Home / Новини / Какво представлява триизмерния печат?

Какво представлява триизмерния печат?

Представете си, че имате нужда от нов дом и вместо да търсите строители, да купувате материали и да чакате с месеци да се построи къщата просто си поръчвате да ви я изработят на 3D принтер. Прекрасно, нали?

Или имате нужда музикален инструмент, нова играчка или обувки за детето и вместо да се чудите какво да правите само с едно натискане на копчето на 3D принтера ги имате и те изглеждат точно така, както сте си ги представяли?

Всичко, което ви казваме е прекрасно, но повече ви прилича на сюжет от научнофантастичен филм?

Е, не е съвсем така и за да ви го докажем, ще ви запознаем с триизмерните принтери – технологията на близкото бъдеще

Какво представлява триизмерния печат?

Fused Deposition Modeling (FDM) е нова технология, която позволява да се произведат триизмерни обекти от цифров модел, който най-често е разработен на CAD или е сканиран със специално лазерно оборудване. Триизмерните обекти се произвеждат чрез перфектно припокриване на слоеве от кондензирани полимери от различни видове, способни да се агрегират, за да образуват истинско твърдо вещество. Резултатът е триизмерен и съвсем реален обект, който преди това просто е бил нарисуван на CAD.

Какви материали се използват за 3D принтиране?

Материалите са от съществено значение за крайния резултат, затова всички компании, които предлагат изработка на триизмерни обекти на 3D принтери като http://simia3d.com/ правят детайлен подбор на суровината, с която работят. Сред най-често използваните материали в триизмерното принтиране са полилактидна киселина (PLA), акрилонитрил – бутадиен – стирол (ABS) и други.

Как „рисунката” се превръща в триизмерен предмет?

Етапите, през които преминава 3D принтирането са три: моделиране (разработване на обекта с CAD софтуер или лазерно оборудване), отпечатване (структурирането на слоевете) и апретура (полиране и добавяне на цвят).

Области на приложение на триизмерния печат

На практика няма сектор, в който 3 D принтерите да не намират приложение – от принтиране на играчки, чаши, чинии, до принтиране на къщи, стави, органи, инструменти, дрехи и обувки… дори шоколад.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна Освен ...