Home / Новини / Ползите от активната гимнастика

Ползите от активната гимнастика

Още преди бебчо да стане част от семейството ви, ваши близки и приятели са ви разказвали за ползите от килимчето/тепиха за активна гимнастика. Вие също сте се интересували от тези продукти, събирали сте информация, разглеждали сте не един и два онлайн и офлайн магазини за детски стоки. Но въпреки цялата информация, с която сте се запознали, все още не сте напълно сигурни дали бебчето ви наистина ще има полза от подобно килимче или тепих или това е поредното модно течение, по което са луднали всички мами около вас.

Ние разбираме, че когато става дума за детето ви вие искате да сте напълно сигурни, че всеки един продукт, храна, дрешка, която ще му закупите ще е полезна за него. Разбираме и че с изобилието на модерни бебешки продукти, които се предлагат в наши дни е трудно да направите бърз и лесен избор.

Затова ние няма да ви казваме дали да закупите или не постелка/тепих на мъничето си. Просто ще ви разкажем още нещичко за това активно килимче, а вие сами ще си решите дали ще е подходящо и полезно за вашето бебе или не.

Какво представлява активната гимнастика за бебе?

Най-общо казано, активната постелка е вид играчка, върху която бебето ви играейки си, опознава света и развива цяла гама от умения и способности.

Разновидностите на тези бебешки продукти са много, но като цяло представляват меки, пъстри килимчета с кръгла или правоъгълна форма и с диаметър не повече от един квадратен метър. Класическите модели за активна гимнастика имат една или повече арки, по които са окачени различни играчки, с които бебето може да се забавлява. Освен класически модели има и такива, които светят, имат вградени музикални мелодии, разполагат с нечупливо огледало, а някой са оборудвани дори с интерактивни екрани.

Как една подобна постелка за активна гимнастика би била полезна за бебето ви?

Истината е, че това на пръв поглед обикновено пъстро килимче е най-гъвкавият, образователен и развиващ различни умения на детето продукт. С негова помощ детето ви не само ще се забавлява самостоятелно, но и ще развива умения, които ще го подготвят за света, който го очаква.

Основни ползи от активната гимнастика

Подобрява координацията на ръцете, очите и развива двигателните умения

Още с раждането си, бебетата имат рефлексни умения. Това означава, че когато бъдат стимулирани, те инстинктивно протягат ръчички и стискат здраво. Този рефлекс се нарича „рефлекс на дланта на ръцете” или казано по друг начин, бебчетата инстинктивно хващат всичко, което се доближи до дланта на ръцете им. Продуктите за активно развитие на бебето са оборудвани с арки, на които има закачени играчки. Когато поставите детето на килимчето, първоначално то инстинктивно ще посяга и хваща играчките, когато те се раздвижат. Играейки си на постелката, постепенно то ще се научи да координира действията на ръцете си и да действа осъзнато, хващайки и играейки си с тези играчки, които му харесват.

Развива визуалното възприятие

Бебетата се раждат с немного добро зрение. В началните месеци могат да видят ясно само образи, които се намират съвсем близо до тях (на около 30 см. от лицето им), а останалите обекти виждат доста размазано. Освен това могат да виждат и да забелязват само ярки играчки или такива в силно контрастни цветове като черно – бяло. Когато мъничето си играе на пъстрата постелка за активна гимнастика, то развива визуалното си възприятие, задържайки все по-често погледа си върху ярките цветове на килимчето и играчките.

Развива слуховите възприятия

Играейки си върху активното килимче с играчките, бебето ги хваща, дърпа, усуква и те издават различни звуци. Така едновременно забавлявайки се, то развива не само координацията на ръцете и очите си, но и слуховите си възприятия, научавайки се да разпознава звуците от играчките, когато ги стигне или ритне.

Увеличава когнитивното развитие

В допълнение към развитието на сетивата и усъвършенстването на координацията, продуктите за активна гимнастика подпомагат когнитивното развитие на бебетата. Забавлявайки се с играчките за активна гимнастика, бебчетата изследват света около тях и откриват причинно – следствената връзка от своите действия (посягане към играчката, удряне, звук и т. н.) и увеличават познанията си за цветове, форми, звук и т. н.

Насърчава себеопознаването

Обикновено, повечето модели активна гимнастика са снабдени със специално огледало, в което бебетата се оглеждат и постепенно се себеопознават.

Развива моториката на бебето

Активните килимчета стимулират бебето да използва ръцете и краката си активно, а това помага за изграждането на мускулите. Освен това, поставени по корем върху постелката, те укрепват шията, гърба, ръцете си, а това им подпомага да развият умения като пълзене, търкаляне и ходене.

Насърчава свободата на движенията

Колкото повече расте, толкова повече вашето бебче има нужда да се движи и забавлява само. Постелката за активна гимнастика му дава онова пространство, от което има нужда. А на вас ви дава спокойствието, че бебчо ще си играе на безопасно място, близо до вас и същевременно, без да се нуждае непрестанно да сте до него. Вие можете да си седите спокойно на дивана и да хвърляте един поглед на бебето, докато то упражнява своята независимост.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна Освен ...