Home / Новини / Как да разпознаем пневмонията?

Как да разпознаем пневмонията?

Как да разпознаем пневмонията?

Въпреки, че днес основна тема е Covid-19 и справянето със заболяването, то това не изключва всички останали, които съществуват. Има редица други инфекции на долни и горни дихателни пътища, които не бива да се пренебрегват. 

Освен това, някои от тези заболявания са следствие от бактерии, гъбички, а дори и вируси, какъвто е именно Covid-19. Едно от най-често срещаните днес е пневмонията . А процентът на хората, които се сблъскват с това заболяване не е никак малък. Именно затова е важно да обърнем специално внимание на нашето здраве.

Какво представлява пневмонията?

Пневмонията е инфекция, при което се възпаляват алвеолите на единия или двата бели дробове. В резултат те започват да се пълнят с гной или течност, което води до появата на различни симптоми. Протичането на заболяването, от своя страна, може да бъде както леко, така и тежко, като неправилното лечение може да доведе до сериозни усложнения.

Пневмонията в някои случаи може да бъде животозастрашаваща, именно затова не бива да се подценява. Тя е най-опасна за бебета, малки деца, за възрастни хора, които са над 65-годишна възраст, както и за хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система.

Как да разберем дали сме с пневмония?

Признаците и симптомите на пневмонията могат да варират от много леки до тежки, при които се изисква и хоспитализация. Факторите за това как ще протече заболяването са много, като това зависи от причинителя на инфекцията, от възрастта на заболелия, както и цялостното му здравословно състояние.

Леките симптоми на пневмония в повечето случаи приличат на тези при настинка или грип, но с разликата, че те продължават по-дълго време. А едни от най-честите, които могат да се наблюдават, независимо от състоянието на болния, са:

 • кашлица, при която може да има отделяне на храчки;
 • втрисане
 • температура;
 • отпадналост и умора;
 •  дезориентация- среща се при възрастни хора над 65 години;
 • потене;
 • ниско кръвно налягане;
 • гадене, повръщане или диария;
 • задух.

При новородените е малко по-трудно да се диагностицира дали са с пневмония, тъй като често при тях липсват симптоми. А в случай, че има, те могат да бъдат повръщане, температура, кашлица, както и да са неспокойни, уморени и без никаква енергия.

При всяка малка промяна с вашето дете ви съветваме да посетите лекар. Това се отнася за всеки, при който се наблюдава кашлица и температура, независимо от възрастта и състоянието. Също така, посещението при лекар не бива да се отлага в случай, че се наблюдава затруднено дишане, болка в гърдите или в случай, че спадате към високорисковите групи, каквито са:

 • децата под 2-годишна възраст;
 • възрастни хора над 65-годишна възраст;
 • хора със здравословни проблеми или отслабена имунна система;
 • пациенти с онкологични заболявания;
 • хора със сърдечна недостатъчност или хронични белодробни заболявания.

В тези случаи неглижирането на здравословното състояние може да бъде наистина животозастрашаващо и да доведе до необратими последици. Това е и причината да посетите вашия лекар, дори и при леки грипоподобни симптоми.

В тази връзка диагностиката се извършва именно с помощта на преглед и рентгенова снимка. Ако се наблюдава тежка форма на пневмония, то е необходимо да се извърши пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина и радиография на гърдите.

При стриктно спазване на лекарските препоръки и приемане и спазване схемата за прием на всички лекарства, предписани от специалист, то рискът от усложнения е минимален и постепенно се наблюдава подобряване на общото здравословно състояние.

Освен това, за по-бързо възстановяване почивката и здравословното хранене имат ключова роля. Заедно това билки като сминдух, мента и евкалипт имат благоприятно влияние, като успокояват кашлицата, раздразненото гърло и помагат за това по-леко да дишате. И не на последно място, чаят от корен на джинджифил и куркума също помагат за това бързо да преборите пневмонията.

About plami

Check Also

Защо да изберем спортно облекло от Under Armour?

Защо да изберем спортно облекло от Under Armour?

Източник на изображението: Wikipedia Спортното облекло определено се наложи като предпочитан тип облекло в модерното ...