Home / Новини / С тези бои творите красив дом

С тези бои творите красив дом

В настроение сте да смените цвета на стените в дома си? Но ви се иска този път да се справите с избора на цветове и бои напълно сами? Ако това е желанието ви, специалистите от siko.bg са тук, за да ви помогнат да се справите блестящо.

Как да изберете подходящите цветове боя?

Не бързайте

Преди да се втурнете в магазина и да закупите най-актуалните цветове бои, дайте си време, за да прецените какви цветове ще са подходящи за всяка от стаите. Влезте във всяко едно от помещенията и се огледайте. Обърнете внимание какъв цвят са подовите настилки, цвета на мебелите и цвета на дограмата. Опитайте се да погледнете с “чужди очи” цялото помещение, за да добиете реална представа кои цветове боя ще са най-подходящи за него.

Използвайте “цветното колело”

За да откриете най-подходящия цвят, който да се съчетава идеално с останалия дизайн на стаята, не е нужно да сте специалист в комбинирането на цветовете. Просто трябва да отидете в магазина за декоративни бои и да използвате т. нар. “цветно колело” (цветен кръг, чрез който лесно можете да разберете дали цветовете на мебелите се съчетават с цвета на боята, която искате да закупите).

Тествайте, преди да започнете да боядисвате

Понякога може да се случи, боята, която сте закупили ръководейки се от “цветното колело” да не стои добре на стената. Затова експертите препоръчват да тествате, като положите малко от боята на стената. Така можете много по-лесно да се ориентирате дали сте избрали точния цвят или не.

Основни видове боя за красивия ви дом

Освен за цвета, трябва да помислите и какъв вид боя ще е най-подходящ за стените на дома ви. И тъй като сте убедени, че знаете повече за избора на цветовете, отколкото за видовете бои, помолихме нашите приятели от siko.bg да ни запознаят съвсем накратко с основните видове, които се предлагат в момента в търговската мрежа.

Грунд

Това не е точно боя, но тъй като се използва задължително преди нанасянето на боята е добре да сте запознати с него. Грундът представлява нещо като основа, с която се покриват стените преди боядисването. Обикновено се предлага на маслена или на водна основа и според това на каква основа е боята се избира и грунда.

Боя на маслена основа

Този вид боя, наричана още боя на основата на разтворители се отличава с дълготрайност и ниска цена. В миналото тази боя се е използвала често, но днес почти не се използва за боядисване на вътрешни стени. Обикновено се използва за боядисване на външни огради, шкафове в ретро стил и други.

Интериорна боя на водна основа

Този вид боя се нарича още “латексова” и в момента е най-популярният вид боя за боядисване на интериорни стени. Тя е по-малко трайна от боята на маслена основа, но за сметка на това не съдържа никакви вредни вещества, предлага се в голямо разнообразие от цветове, съхне бързо и покрива големи пространства.

Според финалния завършек, които искате да постигнете, интериорните латексови бои се делят на няколко подвида:

  • Матова

Този тип интериорна боя няма блясък на финала, което я прави идеална за боядисване на тавани и детски стаи. Нанася се лесно, но за да покрие добре е нужно да се нанесат няколко слоя.

  • Матов емайл

Прилича на матовата боя, но е по-трайна от нея. Много добро решение е за нанасяне в кухни.

  • Сатен

Сатененото покритие е нещо средно между матово и гланц и има мек, фин блясък. Добър избор е за трапезарии, всекидневни, спални и коридори. Единството, за което трябва да се внимава е да не се нанася върху стени, които не са абсолютно гладки и имат някакви несъвършенства.

  • Яйчена черупка

Този вид покритие има фин блясък, но без гладкостта на сатена. Подходящ е за всички помещения на дома. Нанася се лесно, поддръжката му също не е трудна и може да се нанася без проблем и върху не напълно гладки стени.

  • Полу – гланц

Този вид покритие обикновено не се използва за стени, а за боядисване на облицовка.

  • Гланц

След матовата, гланцовата боя се използва най-често за боядисване на стените в дома. Недостатъкът ѝ е, че не скрива несъвършенствата и за да се получи добро покритие се налага да бъде нанасяна няколко пъти.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

С наблицаващите коледни празници, последното нещо, за което повечето работодатели мислят, е климатизацията на работното ...