Home / Новини / Когато имаш нужда от пари на заем – какви са опциите

Когато имаш нужда от пари на заем – какви са опциите

Изненадващите разходи най-често се появяват преди заплата. В подобни моменти, ако нямаш фонд за спешни случаи, трябва да разчиташ на пари на заем. Опциите за това не са малко, но преди да вземеш решение, трябва да се съобразиш с нуждите, възможностите си и навиците си. 

Когато имаш нужда от пари на заем – какви са опциите

Източник на изображение: pexels.com

Едни от най-разпространените методи за заемане на допълнителни парични средства са кредитните карти и заемите от банкови и небанкови финансови институции. Голяма част от хората поне веднъж са използвали някоя от тези опции за сдобиване с пари. 

Ако имаш необходимост от пари на заем еднократно или за по-големи суми пари и имаш добра кредитна история, банковият кредит е подходящ вариант за теб. При регулярна нужда от пари до заплата, помисли дали кредитната карта не е най-добрят вариант за теб. В случай, че имаш нужда от допълнителни средства до около 3000 лева, можеш спокойно да се насочиш и към небанковите финансови институции. 

Правим един кратък поглед върху някои плюсове и минуси на различните начини за кредитиране. Също така, ти представяме какви са предимствата на кредитната карта пред стандартните банкови заеми, когато имаш нужда от пари на заем. 

Банков кредит банковият кредит е може би най-привлекателната опция, когато са ти необходими големи суми. Оскъпяването обикновено е най-малко, а редовните клиенти често могат да получат преференциални условия и специални предложения. 

При някои банкови институции обаче, стои проблемът с по-тромавите процедури по кандидатстване, необходимостта от по-голямо количество документи, както и таксите при теглене на кредита. Това ще бъде проблем за потребителите, които имат необходимост от пари на заем по-често. Банковите кредити са подходящи за ремонтни дейности, закупуване на стоки с по-голяма стойност. Друг негатив на банковите кредити са по-големите изисквания за профила на кредитополучателя. Потребители с влошена кредитна история трудно могат да разчитат на кредитиране от банка. 

За щастие, на българския пазар има и небанкови финансови институци, които са облекчили изискванията си към клиентите. Сред опциите, предлагани от небанковите финансови институции са кредитните карти и бързите кредити. 

Бързите кредити са с лесни и бързи процедури за кандидтстване. Голяма част от кредитите са подходящи са за потребители и с лошо ЦКР. Условията по кредита могат да зависят и от профила на кандидатстващия, в зависимост от риска, които поема кредиторът. 

Негативите на бързите кредити включват по-високи лихви на годишна заема. Това на практика означава по-скъп заем. Този тип кредити са подходящи за спешна нужда от пари назаем и за теглене на по-малки суми пари.

Потребителите, които имат регулярна нужда от пари на заем пък могат да се доверят на кредитна карта. Благодарение на интернет, процесът по кандидатстване за повечето кредитни карти е улеснен. Другото удобство е, че при одобрение потребителите разполагат със средства винаги, когато имат нужда. Това е перфектното решение както за посрещане на по-малки разходи в ежедневието, както и за покупки с по-голям размер, които могат да бъдат направени и онлайн. 

Кредитните карти са подхоящи за хора с добра финансова култура, които са способни да регулират разходите си. Всъщност, кредитната карта може да бъде изключително добър инструмент за изграждане на добра кредитна история. 

При избор на кредитна карта като удобно средство за пари на заем обаче, трябва да се вземат предвид всички такси, които се начисляват по картата. За посрещане на ежедневни разходи и при нужда от пари на заем, потребителите могат да се спрат на кредитна карта без годишна такса за обслужване на картата и без такси при теглене на банкомат. Такъв тип карти се явяват като фонд за спешни случаи и удобен инструмент за пари до заплата.

Разбира се, вариантът да вземеш пари на заем от приятел винаги е наличен. Да, ако се обърнеш към приятел или роднина няма да имаш лихва или залог, можеш да връщаш и на части – всичко зависи от личните ви договорки. Тази опция също крие своето „но“ – заемите приятели крие своите рискове. Ако изпаднеш в затруднение и се забавиш с връщането на парите на приятеля си, има възможност да изгубиш авторитета си и дори да развалиш връзки, които са градени години. Разчитай на тази опция само, когато знаеш, че услугата е изключение и ще можеш да върнеш парите в кратък срок и със сигурност. 

Какъвто и кредитен продукт да избереш, не забравяй, че трябва да го пригодиш за собствените ти потребителски навици и финансови възможности. Не подценявай предимствата и негативите на нито един от изброените варианти за пари на заем. 

 

About plami

Check Also

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

С наблицаващите коледни празници, последното нещо, за което повечето работодатели мислят, е климатизацията на работното ...