Home / Новини / Климатици Пловдив от Кием Клима ООД

Климатици Пловдив от Кием Клима ООД

С настъпвайки на лятото и топлото време, все по-често се замисляме за лятната жега. Много хора в България все още не са се сдобили с климатик за горещините, а зимата се отопляват с други видове отоплителни уреди. Макар и рядко, се случва даже хотели разположение в по-планински региони да не предлагат на гостите си климатик, а само парно. Поради простата причина, че на някой места в България, не става толкова горещо, че човек да изпита нуждата от разхлаждане на въздуха.

Проучвайки, какъв е климатът в региона, решихме да си отговорим на въпроса, дали ни трябват климатици в град Пловдив.

Пловдив е град, разположен много близо до два зимни курорта (Боровец и Пампорово), свързан е и с главна пътна артерия с Черно море. Освен това съвсем на близо е и Северното крайбрежие на Гърция. Всички тези географски особености са формирали интересен климат. Използването на климатици в Пловдив, закупени от Кием Клима ООД,  не е рядкост, като част от хората ги използват само за отопление или само за охлаждане.

Пловдивският регион се състои от плосък терен, който е нарушен от естествени граници. Наличието на естествени граници благоприятства за развиването на мек климат през по-голяма част от годината. Зимите се характеризират с мекотата си и не обилен снеговалеж. Голяма част от региона е разположена в Горнотракийската низина. Средната надморска височина е сравнително ниска – 160 метра, като теренът е равнинен до достигането на естествените граници при Черно море и Турция.

Основните планински вериги – Родопите и Стара планина, пазят равнината от теченията. В тази задача помага и Средна гора. В тази скрита на завет земя се отглеждат много култури, за износ и вътрешно потребление. Това допринася и за по-рядкото сковаване на Пловдив от много студени зими. От началото на декември до края на февруари средната ниска температура е около 0 градуса по Целзий. За сравнение средната зимна ниска температура в София е около -2 градуса по Целзий.

Жителите на град Пловдив се нуждаят от леко отопление през зимата, което може да се осигури с климатици, може и с локално парно.

Летните температури също не достигат някакви драстични градуси. Отново виновниците за това са планинските вериги, които пазят хладнина през лятото. Климатът се води преходно-континентален, като средните високи летни температури са 27 градуса по Целзий. Макар и сравнително горещо, жегата е поносима. Непрекъсващите строителните дейности в региона са доказателство, че климатът е благоприятен. Максимума на валежи се достига през месец юни, като целогодишното средно ниво не е високо. Така използването на климатик в град Пловдив през лятото, остава личен избор.

Освен климатичните условия, изборът дали да се охлаждаме с климатична система или не, зависи и от помещението, което планираме да обитаваме и неговото разположение. Ако изложението е обърнато в посока, с преобладаващо слънчево греене, тогава охлаждането му става по-трудоемка задача. Самата сграда, нейната изолация и разположение също са от съществено значение. Гъсто натрупаните квартали с много сгушени една в друга сгради причиняват запарен въздух с гъста концентрация на прахови частици.

Използването на климатици в големите градове има един плюс, който е огромното им предимство пред другите начини за отопление и охлаждане.

Повечето съвременни модели климатици са снабдени със филтри, които пречистват въздуха. Много от тях използват и така наречения Хепа филтър, който улавя почти 100% от всички частици, които летят във въздуха и го замърсяват. В това число и всички полени, които причиняват алергии и други неприятни последствия. Ако помещението, което искате да отоплявате или охлаждате в Пловдив е разположено близо до натоварен булевард или оживена улица и прозорците се отварят именно на там, не е никак лоша идея да помислите и за пречистването на въздуха. Използването на климатици в Пловдив ще улесни не само контролирането на температурата, но и филтрирането на въздуха. Може да намерите голямо разнообразие от съвременни модели климатици и климатични системи налични на сайта на Кием Клима.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Как да изберете подходящите агро гуми?

Как да изберете подходящите агро гуми?

Като земеделски производители сте наясно колко важни са гумите, с които оборудвате своя трактор, комбайн ...