Home / Новини / Как да премахнем акнето ефективно?

Как да премахнем акнето ефективно?

Страдате от акне, с което не можете да се справите. Пробвали сте какви ли не методи, но вместо да изчезнат, пъпките са все по-упорити и ви дразнят ужасно. Питате се има ли наистина ефективни начини, които да сложат най-накрая точка на драмата и отново да се радвате на чиста, здрава и красива кожа.

 

Как да се справите ефективно с акнето?

Променете начина си на живот

Всъщност, не е трудно да направите някой малки промени, които да ви помогнат да се преборите успешно с досадните пъпки. Всичко, което трябва да сторите е да започнете да се храните балансирано и здравословно, да спите по 8 часа и да пиете повечко вода през деня. Опитайте се да преодолеете желанието си да пипате лицето си често и да стискате пъпките и ето, че вече сте направили първата крачка в борбата с пъпките. 

 

Мийте се няколко пъти на ден 

Обикновено склонната към акне кожа е склонна и към омазняване. Затова е добре да миете лицето си поне по два или три пъти на ден, за да отстраните мазнината, която се натрупва и да предотвратите запушването на порите. 

Ползвайте акне аут сапун

Дори и много старателно да миете лицето си, ако сапунът, който ползвате е обикновен, то няма да ви помогне да се справите с пъпките. Вместо обикновен сапун или друг почистващ препарат използвайте акне аут сапун . Това са специално разработени специално сапуни срещу акне, които намаляват мазнината и замърсяванията и действат ефективно и нежно, без да изсушават кожата. Повечето акне аут сапуни съдържат съставки като салицилова киселина или бензоил пероксид, които дават много добри резултати в борбата срещу акнето.

Как да премахнем акнето ефективно?

Използвайте овлажнители

Немалко хора, страдащи от акне смятат, че избягването на употребата на каквито и да е продукти за овлажняване ще помогне да се отърват от пъпките, но това схващане е напълно погрешно. Ако не овлажнявате кожата си достатъчно, това може да доведе до нейната дехидратация и изсушаване и оттам до повишено производство на себум, което означава, че ще се сдобиете с още по-мазна кожа и повече пъпки. За да не се стига до там, след като измиете лицето си си със сапун хидратирайте кожата си с овлажнител без масло, предназначен за кожа склонна към акне.

Отворете порите

Запушените пори помагат за образуването на т. нар. черни точки и за появата на пъпки. Затова е добре да се погрижите за порите си и да посещавате козметик поне веднъж месечно. 

Използвайте ексфолиращи почистващи препарати и маски

Веднъж седмично използвайте леки ексфолианти или почистващи маски, тъй като ексфолирането премахва бързо и ефективно мъртвите кожни клетки и отваря порите. На кожа склонна към акне много добре действат почистващи продукти, съдържащи салицилова киселина, гликолова или алфа хидрокси киселини

Използвайте козметични продукти, които не причиняват акне

Винаги, когато купувате нов продукт, обръщайте внимание на неговите съставки и се консултирайте с търговеца дали е подходящ за кожа, склонна към акне. Обръщайте внимание и на етикетите и купувайте продукти, на етикетите на които пише:

 

  • Не запушват порите
  • Без мазнини
  • Неакнегенни
  • Некомедогенен

 

Използвайте ги внимателно и ако забележите, че някой от тези продукти не ви действат добре, прекратете използването им и пробвайте някой друг.

 

Сменяйте калъфките често

Мъртвите клетки, които се отделят от кожата, бактериите и замърсяванията се натрупват по спалното бельо и по този начин, без дори да забележите създавате предпоставки за запушване на порите и за появата на още повече пъпки. За да поддържате кожата си колкото се може по-чиста е добре да сменяте калъфката на възглавницата, върху която спите ако не всеки ден, то поне през ден.

 

Посетете дерматолог

Посетете специалист, който не само може да ви препоръча най-подходящите за вашия тип акне почистващи продукти и аут акне сапуни, но може да ви препоръча ефективни медицински продукти, които успешно се борят с пъпките .

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Есенните цветя – последната красота в градината!

Есенните цветя – последната красота в градината!

Хризантеми, астри, далии, анемони – цъфтящи с прекрасни разнообразни багри. Есенните цветя даряват градината ни ...