Home / Новини / Какъв рокер си без кожено яке?

Какъв рокер си без кожено яке?

От години си представяш как яхваш железния си кон и заедно с групата потегляте на път из страната. Не заспиваш нощем от желание най-сетне да сбъднеш мечтата си, а копнежа ти за свободата, която ти дава ездата не намалява дори и на сън.

И ето, най-сетне имаш мечтания мотор, член си на мото група и ти остава да направиш едно – единствено нещо – да откриеш перфектното кожено яке, защото…

Какъв рокер си без кожено яке?

Откакто през далечната 1953 г. Марлон Брандо се появи във филма „The Wild One” облечен в рокерско кожено яке, тези якета се превърнаха в синоним на свободата и рокерските братства.

Затова и ние разбираме напълно желанието ти откриеш идеалното кожено яке и ще ти помогнем да направиш избора си.

Да започваме…

Форма срещу функция

Ако търсиш да закупиш перфектното кожено мото яке, трябва да си наясно, че има огромна разлика между „рокерските” кожени якета, които предлагат модните брандове и якетата, които се предлагат като специализирана мото екипировка.

Първите изглеждат наистина супер на модния подиум, но няма да ти предложат защитата, от която имаш нужда.

Искаш ли да си истински рокер, търси кожено яке, което е произведено от специализиран производител на мото екипировка, за да си сигурен, че облечен в него ще изглеждаш не само секси, но и ще си добре защитен на пътя. Кожените якета, предназначени за мотоциклетисти се изработват по специални критерии, които включват неща като устойчивост, дебелина на кожата, устойчивост на шевовете, зони на абразия, допълнителна защита на най-уязвимите места, броня и т. н., и т. н.

Размер и начин на прилягане

Имаш ли възможност, пробвай якето, за да си сигурен, че то не само отговаря на твоя размер, но и когато яхнеш мотора ще ти приляга добре. Мото якетата от кожа, които са произведени като мото екипировка имат по-различна кройка от обикновените кожени якета.

Каква е разликата ли?

При обикновените модни якета е важно да изглеждаш добре в него, когато ръцете ти са отпуснати. Да, но когато яхнеш мотора ти заемаш малко по-различна поза, нали? Когато яхнеш железния си кон гърбът ти леко се извива, а ръцете ти са изпънати напред.

Ако закупиш яке, което не е предназначено за мотор, не само, че няма да си защитен, но и китките и долната част на гърба ти ще са напълно открити, а това никак няма да е добре за теб.

За разлика от обикновените якета, добре проектираните мотоциклетни кожени якета са по-дълги отзад (за да предпазят кръста, гърба и бъбреците), а ръкавите им са предварително извити, за не се откриват китките ти.

Дебелина на кожата

Дебелината на кожата е от изключителна важност, ако искаш да имаш едно наистина класическо рокерско кожено яке. Запомни! Кожено яке с дебелина на кожата от 1 мм. няма да може да ти предложи добра защита, ако не дай боже се случи инцидент. Затова търси яке, дебелината на кожата на което е от 1,2 до 1,4 мм.

Може разликата в милиметрите да не ти изглежда голяма, но повярвай, ако се случи нещо на пътя, тази мъничка разлика може не само да те предпази от охлузвания и наранявания, но и да спаси живота ти.

Защитни протектори и броня

Както не си рокер без кожено яке, така и едно кожено яке не е мотоциклетно, ако няма допълнителна защита. Затова при покупката му обърни внимание и на това. Класическото мотоциклетно яке от кожа трябва да има поне защита на лактите, на раменете и в областта на гръбнака.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...