Home / Новини / Предимства на абажурното осветление

Предимства на абажурното осветление

Абажурът (от френскиabat-jour, буквално „приглушаване на светлината“) е осветителен основен аксесоар, който има функцията да омекоти и тушира директната светлина от крушката. 

Осветлението с абажури е едно от най-класическите решения за всеки вид интериор – прилага се за лампи, които са фиксирани плътно за таван или стена – плафони и аплици, за всякакви видове основни висящи осветителни тела – с единичен голям абажур или полилеи с множество малки абажурчета; също така най-красивите модели подови лампиони задължително са с текстилен абажур, както и класическите настолни и нощни лампи. Основното предназначение на абажура е да предпазва очите от пряката светлина на лампата, а също така има силна декоративна и естетическа стойност и е част от дизайна на интериора.

На българският пазар лидер в изцяло ръчната изработка на абажурно осветление е  Studio Zappriani – български бранд, който изработва абажури в различни размери: от Ф10 до Ф150; с различна височина, вид текстил и цвят; с възможност за фасунга с до 6 крушки; Изработка на абажури с цвят по RAL, както и изработка на брандирани рекламни абажури, подходящи за заведения, хотели, офиси и обществени площи. 

Изцяло семейна компания за висок клас ръчно изработено абажурно осветление, основана през 2012-та година в Грац, Австрия, собственост на съпрузите Богомил и Ния Запрянови – партньори в бизнеса и вдъхновението – продуктите с лейбъла Zappriani са познати в не само в България, но в Австрия, Германия, Франция, Чехия, Унгария, Австралия и Америка. Дейността и производството на компанията са позиционирани основно в гр. София, където работят ежедневно с едни от най-продуктивните архитекти, интериорни дизайнери, строителни инвеститори и крайни клиенти, а сега ще разкрият основни детайли за правилния подбор на подходящото абажурно осветление за Вашия дом:

 

  1. Винаги първо трябва да вземете предвид предназначението на стаята/зоната, за да прецените силата на светлината от централното осветително тяло – в зони като кухня, трапезария, всекидневна и баня ще е необходима повече и по-ярка светлина, докато спалнята, детската,  и коридора не се нуждаят от твърде силна светлина и осветяване на различни нива. 
  2. Тъй като таванните осветителни тела са основните светлинни източници за осигуряване на общото осветление в помещението, необходимо е да изчислите обема на стаята и общата стойност на лумените правилно, за да прецените броя и вида им – когато екипът на Studio Zappriani консултира клиентите си, правим тези изчисления прецизно за всяка площ.
  3. В зависимост от големината на стаята/зоната, може да монтирате едно или повече осветителни тела плътно на тавана или висящи, тип пендел, които могат да бъдат еднакви или различни по големина на височина или ширина.
  4. Съчетавайте стилово таванните абажурни осветителни тела с другите източници на светлина в помещението – лампиони, настолни лампи, аплици и полилеи.
  5. Предлагаме изработване на абажури, с Ваш текстил, за да постигнем еднаквост с дамаската или завесите на Вашият интериор. 

 

Studio Zappriani реализира проекти за индивидуални интериорни осветителни решения, в различни размери, форми и композиции, с над 2 000 вида сертифициран текстил, различни видове вътрешно абажурно фолио, изцяло изработени с естествена дървесина и фурнир; изпълняват поръчки както за частни домове, така и за търговски обекти, ресторанти, хотели и офиси, спортни центрове и обществени пространства.

Всички осветителни тела се изработват от екипа на студиото, под ръководството на майстор Боги Запрянов, който е професионален специалист в сферата на крафтърското дърво-обработване и сертифициран абажурен майстор на австрийската „Камарата на занаятчиите“. Ния Запрянова отговаря за търговската дейност, комуникация и координация по проектите с частни клиенти или професионални партньори.

Авторските им модели са в следните специфики:

  • Лампиони
  • Настолни лампи
  • Аплици, пендели и плафони 

Проектират и изпълняват специални дизайни, изцяло по задание на клиента, спрямо необходимостите на пространството. 

 

Специални подробности:

През март 2019 година Studio Zappriani спечели „Първо място – Избор на журито“, на изложението „Българска мебел на годината“ в Интер Експо център, София, с авторския модел Lampion.E, дизайн и разработка на Боги Запрянов. 

През м. Юли 2019 г. бяха избрани и от редакцията на списание „Наш дом“ за победители в категорията „Оригинален български дизайн“ на ежегодното събитие „Препоръчано от Наш дом“.

Studio Zappriani ще вземат участие като изложители на световното изложение Light + Building във Франкфурт, Германия, през месец март, 2022-ра година.

Light + Building е водеща световна търговска сцена за новостите в сферата на осветлението и съпътстващите технологии. Изложението се провежда през 2 години, на територията на огромната площ в изложбения център Messe във Франкфурт, като през 2018-та година участие са взели над 2700 фирми, а посетителите са били над 220 000, голяма част от тях са най-добрите международни архитекти, интериорни дизайнери, инженери, строителни инвеститори и търговци в осветителния сектор. 

През 2020-та година изложението трябваше да бъде проведено отново през месец Март, с водещи теми фокусирани както върху иновациите и смарт технологиите, така и върху автентичната класическа визия, в която Studio Zappriani изцяло се вписват, защото техните дизайни са образци на непреходната, майсторска абажурна изработка, но заради световната здравна Ковид-19 криза – изложението бе отложено за 2022-ра година.

 

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...