Home / Новини / От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

Когато дрехите са дишащи, те са по-леки. Това свойство подобрява отвеждането на влагата и предпазва от прегряване. Вентилацията обикновено се подобрява чрез използването на мрежести елементи и вентилационни отвори. Те са част не само от летните, но и от зимните спортни дрехи  

Спортуването през зимата не означава, че няма да се изпотите и сте далеч от опасност от прегаряне. Неслучайно панталоните и якетата за ски имат вентилационни отвори, които да понижат телесната температура и да отведат излишната влага. Термобельото пък е изработено от материи, които спомагат за по-бързото изпаряване на потта. 

В статията ще ви обясним по-подробно защо дишащото спортно облекло, макар и през зимата, е важно не само за комфорта, но и за здравето ви. 

От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

Източник на изображението: elements.envato.com

Дишащи дрехи за зимни спортове

Можете да прегреете дори при минусови температури. Ако се облечете в дрехи, които не са дишащи и са прекалено дебели, това ще доведе до прекомерно изпотяване, а удрянето на студените ветрове след това може да ви простуди. Затова е добре да имате дрехи, които да осигуряват добра вентилация и да държат потта далеч от тялото ви. 

Якето и термопанталоните трябва да са устойчиви на ветрове, абразия и дъждове. Сред задължителните им функции е запазването на телесната температура и отвеждането на излишната влага. Те са снабдени и с вентилационни отвори против прегряване. 

Дишащо термобельо

Без надежден набор от дишащи основни слоеве в зимното спортно облекло, спускането по пистата би било истинско мъчение. Термобельото е и първият слой, който трябва да си подсигурите. То обикновено е изработено от вълна, полиестер и други материи, които имат добри топлоизолационни свойства. Високата му еластичност позволява свободно движение. 

Ето какво може да се състои първия слой зимно облекло:

  • Термоблуза с дълъг или къс ръкав – ако тя е тип поло и има цип в горната част, термоблузата не само ще отвежда влагата, но и свалянето на ципа ще предотврати прегарянето. Част от моделите разполагат с вентилационни отвори в областта на гърба, подмишниците и др.
  • Термоклин – той също трябва да умее да отвежда влагата и да притежава високо ниво на еластичност.
  • Ски чорапи – при тях е нужно да осигуряват комфорт и да имат подсилени зони. Не трябва да са памучни, за да не задържат влагата.

Изключително важно е тялото ви да има здравословна температура и да се чувствате комфортно докато спортувате. Добре е да се спирате на модели термобельо, които позволяват картографиране на тялото за повече ергономичност. Такъв тип бельо се предлага от марката Salomon.

Как да разберете колко дишащи са дрехите и бельото ви?

Дишаемостта на дрехите ви зависи пряко от натоварването ви. Ако ще извършвате интензивен спорт, като каране на ски или сноуборд, термобельо с тегло между 160 и 230 г/м² е достатъчно. За туризъм в планината можете да изберете по-леко от 160 г/м² термобельо.

Специално за якето и ски панталоните показатели между 5000 и 8000 г/м² са достатъчни, ако до пистата ще се придвижите с лифт, а не пеша, както и ако ще правите почивки на закрито. При по-голяма интензивност и изкачване до пистата е добре да се спрете на дишаемост от 10 000 до 15 000 г/м². При екстремни зимни спортове може да е нужна дишаемост и над 20 000 г/м². 

Съветът ни е, когато търсите дишащо спортно облекло, да се обръщате към специализирани магазини в спорта и доказали се марки като Salomon, Spyder, La Sportiva и др. Опитните консултанти в спортните магазини ще ви ориентират в избора. 

About plami

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...