Home / Новини / Кога е време да сменим маслото на автомобила?

Кога е време да сменим маслото на автомобила?

Като активни шофьори сте наясно какво значение има прясното и чисто масло за колата. Знаете, че то удължава не само живота на двигателя, но и значително подобрява работата на автомобила ви.

Сигурни сме, че стриктно следите пробега на колата си и сменяте маслото, следвайки препоръките на производителите. Не сме на 100% сигурни обаче дали знаете, че понякога се налага да смените моторното масло по-рано от описаното в сервизната книжка.

Кога е време да сменим маслото по-рано от предвиденото?

Помолихме експертите от Nas Auto да ни разкажат малко повече за някой от основните признаци, по които можете да познаете, че маслото е за смяна.

Шум в двигателя

Ако двигателя ви става все по-шумен или ако започнете да чувате нещо подобно на почукване или удари откъм двигателя, това е един от симптомите, които обикновено показват, че маслото е за смяна. Защо? Моторното масло осигурява защитен слой между металните части на двигателя и не им позволява да се търкат една в друга. Докато то върши добре работата си, моторът на колата работи тихо. Ако започне да става все по-шумен, това означава, че или маслото не е достатъчно или че вече е доста замърсено и трябва да се подмени изцяло.

Тъмен цвят на маслото

Когато маслото е прясно и чисто, неговия цвят е приятно кехлибарен. С течение на времето и поради работата, която върши то променя цвета си и става все по-тъмно. Тъмният цвят е индикация, че в него има натрупани доста частици, отделени при работата на елементите на двигателя, а това от своя страна води го намаляването на свойствата на самото масло. За да разберете дали маслото е променило цвета си е добре поне веднъж месечно да извършвате визуална проверка.

Мирис на изгоряло масло вътре в купето

Ако всичко е наред не би трябвало да усещате мирис на масло в купето на колата. Долавяте ли подобен мирис, това в повечето случаи означава, че отнякъде има теч на моторно масло, което капе върху горещите елементи на двигателя и предизвиква кипене. Възможно е да усещате мирис на масло в купето и ако маслото е паднало под допустимото ниво.

Затова от Нас Ауто съветват, усетите ли миризма на масло да не чакате, а своевременно да проверите за течове и ако локализирате такива да отстраните проблема и да долеете или направо да смените маслото.

Промяна на цвета на отработените газове

Обичайно, газовете, които излизат от ауспуха на автомобила имат светъл, полупрозрачен цвят и приличат повече на пара. Ако имате проблем с маслото обаче, цветът се променя на сивкаво – черен.

Увеличен разход на гориво

Ако ви направи впечатление, че разходът на гориво се е повишил, това отново е симптом, че маслото е за смяна. Защо? Колкото повече „работи” маслото в двигателя ви, толкова повече то остарява, замърсява се и с течение на времето лека – полека се сгъстява. Ако не сте го проверили на време и продължите да карате, от кехлибарено на цвят и течно, маслото се превръща в тъмна, гъска утайка, която не само не може да предпази елементите на двигателя, но и го кара да работи по-силно и да гори много повече гориво.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Предимства и основни характеристики на климатични системи Gree

Предимства и основни характеристики на климатични системи Gree

През последните години климатиците се превърнаха в съществена част от съвременните жилища. И това е ...