Home / Без категория / Покупка на жилище – ново или старо строителство?

Покупка на жилище – ново или старо строителство?

Всеки, който е решил да закупи собствено жилище се изправя пред въпроса на какво да се спре – на жилище ново строителство или да заложи на имот старо строителство.

Ако и вие сте на етап обмисляне на варианти, ето какво споделиха брокерите от Arco Real Estate специално за вас.

За да се ориентирате по-добре в обстановката и да направите правилния за вас избор на жилище, първо трябва да разгледате плюсовете и минусите на старото и новото строителство. Решението наистина не е лесно, но…

Жилище старо строителство

Предимства

По-ниска цена

Най-голямото предимство на покупката на жилище старо строителство е по-ниската цена. Ако цената е водеща за вас, то тогава изборът на апартамент старо строителство е оправдан.

Изградена инфраструктура

Старите блокове и кооперации се намират в райони, които имат изградена инфраструктура. През годините в близост до имота/блока са се построили магазини, училища, поликлиники, има изградени спирки на градския транспорт и т.н.

Недостатъци

Разпределение и функционалност

Преди години апартаментите са се строители според други правила, които не отговарят на днешните изисквания на повечето клиенти за функционалност и архитектурен дизайн.

Наложителен ремонт преди нанасяне

Дори и да смятате, че ако закупите прилично запазен апартамент, пак ще се наложи да му направите основен ремонт или поне да подмените ел. инсталацията, дограмата и ВиК инсталацията.

Липса на изолация

Макар, че през последните години доста блокове се санираха, все още има блокове, които нямат такава, а това в днешно време си е проблем.

Покупка на жилище ново строителство

Предимства

Оптимална функционалност

Новото строителство следва наложените архитектурни тенденции, които налагат пространството в жилищата да се използва максимално добре, за да може да отговори на изискванията за функционалност.

Енергийна ефективност

За разлика от жилищата старо строителство, при които санирането на сградата е последващо и пожелателно решение, при сградите ново строителство санирането е заложено още при изготвянето на проекта.

Гаранция от строителя на обекта

При приключване на обекта строителите го предават на собствениците с гаранция, според която, ако през гаранционния срок се налага да се извършват някаква ремонтни дейности, то те се поемат от фирмата изпълнител на обекта.

Минуси

По-висока цена

Апартаментите в сгради ново строителство са с по-голяма квадратура, входовете са оборудвани с чип системи за достъп, разполагат със собствени паркоместа, а ако са в затворени комплекси имат още допълнителни екстри като денонощна охрана, открит басейн, зелени площи и други. Всичко това влиза в цената и съответно тя става по-висока.

Липса на изградена инфраструктура

Невинаги, но често се случва нови кооперации да се строят на места, на които няма изградена инфраструктура, което може да причини неудобства на живущите за известен период от време.

Това са основните разлики между двата варианта, затова е добре да премислите внимателно, преди да вземете решение. А ако ви е трудно да се справите сами, можете да се обърнете за консултация към агенция за недвижими имоти http://www.arcoreal.bg/, брокерите на която ще ви помогнат както в избора на жилище, така и при реализирането на сделката.

About svetla

Check Also

Чаша за капучино или лате

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват ...