Home / Новини / Онлайн и физическа аптека – предимства и недостатъци

Онлайн и физическа аптека – предимства и недостатъци

От началото на пандемичната обстановка, във фармацевтичния сектор се забелязва развитие на онлайн аптеките. Това е удобно за крайния потребител, защото може да закупи необходимите му лекарства без да се реди на безкрайната опашка в кварталната аптека:

 • Лекарства без рецепта (за грип и настинка, някои болкоуспокояващи)
 • Хранителни добавки (различни видове пробиотик, витамини, минерали и билки)
 • Медицинска козметика (бяла и декоративна)
 • Медицински консумативи за първа помощ и др.

Но означава ли това, че традиционната аптека е остаряла и дигиталната аптека е по-добрият избор? Нека разгледаме предимствата и недостатъците и на двата вида. 

Онлайн и физическа аптека - предимства и недостатъци

Източник на изображението: freepik.com

Онлайн аптека 

Ако напишем в Google „онлайн аптека“, ще попаднем на голям брой дигитални аптеки, които предлагат фармацевтични продукти от всякакъв вид. Те са представени по интересен начин и най-важното – спестяват време при пазаруване. Това е и причината толкова хора да ги предпочитат. 

В допълнение към  всичко това, има и други предимства, които насърчават този модел на пазаруване:

 • Без ограничение във времето – Тъй като не се налага да ходите до аптеката, спокойно можете да закупите необходимото докато пътувате за работа или докато си почивате у дома. 
 • Повече комфорт – Уютът, който домът ни предоставя, често е незаменим. Със сигурност след края на работния ден ще ви е по-приятно да пазарувате, полегнали на дивана, отколкото да ходите до аптеката. Особено, ако тя е далеч. 

Освен това, в наши дни можете да платите по различни начини – онлайн, след доставка, в брой или с карта. 

 • Пълен каталог – При пазаруване от онлайн аптека, вие ще можете да получите достатъчно информация за търсените от вас продукти. Също така, изборът и наличността са по-големи. Често при пазаруване от традиционна аптека някои от лекарствата ги няма и са налични само при поръчка.  
 • По-ниски цени – В онлайн аптеките е доказано, че има повече оферти и промоции, отколкото от физическите обекти. Често цените са по-ниски, дори и без промоция. 
 • История на поръчките – Дигиталната аптека предлага и история на закупените продукти, така че ако останете доволни от някой, не е нужно да го помните. Също така, тя ще ви препоръча и подобни такива. 

Въпреки предимствата, има някои недостатъци, които при традиционната аптека липсват: 

 • Липса на личен контакт – Както вече казахме, една от функциите на фармацевта е да знае от първа ръка нуждите на пациента и да го съветва според ситуацията му. Това е нещо, което се губи в онлайн канала , тъй като няма да можете да разрешите никакви съмнения по време на покупката.
 • Ограничения в продажбата – При пазаруване в онлайн аптека няма как да си закупите лекарства, които са ви предписани от специалист. За целта трябва да отидете до физическа аптека, в която фармацевт ще разгледа рецептата ви и ще ви даде нужните лекарства.
 • Достъпност – Не всички хора имат достъп до интернет, но в същото време се нуждаят от лекарства и съвет от фармацевт. Това прави онлайн аптеките подходящи предимно за по-младите хора.  

Онлайн и физическа аптека - предимства и недостатъци

Източник на изображението: freepik.com

Физическа аптека

По-големите традиционни аптеки разполагат и със сайт, от който можете да пазарувате. Въпреки това, в един или друг етап от живота си, на всички ни се налага да посетим физическа аптека.

Ето и предимствата:

 • Близост с пациента – Това без съмнение е най-голямото предимство на традиционната аптека, защото така можете да получите правилен съвет.  
 • Бързи решения и помощ – Фармацевтът в кварталната аптека ще може да ви помогне при нужда, без да трябва да чакате пратката си в следващите 24-48 часа.  
 • Ролята на фармацевта – Само фармацевт може да ви продаде лекарства с рецепта, също така той е човекът, който да ви даде съвет за дозиране на лекарствата. Може и да ви запознае по-обстойно със страничните ефекти на някои лекарства. 

Фармацевтът може да постави оценка на вашето състояние, да ви посъветва за подходящ лекар, както и за лекарство, ако състоянието не изисква лекарска намеса. Той познава продуктите в аптеката и може да ви предложи точно това, от което имате нужда. 

Недостатъците на физическата аптека всъщност e липсата на предимствата на онлайн аптеката – не можете да пазарувате от комфорта на дома и няма да имате същия богат избор. 

Онлайн и физическа аптека - предимства и недостатъци

Източник на изображението: freepik.com

Има два ключови фактора, на които е добре да обърнете внимание:

 • Онлайн пазаруването на медицинска козметика и фармацевтични продукти може да бъде добра възможност за вас, но го правете разумно.
 • Консултирането и контактът от първо лице все още са много важни за пациентите, които имат заболявания.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...