Home / Новини / Как да се ориентираме в огромния пазар на имоти?

Как да се ориентираме в огромния пазар на имоти?

Пазарът на имоти е наистина огромен и си е цяло предизвикателство да се ориентирате и да откриете най-подходящият апартамент или къща за вас. Със сигурност можете да започнете своето търсене от населеното място, което сте избрали. Добре е обаче да помислите и за райони или квартали, които харесвате или са удобни за вас. Например може да искате да живеете в апартамент в центъра на града или пък определен квартал да е близо до вашата работа и да ви е много удобен. Може да търсите повече паркове наоколо или пък да ви се иска да живеете в къща, сред район със спокойна атмосфера в покрайнините на града. При всички случаи има варианти и дори в стесненото ви търсене те са много.

Как да се ориентираме в огромния пазар на имоти?

Източник на изображение: pexels.com

Освен това трябва да помислите какви са ориентировъчните граници на вашия бюджет, с които да стартирате търсенето на имоти . Един вариант е да се водите по това каква сума можете да отделите наведнъж в момента. Но има и разнообразни варианти за ипотечен кредит, които може да са добра опция за вас. Чрез тях няма да сте притеснени, че инвестирате абсолютно всичките си спестявания и е вариант да имате възможност да качите малко бюджета си, като разбира се е добре да изчислите каква сума е подходящо за вас да изплащате всеки месец във времето.

Какви допълнителни параметри за имота трябва да уточня при търсене?

За начало е важно да прецените дали искате да купите жилище, което не изисква ремонт или изисква съвсем малък такъв. Друг вариант е да изберете такова, за което е нужен основен ремонт, но пък за сметка на това най-вероятно е на по-добра цена. Тук свързано е също дали искате да закупите стар апартамент или нов, като старите могат да изискват от никакъв до много ремонт, а новите могат да са завършени или в строеж и съответно да изискват по-малко или повече ремонт. 

Друго основно нещо, което да решите при търсенето на имоти, е колко и какви помещения са ви нужни. Например дали за вас е достатъчен двустаен апартамент или ще ви е нужен тристаен такъв. Освен това е добре да изберете с какъв вид строеж искате да е сградата, като тук вариантите са тухла, ЕПК и панел. Разбира се можете да фиксирате и други допълнителни неща, които е възможно да са от основно значение за вас. Например къща да има гараж или апартамент да е в затворен комплекс, да има асансьор или да е с парно.

Как да направите покупка на имот спрямо бюджета си?

Ако имате цялата сума пари, разбира се можете директно да купите имот. Но ако я нямате или пък не искате да инвестирате всичките си спестявания наведнъж, добър вариант е да се възползвате от ипотечен кредит. Ако изберете този вариант, за начало трябва да се спрете на вид ипотечен кредит, като вариантите са няколко. Има такъв за покупка, който може да е за завършен апартамент или къща, за покупка на строящ се в момента имот и финансиране на части или за финансиране на покупка с обезпечение друг имот. Ипотечният кредит може да е също за строителство на къща или за рефинансиране. Тук можете да изчислите какъв имот можете да си позволите спрямо различните параметри на вашия бюджет.

Ако решите да кандидатствате за ипотечен кредит, тогава трябва първо да прецените каква сума можете да давате за месечна вноска, спрямо доходите си и другите си месечни разходи. След това е нужно да кандидатствате за кредит и от избраната банка ще ви кажат какви са вашите възможности за такъв. На следваща стъпка ще получите предварително одобрение спрямо вашите доходи и съответно ще можете да сте спокойни при търсенето на имоти. Когато изберете апартамент или къща, крайната сума на кредита ще бъде определена спрямо пазарната оценка на имота.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...