Home / Новини / Какви первази да изберем за пода?

Какви первази да изберем за пода?

Какви первази да изберем за пода?

Източник на изображението : Pexels.com

Много често има една малка подробност по време на ремонт, на която не обръщаме внимание, а тя никак не е за подценяване, а именно первазите у дома. Те могат да развалят или да завършат цялостната визия на интериора. 

Первазите са съвсем сериозен елемент от интериорното решение и наистина е добре да се съобрази с цвета на стените, мебелите и вратите и като цяло със стила на обзавеждането.

С годините и практиката показват, че рядко первазите в същия цвят на настилката са най-доброто решение. Странно, но защо? Ако разгледаме стените, пода и тавана, като геометрични плоскости, които съставят едно помещение и настилката и стените контрастират като тон, то поставянето на первази с цвета на пода ще изкриви възприятието на 2D плоскостта.  Помещението визуално ще изглежда, като плитък съд с ниски страници.

Но как най-лесно да изберем первази за под? Какво е важно да знаем и да спазим преди да ги закупим?

Като за начало, височината на помещението има значение. Това е един от най-важните фактори при избора на первази за пода. Тяхната височина трябва да бъде съобразена с височината на помещението където ще бъдат поставени.

Най-разпространените первази, предлагащи се по магазините са с минимална височина 50 мм и стигат до 120 мм и повече. 

Например ако помещението е с височина 2.50 метра, то в случая най-удачно ще бъде да се поставят первази с височина до 10-12 см, ако стената в помещението е 3 метра, то може да се поставят 14 см и нагоре первази.

Избора на форма на перваза трябва да е подходяща и изцяло свързана със самото интериорно обзавеждане и естествено лични естетически предпочитания. 

Една от най-хубавите и главни функции на первазите е възможността да скрива кабели. Естествени ще се наложи да се съобразите според широчината  на перваза, която е различна за различните модели. 

Скриването на технологична фуга оставена при монтаж на паркет и ламинат е също мн важен фактор при избора на первазите. Отново е водеща широчината на перваза, защото тя е периметъра, който показва до какъв размер технологична фуга може да скрие.

Като цяло первазите за под се изработват най-често от MDF (дървени) и PVC (пластмасови) и в редки случаи се избират метални или др. 

Тук ще вметнем, че полиуретановите и полистиреновите первази за под могат да се боядисват в какъвто цвят пожелаем, някой модели дори са фабрично боядисани в бяло. Всички подови первази могат да бъдат обработени с блажна боя на водна основа, декоративна мазилка или с миещ се латекс. Лошото е, че тези видове подови первази, нямат визията на дървените и ефекта няма как да бъде постигнат.

При настилка от естествен или многослоен пакет, най-доброто решение е MDF перваз. При избора на ламинат – PVC. Пластмасовия перваз е по-бюджетният вариант, той държи ниска цена и за материал и за поставяне. Има доста разнообразни цветове и се изработва в най-различни форми. Има вариант с отделящи капачки, за скрита кабелни канали и прочее. Лошото е, че при тях е наличието на свързващи елементи 0 вътрешни и външни ъглови профили, прави свързващи елементи. Както и самото “усещане” за пластмаса.

Факт е, че дървото е материалът, който внася най-много комфорт и уют в дома. MDF первазите могат да са в желана форма от нас, да бъдат продължение на мебелите, на интериорните врати или да са във вид на ламперия и др. Те държат висока цена, както за самия материал, така и за монтажа им. В крайна сметка инвестицията със сигурност си заслужава. 

Има много интересни интериорни решения, в които отчетливо присъствието на первази е търсения ефект. Там детайлът е осмислен добре и с определена цел, разбира се. 

Не забравяйте – детайлите придават характер на помещението, затова винаги обръщайте внимание на неговия точен завършек!

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...