Home / Новини / От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

Когато дрехите са дишащи, те са по-леки. Това свойство подобрява отвеждането на влагата и предпазва от прегряване. Вентилацията обикновено се подобрява чрез използването на мрежести елементи и вентилационни отвори. Те са част не само от летните, но и от зимните спортни дрехи  

Спортуването през зимата не означава, че няма да се изпотите и сте далеч от опасност от прегаряне. Неслучайно панталоните и якетата за ски имат вентилационни отвори, които да понижат телесната температура и да отведат излишната влага. Термобельото пък е изработено от материи, които спомагат за по-бързото изпаряване на потта. 

В статията ще ви обясним по-подробно защо дишащото спортно облекло, макар и през зимата, е важно не само за комфорта, но и за здравето ви. 

От значение ли е дишащото спортно облекло през зимата?

Източник на изображението: elements.envato.com

Дишащи дрехи за зимни спортове

Можете да прегреете дори при минусови температури. Ако се облечете в дрехи, които не са дишащи и са прекалено дебели, това ще доведе до прекомерно изпотяване, а удрянето на студените ветрове след това може да ви простуди. Затова е добре да имате дрехи, които да осигуряват добра вентилация и да държат потта далеч от тялото ви. 

Якето и термопанталоните трябва да са устойчиви на ветрове, абразия и дъждове. Сред задължителните им функции е запазването на телесната температура и отвеждането на излишната влага. Те са снабдени и с вентилационни отвори против прегряване. 

Дишащо термобельо

Без надежден набор от дишащи основни слоеве в зимното спортно облекло, спускането по пистата би било истинско мъчение. Термобельото е и първият слой, който трябва да си подсигурите. То обикновено е изработено от вълна, полиестер и други материи, които имат добри топлоизолационни свойства. Високата му еластичност позволява свободно движение. 

Ето какво може да се състои първия слой зимно облекло:

  • Термоблуза с дълъг или къс ръкав – ако тя е тип поло и има цип в горната част, термоблузата не само ще отвежда влагата, но и свалянето на ципа ще предотврати прегарянето. Част от моделите разполагат с вентилационни отвори в областта на гърба, подмишниците и др.
  • Термоклин – той също трябва да умее да отвежда влагата и да притежава високо ниво на еластичност.
  • Ски чорапи – при тях е нужно да осигуряват комфорт и да имат подсилени зони. Не трябва да са памучни, за да не задържат влагата.

Изключително важно е тялото ви да има здравословна температура и да се чувствате комфортно докато спортувате. Добре е да се спирате на модели термобельо, които позволяват картографиране на тялото за повече ергономичност. Такъв тип бельо се предлага от марката Salomon.

Как да разберете колко дишащи са дрехите и бельото ви?

Дишаемостта на дрехите ви зависи пряко от натоварването ви. Ако ще извършвате интензивен спорт, като каране на ски или сноуборд, термобельо с тегло между 160 и 230 г/м² е достатъчно. За туризъм в планината можете да изберете по-леко от 160 г/м² термобельо.

Специално за якето и ски панталоните показатели между 5000 и 8000 г/м² са достатъчни, ако до пистата ще се придвижите с лифт, а не пеша, както и ако ще правите почивки на закрито. При по-голяма интензивност и изкачване до пистата е добре да се спрете на дишаемост от 10 000 до 15 000 г/м². При екстремни зимни спортове може да е нужна дишаемост и над 20 000 г/м². 

Съветът ни е, когато търсите дишащо спортно облекло, да се обръщате към специализирани магазини в спорта и доказали се марки като Salomon, Spyder, La Sportiva и др. Опитните консултанти в спортните магазини ще ви ориентират в избора. 

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...