Home / Новини / Как да продавате лесно в най-големия български маркетплейс?

Как да продавате лесно в най-големия български маркетплейс?

Как да продавате лесно в най-големия български маркетплейс?

Снимка : pexels.com

В търсенето на различни канали за продажба онлайн, съвременният бизнес все по-често се доверява на възможностите, които предлагат маркетплейс платформите. Те се утвърдиха като особено удобни и лесни за използване инструменти за осъществяване на онлайн търговия.

Освен за новостартиращи търговци, те предлагат възможност за разширяване дейността и на вече утвърдени такива. Практически всеки, който има уебсайт за електронна търговия, би могъл да се възползва от бързата и лесна интеграция с най-големия маркетплейс у нас – еМаг маркетплейс.

еМаг Маркетплейс успя да постигне високи резултати за своите 6 години на българския пазар

Като част от общите екомерс процеси у нас и в международен аспект, еМаг следва общите тенденции в областта на електронната търговия. Вече шест години, откакто е на българския пазар, платформата успя да събере на едно място 5000 търговци с над 1,2 млн. активни обяви за продукти, имайки 55 000 купувачи всеки ден. 

През 2021 г. трафикът към еМаг Маркетплейс бележи ръст с 47% и реализирани 1,5 млн. поръчки. Това сочат данните, изнесени от страна на директора на платформата Разван Бланита, които заслужено превръщат платформата на еМаг в най-големия български маркетплейс. 

Като компания, ориентирана към бъдещето и планираща продължаващ ръст в областта на електронната търговия, еМаг непрекъснато инвестира в различни иновации по отношение на маркетплейс модула си. 

С интегрирането на редица подобрения платформата цели да осигури повече възможности за развитие за все повече нови, а и настоящи търговци, които могат да се възползват от услугата онлайн магазин с еМаг връзка

Успешната продажба в еМаг Маркетплейс зависи от няколко фактора

Истината е, че продажбата в маркетплейс платформате не се различава много от концепцията, която следват онлайн продажбите. За да бъде успешен, и тук търговецът има нужда от добра реклама, конкурентна цена, планиране на оферти и ред други стратегии. 

И все пак, няколко ключови съвета по отношение на продажбите в еМаг Маркетплейс никога не са излишни.  

Продуктовата информация, която е важно да присъства 

Както при наличието на собствен онлайн магазин, така и при профил в маркетплейс, търговците имат свободата сами да изберат по какъв начин да представят продуктите си. 

Фундаментален принцип при представянето на стоки и услуги онлайн е добре структурираното продуктово съдържание. Тук се включват подходящо заглавие, основни характеристики на предлагания продукт и т.н. 

В описанието трябва да присъстват и основните ключови думи, свързани с предлагания продукт. Този момент е изключително важен от гледна точка на SEO, а и спомага в процеса за лесното намиране на продукт по ключова дума от страна на клиента. 

С употребата на интегриран модул между еМаг маркетплейс и сайт за онлайн търговия процесът е автоматизиран, а времето за обработка на поръчките в различните канали за продажба – оптимално редуцирано. 

Опции за плащане и доставка

Редица онлайн купувачи правят поръчките си онлайн въз основа проверка на методите за доставка и плащане, от които биха могли да се възползват. Колкото повече опции за избор предлага даден търговец, толкова по-добро ще е представянето на магазина му. 

Конкретната цел е постигане на висока клиентска удовлетвореност и търговска оптимизация от гледна точка на разходи, човешки и материален ресурс и т.н.

За прилагането на логистични и платежни решения значение имат аспекти като набор от функционалности и интеграции, които маркетплейс платформата предлага. С предстоящите подобрения в най-голямата платформа за маркетплейс у нас, те ще бъдат налични за всички търговци и клиенти съвсем скоро.

Висококачествени фотографии 

Сигурен начин, че предлаганите артикули ще бъдат представени достатъчно ефективно и ще привлекат вниманието на купувача, е наличието на висококачествени фотографии. Важно за потенциалните купувачи е да добият максимално реалистична представа за предлаганата от бизнеса стока. 

Снимките от няколко ъгли и 360-градусовите изображения, наред с кратките видеоклипове, стават все по-популярни начини за визуализиране на продукти в интернет търговията. 

Бързо и ефективно клиентско обслужване

В днешната конкурентна пазарна среда от първостепенно значение за търговците е да обслужват клиентите си на високо професионално ниво. В маркетплейс платформите, подобно на онлайн магазина, връзката с търговеца трябва да е лесно и бързо осъществима. 

Ако един търговец иска да остане конкурентноспособен, бързината, с която отговаря на клиентски запитвания, може да се окаже ключова за реализацията на покупката.

Според експерти, определящи са първите 24 часа от изпращането на запитването. Ако до този момент клиентът не получи отговор на въпроса, който го вълнува, то вероятно ще или вече се е възползвал от услугите на конкурент.

еМаг Маркетплейс с обещаващо развитие и през 2022

Най-голямата маркетплейс платформа в България декларира усилено развитие и през новата 2022 година. еМаг ще фокусира дейността си върху интегрирането на множество нови инструменти в платформата си за търговски партньори. Това от своя страна дава възможност за по-успешното развитие на онлайн търговците, а и по-голямо удобство за купувачите.

Интеграция с куриер

Бъдещите планове предвиждат разширяване на продуктовите категории, както и интеграция с eMag Marketplace Courier. Плъгинът ще позволява на онлайн търговците да обработват своите поръчки по-бързо и ефективно, автоматизирайки връзката между маркетплейс профила си и услугите на куриерските фирми, с които работят.

Интеграцията с куриер ще позволява на продавачите да осъществят и последващ контрол по движението на пратките, изпратени към крайните клиенти. Обявяването на очаквана дата за доставка на всеки продукт, предлаган от търговските партньори на еМаг, също е иновация както за маркетплейс продавачите, така и за купувачите. 

Разплащателни методи 

В стратегическия си план от компанията планират да интегрират картови разплащания и възможност за покупка на кредит, позната като е eCredit. Картовите разплащания няма да бъдат обвързани с такси за търговците, което е още един допълнителен стимул.

Към този момент тези разплащателни методи са налични само за стоките, предлагани от търговеца еМаг. Стъпката към тези интеграции е ключова за бъдещото развитие на платформата, тъй като предлагат разширени възможности за купувачи и търговци. 

Покупката на кредит чрез eCredit, от своя страна, предоставя допълнително удобство при покупко-продажбата на стоки, чиито цени са по-високи. Възможността да изплащат стоките си на удобни месечни вноски ще повиши процента продажби и на маркетплейс търговците.

Основно предимство на услугата eCredit е липсата на необходимост от осъществяване на физически контакт с представител на кредитиращата компания. Целият процес се осъществява дистанционно, а покупката става въз основа на онлайн одобрение.

еМаг Академия пък е другият компонент, който идва в помощ на търговците. Той предоставя свободен достъп до полезни образователни ресурси, основани на богатия търговски опит на еМаг.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...