Home / Новини / Как се храни добре куче?

Как се храни добре куче?

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

Здравето на едно куче се определя от различни фактори като качеството на приеманата храна, нивото на хидратация, физическа активност и хигиена на средата, в която живее. За да бъде едно куче здраво, то трябва да си набавя всички необходими за организма полезни вещества. 

Оптималното здравословно състояние на едно куче е пряко свързано с качеството на храната, която приема ежедневно. От нея зависи състоянието на козината му, ноктите му, очите му, енергията му през деня и също поведението му. Затова и си заслужава да инвестираме във висококачествени хранителни продукти за кучета от доверени марки..

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

Няма една единствена храна, която да е полезна за всички кучета. Въпреки че всяка порода си има своите специфични особености и склонност към дадени здравословни проблеми, също както и при нас, всяко куче е с индивидуален организъм.Tака че, ако една храна е полезна за едно куче, това не значи, че е също толкова полезна и за друго. Затова и винаги се препоръчва да потърсите мнението на ветеринар по отношение на храната, която сте избрали да давате на вашето куче.

Кои са факторите, които да вземем под внимание, когато избираме храна за кучета?

Възраст

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

На пазара се предлагат различни видове кучешка храна, която е предназначена за различните възрасти при кучетата. Когато  търсим храна за своето куче е важно тя да е съобразена с неговата възраст. Неслучайно производителите на храна за домашни любимци посочват на опаковките на продуктите си възрастта на кучетата, за която са предназначени. 

Тъй като кучешката храна съдържа формули, които са разработени така, че да отговарят на хранителните потребности на въпросната кучешка възраст. Това е важно, тъй като различните марки кучешка храна произвеждат продуктите си с формули, които отговарят на потребностите на кучетата от възрастта, за която са предназначени. 

Подрастващи кучета

Ако давате храна за зрели кучета на подрастващо куче, то е твърде вероятно то да не успее да си набави необходимото количество  протеини, минерали  и витамини за оптимално развитие на организма.

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

Зряло куче

Храненето на зряло куче трябва да се определя главно  от препоръките по отношение на неговите тегло, физическа активност и размерите, които се очаква да достигне в по-късен етап. Приемът на храна трябва да е съобразен също и с климата, при който живее кучето. Ако даваме често храна за малки кучета на възрастно куче, то има вероятност то да започне да наддава тегло, тъй като храната за кученца е обикновено по-богата на калории.

Възрастни кучета

Храната за възрастните кучета е важно да бъде едновременно питателна и лесна за усвояване от организма.Тя е обикновено богата на високо усвоим протеин и съдържа много малко количество мазнини, както и е обогатена със съставки за здрави кости и стави, за да отговори на нуждите на възрастните кучета с намалена активност.

Порода

Породата  е другият важен фактор, с който трябва да се съобразим. По този въпрос ще е необходимо да се обърнете към вашия ветеринар, който ще ви даде точен съвет относно това кой вид кучешка храна е подходяща за вашето куче.

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

Ниво на физическа активност

До каква степен вашето куче е физически активно е още един определящ фактор за вида на храната, която е подходяща за него. Колкото по-физически активно е едно куче, толкова повече и потребността му от богата на енергия храна се повишава.

Високо или ниско качество на храната?

Кучешката храна се дели основно на 3 вида по своето качество- премиум клас (Premium), среден и  икономичен клас (Economy).

Кучешката храна от категорията Economy е направена с нискокачествени съставки и следователно е бедна на полезните за кучешкия организъм хранителни вещества. Въпреки факта, че нискокачествената кучешка храна е богата на калории, то тези калории не идват от висококачествени източници и придават на храната ниска хранителна стойност. Това са например съставки като зърнени храни, консерванти и оцветители, от които кучешкия организъм няма нужда.

 При най-ниския клас кучешка храна имаме неоптимално процентно съотношение между различните компоненти като протеини, въглехидрати и мазнини. Освен това, нейните съставки са трудни за усвояване от организма на кучето. Тоест, те преминават през храносмилателната система без да се усвоят.

Друга особеност на нискокачествената храна за кучета е, че тя не е обогатена с полезни вещества за костната система, нервната система  и имунитета, както е в случая с висококачествената храна.

Как се храни добре куче?

Източник: Max Pixel

Кучешката храна с премиум качество си остава най-добър избор за тезо стопани на кучета, които искат най-доброто за своите пухкави любимци. Тя осигурява всеки един от ценните за кучешкия организъм микроелементи. Основните й съставки са основно протеин идващ от прясно месо, риба, яйца, зеленчуци, малък процент плодове, витамини и минерали. 

About plami

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...