Home / Новини / Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Всекидневната е стаята от дома, в която прекарвате най-много време. В това помещение отмаряте, гледате телевизия, събирате се със семейството и се забавлявате с приятели. Затова трябва да се погрижите мебелите, с които я обзаведете да бъдат не само стилни и да си хармонират с останалия интериор, но да са и удобни, функционални и да осигуряват комфорта, от който вие и семейството ви се нуждаете.

 

Как да изберете холна гарнитура за дневната?

Открийте подходящия вид за вашата дневна

Каква  мека мебел  е подходяща за вашата всекидневна  зависи основно от размерите на помещението и свободното пространство, с което разполагате. Затова първото, което трябва да направите е да измерите стаята и да направите предварителен план къде ще поставите меката мебел, след като я купите. 

Ако не разполагате с много място, добър вариант са стандартните холни гарнитури , които се предлагат в комплект с дву или триместен диван, един фотьойл и една табуретка. Ако този вариант ви се вижда твърде обемен, тогава можете да помислите за покупка на ъглова мека мебел. Ъгловите гарнитури са компактни, удобни, не заемат много място и са добър избор както за по-малки, така и за по-просторни дневни. 

Ако разполагате с просторна дневна, много модерни в момента са модулните холни гарнитури, конфигурацията на които можете да направите сами. В просторна всекидневна много добре се вписват модулните гарнитури в U – образна форма или меките мебели с ляво или дясно рамо, както и гарнитурите тип “квадрат”, които обикновено се разполагат в центъра на стаята.

Каква холна гарнитура да изберем за всекидневната?

Изберете функционалността и ергономичността на меката мебел 

Съвременните меки мебели се предлагат с много допълнителни функции, от които можете да се възползвате. Много от моделите холни гарнитури имат възможност за регулиране дълбочината на седалките, разполагат с механизъм за трансформиране на подлакътниците, възможност за избор на удобна позиция за почивка и много други. 

Всички тези функционалности ще са ви полезни, но преди да се втурнете в покупка на мека мебел за дневната, която предлага най-много екстри е добре да помислите за какво точно ще я използвате и от какви функционалности наистина имате нужда.

В този ред на мисли, нашият съвет е, ако ще използвате дивана основно за сядане да се спрете на стандартна мека мебел без допълнителни екстри.

Ако ще ползвате меката мебел и като допълнително легло, тогава е добре да се спрете на модел, който може лесно да се трансформира в такова. 

А ако ще прекарвате много време на холната гарнитура, тогава можете да се спрете на ъглова или модулна мека мебел с функция “сън” и с всички допълнителни екстри, които предлага.

 

Помислете за тапицерията и пълнежа

Без значение от вида на холната гарнитура, ако тя няма качествена тапицерия и пълнеж, няма да можете да ѝ се радвате дълго. Затова, след като се спрете на вида, размерите и функциите, които трябва да притежава е добре да изберете внимателно тапицерията и да се информирате за пълнежа. Тапицерията трябва да е от здрав и издръжлив материал, да може да се поддържа лесно и да е с цветове, които се комбинират с останалите цветове в помещението. 

Пълнежът е добре да е от PUR пяна в комбинация с пружини, тъй като този материал е много издръжлив на натоварване, не променя формата си и осигурява мекота, удобство и комфорт.

 

Обърнете внимание на конструкцията на холните гарнитури

Основата на меката мебел е много, много важна, тъй като от нея зависи колко здрава, стабилна и дълготрайна ще е гарнитурата. А предвид факта, че тези мебели не са много евтини и не ги купувате всеки сезон, е добре да се спрете на рамка, която наистина може да гарантира здравината на вашата холна гарнитура. Нашият съвет е, имате ли възможност да се спрете на мебели с рамки от масив или ламинирано ПДЧ, тъй като тези материали са изключително здрави и издръжливи на голямо натоварване. 

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Знаеш ли всичко за DOL пускателите

Стартирането на индукционен двигател изисква повече стартов ток, което налага различни методи на пускане. За ...