Home / Новини / Кога е време да сменим маслото на автомобила?

Кога е време да сменим маслото на автомобила?

Като активни шофьори сте наясно какво значение има прясното и чисто масло за колата. Знаете, че то удължава не само живота на двигателя, но и значително подобрява работата на автомобила ви.

Сигурни сме, че стриктно следите пробега на колата си и сменяте маслото, следвайки препоръките на производителите. Не сме на 100% сигурни обаче дали знаете, че понякога се налага да смените моторното масло по-рано от описаното в сервизната книжка.

Кога е време да сменим маслото по-рано от предвиденото?

Помолихме експертите от Nas Auto да ни разкажат малко повече за някой от основните признаци, по които можете да познаете, че маслото е за смяна.

Шум в двигателя

Ако двигателя ви става все по-шумен или ако започнете да чувате нещо подобно на почукване или удари откъм двигателя, това е един от симптомите, които обикновено показват, че маслото е за смяна. Защо? Моторното масло осигурява защитен слой между металните части на двигателя и не им позволява да се търкат една в друга. Докато то върши добре работата си, моторът на колата работи тихо. Ако започне да става все по-шумен, това означава, че или маслото не е достатъчно или че вече е доста замърсено и трябва да се подмени изцяло.

Тъмен цвят на маслото

Когато маслото е прясно и чисто, неговия цвят е приятно кехлибарен. С течение на времето и поради работата, която върши то променя цвета си и става все по-тъмно. Тъмният цвят е индикация, че в него има натрупани доста частици, отделени при работата на елементите на двигателя, а това от своя страна води го намаляването на свойствата на самото масло. За да разберете дали маслото е променило цвета си е добре поне веднъж месечно да извършвате визуална проверка.

Мирис на изгоряло масло вътре в купето

Ако всичко е наред не би трябвало да усещате мирис на масло в купето на колата. Долавяте ли подобен мирис, това в повечето случаи означава, че отнякъде има теч на моторно масло, което капе върху горещите елементи на двигателя и предизвиква кипене. Възможно е да усещате мирис на масло в купето и ако маслото е паднало под допустимото ниво.

Затова от Нас Ауто съветват, усетите ли миризма на масло да не чакате, а своевременно да проверите за течове и ако локализирате такива да отстраните проблема и да долеете или направо да смените маслото.

Промяна на цвета на отработените газове

Обичайно, газовете, които излизат от ауспуха на автомобила имат светъл, полупрозрачен цвят и приличат повече на пара. Ако имате проблем с маслото обаче, цветът се променя на сивкаво – черен.

Увеличен разход на гориво

Ако ви направи впечатление, че разходът на гориво се е повишил, това отново е симптом, че маслото е за смяна. Защо? Колкото повече „работи” маслото в двигателя ви, толкова повече то остарява, замърсява се и с течение на времето лека – полека се сгъстява. Ако не сте го проверили на време и продължите да карате, от кехлибарено на цвят и течно, маслото се превръща в тъмна, гъска утайка, която не само не може да предпази елементите на двигателя, но и го кара да работи по-силно и да гори много повече гориво.

About Borislav Arapchev

Web and SEO guy.

Check Also

Какъв рокер си без кожено яке?

Какъв рокер си без кожено яке?

От години си представяш как яхваш железния си кон и заедно с групата потегляте на ...

Leave a Reply