Home / Новини / Какво трябва да знаем за автомобилните гуми, преди да ги закупим

Какво трябва да знаем за автомобилните гуми, преди да ги закупим

Какво трябва да знаем за автомобилните гуми, преди да ги закупим

Източник на изображение : Pexels

Изборът на правилните гуми за колата е ключов за вашата безопасност и комфорт по време на път. С какво трябва да сме запознати, когато дойде моментът да ги закупим?

Размерът – Най-важният фактор при избора на гуми е правилният размер и тип за вашия автомобил. Размерът е указан на страничната стена на текущите ви гуми и се представя като низ от цифри и букви (например, 205/55R16). Този размер трябва да бъде съобразен с препоръките на производителя на автомобила.

Сезонност на гумите – Гумите се делят на летни, зимни и всесезонни. Летните гуми са подходящи за топли условия, зимните са предназначени за студени и снежни среди, а всесезонните са компромис между двата типа. Изберете гуми, които са подходящи за климата и условията, в които ще карате.

Индекс на скорост и товароносимост – Този индекс показва максималната скорост и товароносимост, които гумата може да издържи. Уверете се, че избраните гуми имат подходящ индекс за вашия автомобил.

Производител и модел – Известните производители на гуми често предлагат по-високо качество и по-добра издръжливост. Потърсете марки с добра репутация и четете отзиви преди да вземете решение.

Тип на гумите – Съществуват различни типове гуми, включително стандартни, спортни и други. Изберете този тип гуми, които отговарят най-добре на вашите нужди и стил на шофиране.

Цена и бюджет – Както и в случая с всички покупки, цената играе роля при избора на гуми. Има разнообразие от гуми на различни ценови нива. Определете своя бюджет и се опитайте да намерите гуми, които отговарят на вашите изисквания и са в рамките на вашия бюджет.

Гаранция и обслужване – Някои производители предлагат гаранция за своите гуми. Разгледайте какви са условията на гаранцията и какво включва. Също така, проверете дали вашият предпочитан сервиз предоставя монтаж и обслужване на гумите.

Бранд и модел на колата – Съветвайте се с производителя на вашата кола или с местния сервиз за предпочитани марки и модели гуми за вашия автомобил.

Отзиви и препоръки – Проучете онлайн отзиви и препоръки от други автолюбители. Те могат да ви предоставят ценна информация за изпробваните от тях гуми.

Обслужване и поддръжка – Гумите, изискват редовна поддръжка, като проверка на налягането и баланс. Уверете се, че сте готови да се грижите правилно за новите си гуми, за да им удължите живота.

Интересни факти за автомобилните гуми

 • Първите гуми били изобретени през 1888 г. от Джон Бойд Дънлоп, който ги измислил, за да облекчи пътувания с колело на своя син.
 • На пазара съществуват над 2,000 модела на гуми от различни производители, всяка с различни характеристики и предназначение.
 • Най-високата скорост, постигната с помощта на автомобилни гуми, е била 763 мили в час (1230 километра в час), постигната през 2017 г. от Hennessey Venom GT.
 • Съвременните гуми се произвеждат от смеси на различни видове каучук, стоманени или текстилни корди и други материали.
 • По-рано се използвали различни комплекти гуми за лято и зима, но днес всесезонните гуми стават все по-популярни и удобни.
 • Създадени са специални гуми, проектирани за космонавти и други космически апарати, за да се използват на повърхността на Марс и други планети.
 • Гумите са един от основните източници на шум и вибрации при шофиране. Специални технологии биват използвани за намаляване на тези фактори.
 • Старите гуми могат да се рециклират и да се използват за производството на нови продукти като гумени настилки, игрища и други.
 • Някои автомобили, като Bugatti Veyron, използват специални гуми с накрайници, които се сменят при достигане на определен пробег или скорост.
 • Най-големите произведени автомобилни гуми са Michelin XDR2 и са предназначени за огромни камиони. Те имат диаметър от над 4 метра и височина около 1.5 метра.
 • През първите 25 години на живот на колата, гумите са били бели. Производителите на гуми добавят частици въглен към гумата, за да подобрят качествата й и да удължат живота й.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...