Home / Новини / Какви первази да изберем за пода?

Какви первази да изберем за пода?

Какви первази да изберем за пода?

Източник на изображението : Pexels.com

Много често има една малка подробност по време на ремонт, на която не обръщаме внимание, а тя никак не е за подценяване, а именно первазите у дома. Те могат да развалят или да завършат цялостната визия на интериора. 

Первазите са съвсем сериозен елемент от интериорното решение и наистина е добре да се съобрази с цвета на стените, мебелите и вратите и като цяло със стила на обзавеждането.

С годините и практиката показват, че рядко первазите в същия цвят на настилката са най-доброто решение. Странно, но защо? Ако разгледаме стените, пода и тавана, като геометрични плоскости, които съставят едно помещение и настилката и стените контрастират като тон, то поставянето на первази с цвета на пода ще изкриви възприятието на 2D плоскостта.  Помещението визуално ще изглежда, като плитък съд с ниски страници.

Но как най-лесно да изберем первази за под? Какво е важно да знаем и да спазим преди да ги закупим?

Като за начало, височината на помещението има значение. Това е един от най-важните фактори при избора на первази за пода. Тяхната височина трябва да бъде съобразена с височината на помещението където ще бъдат поставени.

Най-разпространените первази, предлагащи се по магазините са с минимална височина 50 мм и стигат до 120 мм и повече. 

Например ако помещението е с височина 2.50 метра, то в случая най-удачно ще бъде да се поставят первази с височина до 10-12 см, ако стената в помещението е 3 метра, то може да се поставят 14 см и нагоре первази.

Избора на форма на перваза трябва да е подходяща и изцяло свързана със самото интериорно обзавеждане и естествено лични естетически предпочитания. 

Една от най-хубавите и главни функции на первазите е възможността да скрива кабели. Естествени ще се наложи да се съобразите според широчината  на перваза, която е различна за различните модели. 

Скриването на технологична фуга оставена при монтаж на паркет и ламинат е също мн важен фактор при избора на первазите. Отново е водеща широчината на перваза, защото тя е периметъра, който показва до какъв размер технологична фуга може да скрие.

Като цяло первазите за под се изработват най-често от MDF (дървени) и PVC (пластмасови) и в редки случаи се избират метални или др. 

Тук ще вметнем, че полиуретановите и полистиреновите первази за под могат да се боядисват в какъвто цвят пожелаем, някой модели дори са фабрично боядисани в бяло. Всички подови первази могат да бъдат обработени с блажна боя на водна основа, декоративна мазилка или с миещ се латекс. Лошото е, че тези видове подови первази, нямат визията на дървените и ефекта няма как да бъде постигнат.

При настилка от естествен или многослоен пакет, най-доброто решение е MDF перваз. При избора на ламинат – PVC. Пластмасовия перваз е по-бюджетният вариант, той държи ниска цена и за материал и за поставяне. Има доста разнообразни цветове и се изработва в най-различни форми. Има вариант с отделящи капачки, за скрита кабелни канали и прочее. Лошото е, че при тях е наличието на свързващи елементи 0 вътрешни и външни ъглови профили, прави свързващи елементи. Както и самото “усещане” за пластмаса.

Факт е, че дървото е материалът, който внася най-много комфорт и уют в дома. MDF первазите могат да са в желана форма от нас, да бъдат продължение на мебелите, на интериорните врати или да са във вид на ламперия и др. Те държат висока цена, както за самия материал, така и за монтажа им. В крайна сметка инвестицията със сигурност си заслужава. 

Има много интересни интериорни решения, в които отчетливо присъствието на первази е търсения ефект. Там детайлът е осмислен добре и с определена цел, разбира се. 

Не забравяйте – детайлите придават характер на помещението, затова винаги обръщайте внимание на неговия точен завършек!

About plami

Check Also

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Стартирането на индукционен двигател изисква повече стартов ток, което налага различни методи на пускане. За ...