Home / Новини / Откриване на течове с термокамера

Откриване на течове с термокамера

Течовете са свързани с намокряне на материали и конструкции и попадане на влага под повърхността им, където на места тя избива и над тях и течът се превръща във видим. От казаното дотук е ясно, че всеки теч променя температурата на материала, през който се разпространява, както и неговата влажност. Откриването и отстраняването на скрити течове в тръби или канализационни системи е дейност, която изисква експертни умения за диагностика и локализация от професионалисти и тяхното модерно оборудване.

Откриването на течове с помощта на термокамера е най-подходящият метод. Тя е устройство, което открива температурни разлики в материалите. Откриването на течове с  термокамера всъщност отчита температурната разлика, причинена от водата, разлята в материала. Термокамерите имат висока термична чувствителност и разделителна способност. Температурата на термокамерата варира от – 20 до + 600 °С. При измерване с тях, точността и минималната грешка на измерената температура е приблизително +/- 0,1 °С. Високата прецизност на термокамерата при откриване на течове се основава на тези технически характеристики и показатели.

Какво ще видите с термокамера?

Термокамерата ще ви покаже температурната разлика между овлажнените и сухите части на материала в различни цветови режими, със следа, изобразяваща най-високата температурна разлика. Естествено, най-голямата разлика в отчетената температура е къде точно се появява течът. Използването на термокамера за откриване на течове е безопасен и точен метод, който може да се използва почти самостоятелно. За да може термокамерата да работи правилно, откриването на теч трябва да се извършва само когато тя е правилно калибрирана и настроена.

За да се елиминират ефективно течовете от тръбопроводи, е необходимо да се знае защо и къде точно възникват те. Целта на откриването на течове е прецизно намиране на източника на влага, което се извършва с термокамера. Когато тя се използва за откриване на скрит теч, може да се наложи допълнително оборудване. Тези други устройства са сведени до специален хигрометър и ендоскопска камера за анализиране на труднодостъпни места, особено кухини, където термокамерата е с нисък капацитет.

Термовизионен анализ с термокамера

Термовизионният анализ е много ефективен и широко използван напоследък метод за изследване и откриване на скрити течове на вода от канали, външни тръби, улуци, парни инсталации или покриви, външни стени и течове от балкони. Този метод позволява проверка за локализиране с точност до 5 cm. По този начин се избягва повреда на цялата стена или подова настилка и се получава достатъчно информация за това къде се просмуква или избива водата, спестявайки много време, пари и разходи за ремонт.

Цялата процедура протича по следния начин – Инфрачервените термокамери следят причината за възможни течове от влажна видима точка и при необходимост инспектират близките помещения или при съмнение и помещенията, разположени над съмнителни зони, където трябва да се осигури достъп, ако е необходимо.

Влагата обаче е един от най-трудните за откриване проблеми – нейните признаци са толкова фини, че е лесно да се игнорират, докато водата не започне да капе от тавана. Термичните камери могат да помогнат за откриване на влага и течове и за оценка техните нива, но идентифицирането на модел, който изглежда като нещо подобно, не гарантира, че влагата е налична. Температурните разлики могат да се наблюдават по много причини, различни от влагата в стените. За да се провери какво се вижда, трябва допълнително да се използва хигрометър, за да се потвърди какво открива термокамерата.

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...