Home / Новини / Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. Както знаете, шофирането на сняг и лед не е никак лесно, а при някои обстоятелства може да бъде изключително опасно. Причината е, че заснежените пътища влошават сцеплението. 

Съветът ни е да не излизате с колата, ако навън е много заснежено, освен ако не е наистина необходимо. Ако случаят е такъв, ще ви дадем няколко насоки и 5 грешки, които да избягвате при шофиране в сняг
Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Източник на изображението: elements.envato.com

Бъдете внимателни, когато тръгвате под наклон

Освен че са ви нужни качествени зимни гуми, при шофиране през зимата трябва да бъдете и изключително внимателни. Този съвет важи с пълна сила, когато потегляте под наклон. 

Но как да предпазите автомобила от поднасяне и буксуване? Тайната е в правилното отпускане на газта. В много критични случаи може да се наложи да тръгнете и на втора предавка, с повече газ и постоянно регулиране на съединителя. 

Разбира се, възможно е и потеглянето на първа предавка, но това зависи от дълбочината на снега, леда и наклона. 

Използване на спирачката при спускане

Спирачката, снегът и ледът не са добра комбинация. Не казваме, че не трябва да я използвате, а че е нужно да познавате добре колата си и нейната динамика. В обратния случай, спирането може да бъде опасно.  

И така, а как да спирате в сняг? Може и да е ново за мнозина от вас, но има т.нар. двигателна спирачка. Активирането ѝ е, когато превключите по-рано на по-ниска предавка, за да намалите скоростта. Така ще можете да овладеете колата и да спрете, ако е необходимо. Разбира се, трябва да бъдете предпазливи. 

5 грешки, които трябва да избягвате, когато шофирате в планината

Въпреки горните съвети, ще ви споделим и няколко грешки, които масово шофьорите правят, когато нямат опит в шофирането по заснежени пътища. Обърнете им внимание, за да избегнете поемането на ненужни рискове. 

Движение по следите на други автомобили

Ако се движите по пътища, които са обилно заснежени и дори върху тях още не е поръсена морска сол, не правете грешката да следвате следите на друг автомобил. Макар и да изглежда като добра идея, защото пътят е видим, това не е така. 

Отъпканият сняг е по-лесен за заледяване от пресния. Това означава, че гумите ви ще попаднат в заледен коловоз, който значително ще ограничи движението ви. 

Наблюдаване само на колата пред вас

Всички шофьори правят това, когато са на чист асфалтиран път. Когато става въпрос за заснежен, опитайте се да наблюдавате какво правят всички коли пред вас. Така ще сте подготвени за знак “Стоп”, който е на 3-4 коли разстояние и ще имате време да намалите скоростта и да спрете безопасно. Накратко, концентрирайте се върху цялата колона, а не само върху колата пред вас. 

Осветяване на пътя със светлини за мъгла 

Дори и да ви се струва, че виждате по-добре пътната обстановка, не забравяйте, че снегът отразява светлината. Това отражение може да заслепи шофьорите, идващи срещу вас.

Спиране със спирачката, както обикновено

Това е една от грешките, които причиняват най-много инциденти. Както споменахме и по-горе, избягвайте да използвате спирачката по същия начин, както при сухи пътища. Пресният сняг, съчетан с пресован такъв от други автомобили, може да бъде изключително опасен.

Използвайте спирачката много внимателно и наблягайте на двигателната спирачка.

Спиране при поднасяне

Една от най-опасните грешки при шофиране в сняг е натискането на спирачката по време на поднасяне. Това може да превърне колелата ви в ски и в крайна сметка да преобърнете колата. 

Нашият съвет е да въртите спокойно волана в посоката на плъзгане и да оставите гумите да намерят сцеплението си.  

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...