Home / Новини / Какво е цервикална конизация и защо се прави?

Какво е цервикална конизация и защо се прави?

Конизация се извършва при жени, които са диагностицирани с предракови или премалигнени лезии на маточната шийка. Те се появяват вследствие на инфекция с човешки папиломавирус (HPV). Най-често тя се придобива при полов акт. 

По отношение на честотата си, ракът на шийката на матката е трети по заболеваемост в страната и четвърти по смъртност в света. Тъй като се образува бавно, предотвратяването му е възможно чрез HPV ваксина или чрез откриването на прекурсорни лезии с помощта на цитология.

В ранните си стадии този вид рак може да се лекува с операции, каквато е конизацията. Това е лека хирургична процедура за отстраняване на малка част от шийката на матката. 

В по-напреднали стадии най-често лечението е с лъчетерапия или химиотерапия.

Какво е цервикална конизация и защо се прави?

Източник на изображение: Wikimedia Commons

Какво представлява конизацията на шийката на матката и кога се прави?

Конизацията е минимално инвазивна хирургична процедура, която се извършва за лечение на лезии в маточната шийка. Те се причиняват от анормални клетъчни промени на повърхността на тъканите (цервикална дисплазия).

Интервенцията се извършва чрез гинекологичен сепаратор във влагалището, наречен спекулум, през който се въвеждат малки конци за конизация (електрохирургични терминали). С тях се извличат проби от засегнатата тъкан (биопсия) или се лекува лезията (тотална резекция). 

Чрез конизацията се проследяват анормалните резултати от цитонамазка. Понякога се открива и цервикална интраепителна неоплазия, която може да се развие в рак на шийката на матката.  

Отстранената тъкан се изследва допълнително, за да се отхвърли или потвърди наличието на рак в ранните му стадии. 

Как се извършва тази процедура?

След като жената е диагностицирана с лезия на шийката на матката чрез биопсия, се извършва конизацията. Леката интервенция се извършва интравагинално и под спинална анестезия или дълбока седация. Рядко се прилага обща анестезия. 

За разрез на цервикалната тъкан се използва електрокаутер или диатермични бримки, с които се постига по-прецизен разрез на тъканта и с по-малко кървене, отколкото с класическия скалпел. 

Обикновено продължителността на интервенцията е между 20 и 40 минути и не се налага хоспитализация на пациента. 

Необходима ли е почивка след конизация?

Въпреки че не е сложна процедура, в дните след конизацията жената може да получи вагинално кървене, болка и дискомфорт в тази област. Препоръчително е да сте нащрек за възможни сигнали на тялото, свързани с инфекция. 

Представяме ви симптомите, заради които да посетите лекар възможно най-бързо: 

  • Силна болка в областта на таза;
  • Обилно кървене;
  • Треска;
  • Лоша миризма на вагиналното течение. 

Препоръчва се да не се натоварвате с интензивни физически упражнения и да не вдигате тежко. Така ще избегнете кръвотечения. По същата причина трябва да се избягва и полов акт и използване на тампони. Във влагалището ви не трябва да влиза нищо. 

Ежедневните задължения могат да се извършват още от деня след конизацията. Възобновяването на сексуалните отношения се препоръчва да е след четвъртата седмица след интервенцията и задължително след преглед от гинеколог. 

Може ли конизацията да повлияе на репродуктивното здраве на жените?

Въпреки че конизацията е инвазивна интервенция, тя не излага на риск плодовитостта или репродуктивното здраве на жената. Ако при процедурата има усложнения (а те са изключително редки) за жената няма последици.

Тя не пречи на бъдещо забременяване. При бременност след конизация и особено когато резекцията на цервикалната тъкан е била по-голяма, съществува минимален риск от преждевременно раждане. 

По отношение на възможността за заразяване с HPV след конизация, шансовете са същите каквито са и на пациентка без такава. Интервенцията не елиминира HPV. Налагат се по-стриктни и чести гинекологични прегледи, тъй като човешкият папиломавирус може да се пренесе на други места в гениталиите.

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...