Home / Новини / Как да разберем, че гумите ни са за смяна?

Как да разберем, че гумите ни са за смяна?

Автомобилните гуми са важна част от превозното средство. Всеки шофьор трябва да им обръща достатъчно внимание и да се грижи за тях. Регулярната поддръжка на гумите ще ви осигури безопасност при шофиране. В тази връзка е важна редовната смяна на гумите.

Основният въпрос тук е как да разберем, че гумите на колата ни са за смяна? За целта, ние от гуми Диана споделяме няколко важни признака, които показват, че е време да смените гумите на вашия автомобил.

Спукване на гума

Съветваме ви редовно да проверявате вашите гуми за евентуални дупки. Ако попаднете на пукнатини или скъсвания в някоя от вашите гуми, то задължително я сменете с резервната. В противен случай не тръгвайте на път, тъй като шофирането с повредена гума не е по никакъв начин безопасно за вас и другите участници в пътното движение.

Освен това, редовно проверявайте вашата резервна гума дали е изправна и може да се използва. Повредената гума я заведете при специалист, който да я диагностицира и да прецени дали може да се поправи или е време за смяна с нова.

Лоши вибрации

Необичайните вибрации на волана може да се наблюдават при недобър баланс и износване на протектора. Именно затова редовните прегледи при специалист са важни и осигуряват дълъг експлоатационен живот на гумите и превозното средство.

Износени протектори

Протекторът на гумите играе съществена роля, поради което не бива да се пренебрегва неговата неизправност. Той отговаря за това да подобри максимално сцеплението върху мокра пътна настилка, като отклонява водата под гумата.

В случай, че протекторът е под 1,6 мм, то това е признак, че гумата вече не е изправна и е необходима нейната смяна. Един от начините да проверите дали протекторът на гумата е повредена, е като огледате каналите на грайфера. В случай, че забележите плитки белези, то това е признак за износване.

Ако не сте сигурни в това дали е време за смяна на гумите, то можете да посетите специалист, който да провери индикаторите за износване на протектора в основата на каналите.

Повреда страничната стена гумата

Страничната страна на гумата може да бъде повредена в случаите, когато ударите бордюри при завои или се сблъскате с други препятствия по време на движение. При повреда на страничните стени се забелязва слабо налягане на гумите, което възпрепятства нормалното задвижване.

В случай, че наблюдавате подобен проблем с някоя от гумите на вашата кола, то незабавно проверете състоянието ѝ и се обърнете към професионална фирма, която да ви съдейства.

Износване

Едни от основните признаци на износените гуми са:

  • лошото сцепление с пътната повърхност;
  • автомобилът се носи настрани при завой;
  • лоша устойчивост на автомобила при лошо време;
  • увеличаване спирачния път.

При поява на някои от гореспоменатите признаци, то проверете гумите за наличие на неизправности като пукнатини, деформации и други. Също така, проверете състоянието на каучука, както и дълбочината на грайфера.

Друго, което може да забележите, е износване на гумите, което не е нормално. При него се наблюдава как едната гума се износва много по-бързо от останалите. В тези случаи трябва да проверите дали са добре подравнени колелата, дали има добро налягане на гумите, както и дали са правилно балансирани.

Изтекъл срок

Животът на гумите също има своя срок. Препоръчваме ви редовно да проверявате гумите си, независимо дали се наблюдават или не видими признаци за износване и проблем с тях.

Не трябва да се рискува и да се кара със стари и износени гуми, тъй като те могат да повлияят на спирачния път и на безопасното шофиране. Максималният срок на гумите е 10 години, като препоръките на нашите специалисти от гуми Диана са да не чакате до последния момент и да не правите компромиси с това.

Освен това, при подмяната на старите гуми с нови, не забравяйте да съобразите избора ви с правилния тип и размер на гумата. Това осигурява допълнителна безопасност и допринася за по-плавно и ефективно шофиране.

About plami

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...