Home / Новини / Как да разпознаем пневмонията?

Как да разпознаем пневмонията?

Как да разпознаем пневмонията?

Въпреки, че днес основна тема е Covid-19 и справянето със заболяването, то това не изключва всички останали, които съществуват. Има редица други инфекции на долни и горни дихателни пътища, които не бива да се пренебрегват. 

Освен това, някои от тези заболявания са следствие от бактерии, гъбички, а дори и вируси, какъвто е именно Covid-19. Едно от най-често срещаните днес е пневмонията . А процентът на хората, които се сблъскват с това заболяване не е никак малък. Именно затова е важно да обърнем специално внимание на нашето здраве.

Какво представлява пневмонията?

Пневмонията е инфекция, при което се възпаляват алвеолите на единия или двата бели дробове. В резултат те започват да се пълнят с гной или течност, което води до появата на различни симптоми. Протичането на заболяването, от своя страна, може да бъде както леко, така и тежко, като неправилното лечение може да доведе до сериозни усложнения.

Пневмонията в някои случаи може да бъде животозастрашаваща, именно затова не бива да се подценява. Тя е най-опасна за бебета, малки деца, за възрастни хора, които са над 65-годишна възраст, както и за хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система.

Как да разберем дали сме с пневмония?

Признаците и симптомите на пневмонията могат да варират от много леки до тежки, при които се изисква и хоспитализация. Факторите за това как ще протече заболяването са много, като това зависи от причинителя на инфекцията, от възрастта на заболелия, както и цялостното му здравословно състояние.

Леките симптоми на пневмония в повечето случаи приличат на тези при настинка или грип, но с разликата, че те продължават по-дълго време. А едни от най-честите, които могат да се наблюдават, независимо от състоянието на болния, са:

 • кашлица, при която може да има отделяне на храчки;
 • втрисане
 • температура;
 • отпадналост и умора;
 •  дезориентация- среща се при възрастни хора над 65 години;
 • потене;
 • ниско кръвно налягане;
 • гадене, повръщане или диария;
 • задух.

При новородените е малко по-трудно да се диагностицира дали са с пневмония, тъй като често при тях липсват симптоми. А в случай, че има, те могат да бъдат повръщане, температура, кашлица, както и да са неспокойни, уморени и без никаква енергия.

При всяка малка промяна с вашето дете ви съветваме да посетите лекар. Това се отнася за всеки, при който се наблюдава кашлица и температура, независимо от възрастта и състоянието. Също така, посещението при лекар не бива да се отлага в случай, че се наблюдава затруднено дишане, болка в гърдите или в случай, че спадате към високорисковите групи, каквито са:

 • децата под 2-годишна възраст;
 • възрастни хора над 65-годишна възраст;
 • хора със здравословни проблеми или отслабена имунна система;
 • пациенти с онкологични заболявания;
 • хора със сърдечна недостатъчност или хронични белодробни заболявания.

В тези случаи неглижирането на здравословното състояние може да бъде наистина животозастрашаващо и да доведе до необратими последици. Това е и причината да посетите вашия лекар, дори и при леки грипоподобни симптоми.

В тази връзка диагностиката се извършва именно с помощта на преглед и рентгенова снимка. Ако се наблюдава тежка форма на пневмония, то е необходимо да се извърши пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина и радиография на гърдите.

При стриктно спазване на лекарските препоръки и приемане и спазване схемата за прием на всички лекарства, предписани от специалист, то рискът от усложнения е минимален и постепенно се наблюдава подобряване на общото здравословно състояние.

Освен това, за по-бързо възстановяване почивката и здравословното хранене имат ключова роля. Заедно това билки като сминдух, мента и евкалипт имат благоприятно влияние, като успокояват кашлицата, раздразненото гърло и помагат за това по-леко да дишате. И не на последно място, чаят от корен на джинджифил и куркума също помагат за това бързо да преборите пневмонията.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...