъпки

Източник на изображение : Pixabay

„От новата година ще чета повече“, „През лятото ще прочета всички книги, които чакат в библиотеката“ – всички сме чували тези изказвания, граничещи с оправдания. Много сме и тези, които сме виновни в изричането им без основа. Но вместо да се крием в неизвестното, което стои зад думата „по-късно“, нека да я заменим със „сега“. 

Дотук добре – мотивацията е набавена. А сега идва ред на вечния въпрос. Как? 

За да усвоиш навика, който споделят толкова много от най-успешните хора на планетата, нямаш нужда от много. Само трябва да последваш тези пет стъпки, които постепенно ще те отведат до очаквания резултат:

Регулирай очакванията си

Ако досега не си съумявал да прочетеш една книга за по-малко от седмица или две, не очаквай, че изведнъж ще можеш да приключваш по 200-300 страници на ден. Вместо това си задавай постижими цели, които постепенно да изпълняваш и в последствие да актуализираш.

По същата причина, когато пристъпиш на територията на любимата си книжарница, не се затрупвай с шест или седем нови книги наведнъж, до които ще стигнеш след неопределено време. Вместо това избери две или три нови заглавия, които искрено да те заинтригуват и да си мотивиран да прочетеш възможно най-скоро. Когато приключиш с тях, ще си набавиш нови четива, но преди това си дай възможност да се съсредоточиш върху избраните заглавия. 

Ако една книга не те грабне първоначално, не я чети въобще

Споделяно от мнозина е мнението, че книгата, която не успява да те привлече с първото или с последното си изречение, не си струва да бъде прочетена. Все пак те съветваме да не съдиш толкова бързо каква да бъде съдбата на четивото. Но това, което можеш да извлечеш от старото правило, е вечната истина, че четенето трябва да те интригува, а не отегчава. 

Дай си време да обикнеш книгата до 50-ата ѝ страница. Ако една книга не те привлече с историята, начина на изказ или с героите си до този праг, тя трудно ще го направи по-късно. 

Когато четеш книги, които не успяват да те развълнуват, е почти невъзможно да развиеш любов към това хоби. Все пак никой не обича да прави нещо, което не харесва. При четенето е същото. А книжното разнообразие е толкова голямо, че няма нужда да прекарваш и минута повече от нужното със заглавие, което не отговаря на твоите предпочитания. 

Бъди редовен 

Перфектният резултат идва от практиката – зад познатото твърдение вече стоят много мнения на експерти. Проучване, проведено през 2004 година, доказа, че практиката наистина е най-добрият учител като за пример е било използвано друго хоби – жонглирането.

За целта на проучването група лица от различни възрасти и професии прекарвали по 30 минути дневно в продължение на шест месеца жонглирайки, а в края на експеримента е бил отчетен забележителен резултат върху мозъчната дейност. 

Замени тези 30 минути жонглиране с 30 минути четене дневно и можеш да се обзаложиш, че резултатът ще бъде в пъти по-голям. 

Открий точното време, точното място 

Както записваш часове в графика си за срещи, по същия начин си запиши и час за среща с някоя нова книга. Обособи време от деня си, което да е отдадено само на това деяние, в което да нямаш никакви разсейвания от домакинската работа или от други задължения. 

Добра идея е винаги да правиш това на едно и също място в дома си. Това ще ти позволи да направиш подсъзнателна връзка с даденото пространство и всеки път, когато заемеш любимата позиция за четене, да си готов да се съсредоточиш. 

Сподели с приятел

Независимо какъв нов навик опитваш да усвоиш, винаги е добра идея да споделиш на близките си за него. Така не само ще получиш подкрепа, когато ти е нужна, но и ще имаш и странично лице, пред което да отговаряш, ако идеята да се откажеш започне да звучи изкушаващо.  

Същевременно едно от най-хубавите неща на четенето е, че книгите отварят пред теб не само много нови литературни светове, но и безброй възможности за запознанства. Възползвай се и се присъедини към група за читатели или потърси нови приятели сред другите почитатели на любимата ти книга. 

Страница по страница, с тези и с други малки трикове можеш да станеш по-успешен читател. Заповядай в необятната вселена на книгите!

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...