Home / Новини / Непреходната висша мода

Непреходната висша мода

Висшата мода или казано с популярното си наименование ‘‘Haute Couture’’ е много погрешно използвана фраза, която всъщност има много специфични правила на квалификация. Буквално преведено тя означава високо шивачество, тъй като облеклата се създават само и единствено на ръка.

Основите му датират през далечният 19-ти век, когато англичанинът Чарлз Уърт го основава. От тогава досега има запазена традиция в която всички участници се избират според правилата на синдиката на Haute Couture. За да се класират, членовете трябва да излязат на сцената с проектирани по поръчка дрехи от частни клиенти.

Уловката обаче е,че за създаването на такова произведение на изкуството те ще се нуждаят от работилница в която да работят най-малко петнадесет служите. Наред с това нека не забравяме, че всяка марка е принудена да представи колекциите си състоящи се от не по-малко от 50 дизайна за всеки сезон.

Ако до тук сме ви оставили без думи, то продължавайте да четете, тъй като изненадите не са приключили. Днес сме посветили ценен ресурс с който целим да ви запознаем малко повече относно висшата мода от маркови дрехи, която е изключително популярна из целият свят.

 

Къде и как се състои величественото събитие?

Най-големият световен феномен е определено висшата мода. Тя се организира в десетки градове по света от Ню Йорк до Шанхай, но въпреки конкуренцията множество експерти констатират, че Париж все още остава сърцето на модата. Два пъти в годината най-добрите модни дизайнери премерват сили, показвайки своята изобретателност за най-богатите си клиенти, именно тук.

Докато повечето от нас несъмнено се възхищават на тяхната креативност и безупречен дизайн, както и шиенето на дрехите, останалите със сигурност са шокирани от факта, че има хора готови да заплатят безумни пари, за да ги носят.  Не забравяйте, че все пак ръчната продукция си има своята цена.

От друга страна пък, за да получите най-доброто и най-качественото трябва да можете да си го позволите. Именно поради това някои от одеждите тук е напълно възможно да струват над  100 000 долара. В края на краищата става въпрос за брандове, като Chanel, Christian Dior и много други.

Всяка година от началото до средата на юли всички участници представят на света своите сложни и изключително скъпи дизайни. Те от своя страна се оценяват от избрана аудитория състояща се от редактори, купувачи и клиенти. А по отношение на представянето няма по-добро място дефиле по червеният килим.

Непреходната висша мода

Защо значението му е съществено?

Действително единствените хора, които наистина ще оценят този труд са преди всичко дизайнерите и занаятчиите, които са го изграждали, а едва след това журналистите и зрителите. За съжаление клиентите може да оценят стойността много по-малко, тъй като вероятността да събират тези творения за чисто удоволствие е висока.

Нещото, което повечето хора не забелязват обаче са множеството налични работни места. Те започват от производителите, правещи тъканите и достигат до работилницата в която отдадените служители работят денонощно над проекта. Всичко това е част от сегашната ни култура.

Труда на тези хора се отблагодарява, защото те поддържат жива древната традиция на бродерията. Наред с това събитието от висок клас забавлява зрителите, които са пуснали телевизора си или са си закупили списание относно него. Именно поради това е важно винаги да имате в предвид тези икономически и културни факти.

В крайна сметка само един човек дава работа на може би 10 за повече от 3 месеца. Следователно светът по-лошо или по-добро място ще бъде без висшата мода ? Най-вероятно слънцето ще изгрее отново, както всеки ден, но зад модата стоят много повече морални и икономически твърдения.

Тук по-скоро става въпрос за поддържането на културата, произвеждаща тези живописни продукти, отколкото за целенасочена надпревара. Веднъж щом осъзнаете тези твърдения можете сами да достигнете до заключенията, които обосновават нейното значение.

 

 

Най-висококачествените дрехи в България

Знаете ли, че на територията на нашата държава има магазин, който може да ви предостави артикули, достойни да се отличат с конкретната титла. Ако все още не сте го открили ви препоръчваме да посетите – shop.mdl.bg.

За разлика от останалите магазини тук ще успеете да откриете напълно автентични марки на световно ниво. Част от тях са Gucci, Kenzo, Benetton и много други. Уверяваме ви, че техният стандарт е извън рамките на нормалното, а цените изцяло справедливи. Това което получавате в замяна не може да бъде сравнено с нищо.

В категориите им ще откриете всякакви видове дрехи за всеки сезон. Те са съвместими, както за жени, така и за мъже и най-вече за деца. При осъществена поръчка вие получавате безплатна доставка, така че възползвайте се още сега, докато имате възможност.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

С наблицаващите коледни празници, последното нещо, за което повечето работодатели мислят, е климатизацията на работното ...