Home / Новини / Любовни романи – защо са толкова харесвани от жените

Любовни романи – защо са толкова харесвани от жените

Любовта е висша ценност, която променя хората, помага им да се опознаят повече, да се преодоляват, да рискуват, да търсят и намират себе си. Някои от най-великите романи са базирани на любовна история, а думата „роман” освен като литературен жанр се използва и като синоним на любовна история. В класическите романи главната героиня обикновено е изправена пред избор на съпруг, а в по-съвременните са свидетели или те самите претърпяват произшествие, след което се променят психически и емоционално. Често пъти героините са типизирани, това ги доближава до читателите, които откриват себе си в тях и правят препратки със собствения си живот. За да разберем как се е развила чувствителността на жената през вековете и дали сюжетите си приличат, ще разгледаме няколко от най-известните класически и съвременни любовни романи .  

Любовни романи – защо са толкова харесвани от жените

 „Брулени хълмове“ е класика в английската и световната литература, считан за един от най-великите романи на всички времена. Публикуван е през 1847 г., а второто издание е редактирано от сестрата на Емили Бронте (1818–1848)  – Шарлот, тъй като Емили умира от туберкулоза. През годините са правени различни филмови адаптации, оперни и балетни постановки по романа.

  Историята разказва за едно изоставено дете, подслонено в имението „Брулените хълмове“. Ключовият момент е изборът на Катрин между първичния Хийтклиф и образования Едгар Линтън. Въпреки че Хийтклиф е избраникът на сърцето й, тя е подвластна на хорското мнение и се налага да избере Линтън. Години по-късно любовта на живота й се завръща в имението, образован и богат, за да си отмъсти.  

Темата за трудния избор е основна и в живота на Елизабет Бенет от Гордост и предразсъдъци, влюбена в енигматичния приятел на господин Бингли – Дарси.  Обявен за най-въздействащите произведения в английската литература на XIX век, този типично женски роман, променя представите за любовта, която тук преминава през петте дъщери на семейство Бенет, а главният обект е господин Бингли, обявен от майка им за най-подходящия съпруг – млад, красив и богат. Не на това мнение е остроумната Елизабет обаче, която е пленена от неговия приятел – Дарси. Любовта им се извисява над гордостта и предразсъдъците – лайтмотив в романа.  Друг ярък пример за женски роман е „Ема“ – може би най-успешният роман от Джейн Остин. В него по неподражаем начин се заплитат любовни истории, интриги, отношения, разкривайки истинското лице на английската аристокрация през XVIII век. 

Класическите любовни романи са вдъхновение за съвременните автори, сред които е една от най-продаваните книги в последните години от Л. Дж. Шен –  „Разгневеният бог“ – последната от трилогията, започваща с „Красиво безразсъдство“ и „Раненият рицар“. Всяка една от книгите може да се чете самостоятелно, но така или иначе почитателите на женски романи едва ли ще се задоволят само с една. „Разгневеният бог“ разказва за увлечението на главната героиня по Вон Спенсър – един необикновен творец, когото среща в училище за надарени деца – „Карлайл“. Тяхната изстрадана любов преминава през поредица от препятствия, себепреодоляване, измъчване, светлина и мрак.

Друга трилогия, популярна и търсена през последните години, започва с „Аз преди теб“ и продължава със „След теб“ и „Все още аз“ на Джоджо Мойс като един непрекъснат разказ за търсенето на себе си заради и въпреки любовта. Романът впечатлява с лекотата на четене и изненадващи случки. Любовната история между Уил и Луиз е крайъгълният камък, около който се разгръщат нови светове пред тях – през самообвиненията и страховете на парализирания Уил Луиз попада в нов свят, по-красив, по-осъзнат и ценен. Двамата преживяват най-хубавите и най-тъжните шест месеца на любов, която руши старото статукво и създава ново и в крайна сметка спасява духа. Аз преди теб е не само любовен роман, а и общочовешки. След него авторката издава „След теб“ и „Все още аз“, в които историята продължава.

Друга съвременна писателка на любовни романи, които привличат със заплетени напрегнати сюжети, е Колийн Хувър. Последната й книга „Лейла“ разказва за героиня, претърпяла злополука, след която вече не е същата.  Любовта на живота й, Лийдс, усеща емоционалните и психически травми, които нещастният случай й причиняват и решава да я заведе на мястото, на което преди години са се влюбили, за да й припомни тяхната истинска любов. Очакванията му обаче не са оправдани, защото Лейла се обърква още повече от обстановката. Специфичното за авторката е, че романите й са с елементи на трилър и съдържат неочаквани обрати, които задават напрегнатия тон и на този любовен роман. Други нейни успешни книги са „Девети ноември“ и „Жестока любов“. 

Една от най-дългоочакваните книги сред съвременните любовни или дамски романи е „Завръщане“ от Никълъс Спаркс, в която главният герой, както в „Лейла“, претърпява неочаквана травма, способна да промени светогледа му. Тревър Бенсън е хирург, който решава да се засели в изоставена къща от дядо му. На това отдалечено, запуснато място той среща това, което най-малко е очаквал – истинската любов.  Заедно с това героят надниква и в миналото на дядо си и благодарение на странната тийнейджърка, с която се запознава там, разкрива неподозирани тайни за своя роднина. В търсене на забулената истина, лекарят се научава да обича и да прощава. 

 

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...