Home / Новини / Какво се случва през 10 гестационна седмица по време на бременност?

Какво се случва през 10 гестационна седмица по време на бременност?

10 гестационна седмица отговаря на 3 месеца от бременността и спада в първия триместър. Бебето вече не е ембрион, а фетус.

Тя е изключително важна, защото поставя края на един от най-критичните периоди от бременността. От 8 до 10 седмица са най-рискови и носещи негативно влияещи фактори като заболявания на майката, прием на лекарства, стрес и др. За жалост, всеки един от тях може да повлияе пагубно върху формирането на вътрешните органи на детето.

В 10 гестационна седмица, развитието на ембриона като височина е над 3.1 см и тегло към 4 гр. Пола вече може да бъде разпознат, както и кръвната група. Нервната система почти изцяло е формирана и се появява централна и периферна нервна система. Продължава развитието на мозъка, а двете полукълба вече са все по-самостоятелни.

Какво се случва през 10 гестационна седмица по време на бременност?

Източник на изображение: pexels.com

Плода движи своите ръце и крака, сгъва и ги изпъва. Може да смуче пръстите си, а когато погълне част от заобикалящата го течност се образува урина – бъбреците тренират извеждането й от тялото.

Бъдещото бебе вече е с оформена долна челюст и лицевите мускули започват своето развитие. Процесът по формиране на горната устна активно тече, а носът на плода е покрит плътно със слой лигавица. Той все още не е развит напълно, но въпреки това са налице рецепторите на обонянието.

Плода получава всички необходими вещества чрез плацентата, тя вече е по-дебела и здрава, достигаща дебелина до 1,34 см. Плацентата отговаря за всички обменни процеси и предотвратява попадането на всякакви вредни вещества, които са способни да увредят плода.

Жената по време на 10 гестационна седмица

Матката продължава да се увеличава, тежестта й вече се усеща в областта на слабините, дотолкова, че може да се напипа с ръка през кожата. Напрежението върху пикочния мехур, кара бъдещата майка, да посещава по-често тоалетната по малка нужда. При усещането на болка, по време на този процес може да е налице инфекция на пикочните пътища.

Положението на матката се намира малко над срамната кост и това може да се забележи от бременната, когато тя носи панталони вече са й малки, а корема вече се е позакръглил.

През този период може да се забележи пигментиране на кожата и значително ускорение на растежа на косата. Към гаденето и повръщането може да се включат и киселините.

Добре е бременната да щади нервната си система и да се концентрира върху здравето на бебето. 

И през 10 г.с. течението от вагината, трябва да бъде светло и еднородно, всякаква промяна в качеството й е повод за преглед от лекар. също така има известен риск от възпаление на влагалището или наличие на гъбички над нормата. Тези състояния се нуждаят от лечение в противен случай има риск от прекъсване на бременността.

След полов акт може да се забележи леко кръвотечение, тъй като матката е доста чувствителна. Добре е тези неща да се споменават при посещение на гинеколога.

По време на ултразвуково изследване, гинеколога ще види колко много се е развил плодът. В гърдичките вече бие сърчицето. Въпреки малкия размер, всичко ще се види – уста, очички, ушички, крачета и ръчички, носле. Пъпната връв също е там и е здраво свързана с плацентата.

Освен обичайните симптоми, като гадене, повръщане, болки в гърдите, по-често уриниране и умора е възможно да се появят и някой по-екзотични симптоми, като ярки сънища.

Много от бременните жени съобщават, че сънищата им са някак по-ярки и реалистични,интензивни и дори смущаващи. Всичко това има отношение към по силните емоции и тревоги в този период, също така и с биохимичните промени случващи се в тялото на бъдещата майка.

Добре е през тази гестационна седмица бременната да се храни здравословно, да прави леки упражнения и разходки за да облекчи симптомите, които я притесняват. Добрата почивка е задължитела.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...