Home / Новини / Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Всекидневната е стаята от дома, в която прекарвате най-много време. В това помещение отмаряте, гледате телевизия, събирате се със семейството и се забавлявате с приятели. Затова трябва да се погрижите мебелите, с които я обзаведете да бъдат не само стилни и да си хармонират с останалия интериор, но да са и удобни, функционални и да осигуряват комфорта, от който вие и семейството ви се нуждаете.

 

Как да изберете холна гарнитура за дневната?

Открийте подходящия вид за вашата дневна

Каква  мека мебел  е подходяща за вашата всекидневна  зависи основно от размерите на помещението и свободното пространство, с което разполагате. Затова първото, което трябва да направите е да измерите стаята и да направите предварителен план къде ще поставите меката мебел, след като я купите. 

Ако не разполагате с много място, добър вариант са стандартните холни гарнитури , които се предлагат в комплект с дву или триместен диван, един фотьойл и една табуретка. Ако този вариант ви се вижда твърде обемен, тогава можете да помислите за покупка на ъглова мека мебел. Ъгловите гарнитури са компактни, удобни, не заемат много място и са добър избор както за по-малки, така и за по-просторни дневни. 

Ако разполагате с просторна дневна, много модерни в момента са модулните холни гарнитури, конфигурацията на които можете да направите сами. В просторна всекидневна много добре се вписват модулните гарнитури в U – образна форма или меките мебели с ляво или дясно рамо, както и гарнитурите тип “квадрат”, които обикновено се разполагат в центъра на стаята.

Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Изберете функционалността и ергономичността на меката мебел 

Съвременните меки мебели се предлагат с много допълнителни функции, от които можете да се възползвате. Много от моделите холни гарнитури имат възможност за регулиране дълбочината на седалките, разполагат с механизъм за трансформиране на подлакътниците, възможност за избор на удобна позиция за почивка и много други. 

Всички тези функционалности ще са ви полезни, но преди да се втурнете в покупка на мека мебел за дневната, която предлага най-много екстри е добре да помислите за какво точно ще я използвате и от какви функционалности наистина имате нужда.

В този ред на мисли, нашият съвет е, ако ще използвате дивана основно за сядане да се спрете на стандартна мека мебел без допълнителни екстри.

Ако ще ползвате меката мебел и като допълнително легло, тогава е добре да се спрете на модел, който може лесно да се трансформира в такова. 

А ако ще прекарвате много време на холната гарнитура, тогава можете да се спрете на ъглова или модулна мека мебел с функция “сън” и с всички допълнителни екстри, които предлага.

 

Помислете за тапицерията и пълнежа

Без значение от вида на холната гарнитура, ако тя няма качествена тапицерия и пълнеж, няма да можете да ѝ се радвате дълго. Затова, след като се спрете на вида, размерите и функциите, които трябва да притежава е добре да изберете внимателно тапицерията и да се информирате за пълнежа. Тапицерията трябва да е от здрав и издръжлив материал, да може да се поддържа лесно и да е с цветове, които се комбинират с останалите цветове в помещението. 

Пълнежът е добре да е от PUR пяна в комбинация с пружини, тъй като този материал е много издръжлив на натоварване, не променя формата си и осигурява мекота, удобство и комфорт.

 

Обърнете внимание на конструкцията на холните гарнитури

Основата на меката мебел е много, много важна, тъй като от нея зависи колко здрава, стабилна и дълготрайна ще е гарнитурата. А предвид факта, че тези мебели не са много евтини и не ги купувате всеки сезон, е добре да се спрете на рамка, която наистина може да гарантира здравината на вашата холна гарнитура. Нашият съвет е, имате ли възможност да се спрете на мебели с рамки от масив или ламинирано ПДЧ, тъй като тези материали са изключително здрави и издръжливи на голямо натоварване. 

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...