Home / Новини / Подовото отопление – достъпен комфорт

Подовото отопление – достъпен комфорт

С все по-бързото наближаване на есенният сезон, ниските температури едва ли ще закъснеят. Предполагаме, че повече от вас ненавиждат студените зимни сутрини в които ви се иска да останете през целия ден в леглото, особено ако температурата на стаята е под допустимите стойности.

Именно в такива дни идеята за система за подово отопление ви се струва повече, като необходимост вместо ненужен лукс. Но преди да се ангажирате с този основен проект за реконструкция е важно да обмислите вашето решение внимателно и да се уверите, че наистина се нуждаете от него.

Отоплителните подове съществуват още от Римската империя под една или друга форма. Днес тенденцията не е изключение, тъй като голяма част от домакинствата по света предприемат този иновативен проект. Със сигурност на този етап имате множество въпроси и ето затова сме ви подготвили най-точната информация с която се надяваме да помогнем.

 

Как функционира технологията ?

По принцип традиционните отоплителни средства загряват въздуха, който след това успява да затопли обитателите на конкретното помещение. От друга страна пък подовата система действа директно на хората и предметите в стаята. Температурата може да бъде настроена до 40°С, но потребителите обикновено я нагласят в удобен диапазон между 25-30°С. 

Като цяло този тип отопление често наподобява, като затоплянето от слънцето, защото системата разполага с лъчиста функция. При активиране топлината започва мигновено да се трансферира нагоре и по този начин ви позволява да се чувствате комфортно, дори когато външната температура на стаята е по-ниска.

 

Подходяща ли е за целият дом ?

Реално погледнато отоплянето на дадено помещение чрез този вид система е доста ефективно и практично. Макар и изненадващо, тя притежава и един недостатък, който гласи, че не винаги всички стаи могат да бъдат възползват от услугите на подовата иновация. Причината за това са циментовите плочки, които са действително неотопляеми.

Това от своя страна създава едно празно пространство, което никога не получава нужната топлина. Най-често това се случва, когато го интегрирате в банята или кухнята и поради това е препоръчително да разпознавате различните видове и винаги да разчитате на допълнително средство.

Подовото отопление – достъпен комфорт

Предпочитани видове според употребата 

Веднъж щом споменахме интегрирането е важно да уточним, че съществуват два вида подови системи – електрическа и хидроник. И двете функционират по един и същи начин, създавайки топлина, която се излъчва нагоре, но начинът по който го правят е различен.

При първият тип наблюдаваме електрически нагревателни елементи, които затоплят водата. Те са известни с това, че са елементарни за инсталиране и реконструкция. Времето необходимо, за да загреят е предимно 30-60 минути, така че потребителите могат да ги използват според нуждите си и следователно да намалят своите разходи.

При хидроник е малко по-различно, защото се използват пластмасови тръби. Те са идеални за отоплянето на цяла къща, но професионалистите препоръчват да ги инсталирате по време на строителството на дома, тъй като са изключително трудни за поставяне, ако не сте предварително оборудвани с нужните компоненти.

Предварителните разходи при тях са доста по-високи, защото се нуждаете от бойлер и помпа. Освен това хидроник системите отнемат повече време, докато загреят, което означава, че е нужно да ги оставяте денонощно, а това няма да окаже положителен ефект върху сметката за потребление на енергия.

 

Какви са плюсовете и минусите?

Независими на кой тип ще се спрете не забравяйте основните преимущества и недостатъци, които вървят ръка за ръка с тях. В крайна сметка всичко зависи от вашите лични предпочитания и бюджет, така че не оставяйте на няколко факта да променят първоначалното ви мнение.

Най-голямото предимство на подовото отопление е способността му да повишава температурата равномерно. По този начин човешкото тяло не е изложено на допълнителен стрес и се адаптира повече от чудесно на обстановката.

Наред с това другите плюсове са под формата на следните характеристики:

  • Енергийна ефективност
  • Безшумност
  • Не се изисква поддръжка
  • Бърза инсталация

Поглеждайки от неблагоприятната страна за съжаление истината е, че технологията е скъпа. В комбинация към това вашият под ще бъде леко повдигнат и най-вероятно ще се наложи да заменяте цялостната настилка за която вече предварително сте доплатили доста още при изграждането на стаята.

В случай, че все пак сте решили да се доверите на иновативната технология силно ви съветваме да посетите онлайн сайтът на – termos.bg. Тук ще откриете едни от най-добрите продукти на пазара, които ще ви бъдат инсталирани от професионалният екип на компанията. За повече информация се обърнете към посечените телефони в уебсайта.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...