Home / Новини / Каква е разликата между стандартни и офроуд гуми?

Каква е разликата между стандартни и офроуд гуми?

Гумите определено са един от най-важните компоненти в автомобила. Пригодени да отговарят на различните условия на шофиране и терени, те целят да предоставят необходимите сцепление, безопасност и комфорт, когато карате вашето превозно средство.

В тази връзка обаче трябва да кажем, че има стандартни модели и офроуд гуми. Тези два типа се различават не само по своя външен вид, но и по други характеристики, които ще разгледаме по-долу. Нека да видим какви са основните разлики между стандартните гуми и тези за офроуд.

Каква е разликата между стандартни и офроуд гуми?

Източник на изображение: Unsplash

Модел и дизайн на протектора

Една от основните разлики в двата вида гуми се крие именно в протектора. От една страна, стандартните гуми са проектирани за ежедневна употреба в градски условия. Те се справят чудесно по асфалтирани пътища, имат симетрични или асиметрични шарки на протектора, както и предоставят необходимото сцепление, стабилност и управление върху гладки повърхности.

Специфичното при тях е, че има ниско съпротивление при търкане, като гарантират достатъчно добра производителност и комфорт.

Що се отнася до офроуд гумите, те се характеризират с агресивни шарки на протектора и с по-дълбоки канали. Този вид гуми имат за цел да преодоляват предизвикателни терени като кал, скали, чакъл и пясък. 

Офроуд гумите са направените така, че да се захващат за неравни повърхности, като осигуряват по-добро сцепление и успяват да се самопочистват, за да не се натрупва мръсотия и да попречи на ефективността на гумите.

Конструкция

Стандартните модели обикновено се изработват от по-меки каучукови смеси, които осигуряват добро сцепление за пътищата в градски условия и на магистрала. Те предоставят повече комфорт, по-малък разход за гориво и по-ниски нива на шум. Всичко това обаче е за сметка на по-малка издръжливост при каране по неравен терен.

Офроуд гумите от друга страна са проектирани с по-твърди и много по-издръжливи каучукови смеси. Те разполагат с подсилени странични стени, което допринася за издръжливостта при шофиране по трудни терени. Те са много по-устойчиви на пробиви, порязвания и повреди от камъни или друг вид замърсявания на пътя.

Управление

Както вече споделихме, класическите модели автомобилни гуми предоставят необходимото сцепление и комфорт, но по по-равни пътища при всекидневно шофиране. Офроуд гумите обаче са напълно адаптирани за специфични терени, като те освен отлично сцепление, предоставят и маневреност върху много груби и неравни повърхности. 

Офроуд гумите подобряват способността на автомобила да се справи със стръмните наклони, каменисти пътеки, кални участъци и такива, пълни с пясък. 

Адаптивност и компромиси

Както може би и стана ясно от казаното  по-горе, стандартните автомобилни гуми нямат тези специализирани характеристики, които офроуд гумите имат. Въпреки че са модели, които предоставят удобство и комфорт по време на шофиране, те няма да се справят така добре по всеки тип терени. 

Офроуд гумите пък са отличници в справянето с предизвикателни условия, но това може да е за сметка на комфорта, нивото на шум и разхода за гориво.

Обобщено накратко, разликата между двата вида автомобилни гуми се свързва най-вече с техния дизайн, предназначението и адаптивността според специфичните пътни условия, при които може да ви се наложи да шофирате. Докато стандартните модели са предназначени за равни пътища, офроуд гумите са чудесни за каране в по-екстремни условия.

Именно затова и изборът на правилните гуми за вас и вашия автомобил от изключителна важност. Така ще си гарантирате най-вече безопасно шофиране. А ако не сте сигурни коя марка или модел е най-подходящ за вас, то ви съветваме да се обърнете към специалисти, които да ви помогнат в откриването на перфектните гуми.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...