Home / Без категория / Как да удължим живота на кожената си екипировка за мотор?

Как да удължим живота на кожената си екипировка за мотор?

Всеки моторист иска хубава екипировка с красив дизайн. Не  е наложително обаче да даваме доста пари за екипировка с добро качество. В момента всеки може да открие разнообразие от качествена мото екипировка на добри цени. Обаче дори и да си вземем скъпа екипировка за мотор, ако се отнасяме неправилно с нея и я съхраняваме погрешно, то екипировката ни няма да издържи дълго. Докато повечето от нас отделят време за грижа по мотора, не бива да подценяваме и състоянието на екипировката ни, защото тя е тази, чиято роля е да ни предпази от наранявания, когато това се наложи. Освен от наранявания, мото екипировката ни предпазва и от влага и замърсявания като прах, насекоми, дъжд, сняг. Ако поддържаме екипировката си в добро състояние всеки сезон, тя дълго ще ни върши работа, дори и да не е била закупена на висока цена. Когато полагаме достатъчно грижи за екипировката си ще повишим нейната издръжливост и красив външен вид.

Ще ви изброим няколко начина за правилна грижа за кожена екипировка:

 

В зависимост от климата и условията, в които карате, екипировката се замърсява с различна степен и съответно някои от нас трябва да почистват по-често екипировката си.

Почистване и съхранение на кожена екипировка

Един от ефективните начини да я поддържате в супер състояние е да използвате специален препарат за възвръщане на водоустойчивия слой на екипировката, след като той се износи. Ще дадем пример с коженото яке. Не всички якета за мотор са еднакви, така че прочетете етикета на опаковката преди покупка, за да проверите дали препаратът е подходящ за материята на вашето яке. Не се препоръчва да перете коженото яке за мотор в пералня. Използвайте балсам или спрей за кожени материи, който ще възвърне предишния блясък, мекота и ще предотврати пропуквания. След като напръскате материята на якето, потъркайте с кърпа или мека гъба, за да може продуктът да проникне по-добре в кожата. Може да  оставите спреят да изсъхне без да отмивате. Ако използвате балсам, използвайте мокра кърпа, за да го отмиете. Използвайте го когато забележите, че кожата на якето изглежда суха и се бели, но не използвайте твърде много балсам, тъй като може да увреди цвета и да намали издръжливостта на материята. Правете това на всеки 2-3 месеца.

Освен нивото на грижата за якето за мотор, друг определящ фактор за неговата издръжливост без съмнение е качеството на изработката. Ако се нуждаете от ново яке за мотор, изберете си марково кожено яке за мотор от Motoekip. В този онлайн магазин е откриете разнообразие от кожени якета за мотор с хубав дизайн от водещи производители. Материите им са издръжливи на износване и предлагат безопасност и комфорт.

 

Един добър начин да премахнете солени петна, е да използвате импрегниращ спрей за следи от сняг или сол по кожа. Напръскайте мястото с петна и леко разтъркайте с чиста кърпа. Може да напръскате и вътрешната част на якето, за да се отървете от неприятна миризма. Отново не е необходимо да изплаквате.

За местата, където най-много са се натрупали замърсявания и има по-тежки петна от мръсотия или пот, използвайте шампоан за кожени материи или бебешки шампоан. Поставете шампоан  върху чиста кърпа и разтъркайте внимателно замърсеното място, след което го измийте.

След като приключите с цялостното почистване, използвайте сешоар на средна степен, за да изсушите якето си. Не го доближавайте прекалено близо до якето. Сешоарът ще запечата влагата от балсама.

Съхранявайте правилно коженото си яке. Винаги го съхранявайте на хладно и сухо място на закачалка, тъй като свиването ще доведе до гънки на кожената материя. Високата влажност не влияе добре на кожените материи. Избягвайте да го прегъвате прекалено много. Ако ви се налага да го пренасяте в чанта, уверете се, че чантата е от дишащи материали. Пазете го от силна слънчева  топлина, която ще изсуши кожата, силната светлина води до обезцветяване.

Ако якето ви се нуждае от сериозно почистване и никой от гореизброените методи не помага, закарайте в ателие за професионално почистване и възстановяване на кожа.

 

 

About svetla

Check Also

Чаша за капучино или лате

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват ...