Home / Новини / Как да изберете подходящите агро гуми?

Как да изберете подходящите агро гуми?

Като земеделски производители сте наясно колко важни са гумите, с които оборудвате своя трактор, комбайн или друга селскостопанска техника.

Затова, дойде ли време за тяхната смяна, изпитвате притеснения дали ще успеете да откриете гумите, които са най-подходящи както за типа земеделски площи, които обработвате, така и за техниката, с която разполагате.

Как да изберете подходящите агро гуми?

Източник снимка:pixabay.com

Критерии, които оказват влияние при избора на гуми за селскостопанска техника

Конструкция (структура)

Според този критерий типовете гуми са два: с диагонална и радиална структура. 

Гумите с диагонална структура се използват все по-рядко, тъй като конструкцията им се състои от кръстосани и припокриващи се слоеве, които по време на търкаляне са подложени на голямо напрежение и не могат да гарантират ефективната работа на гумата. Освен това за този тип гуми е задължително използването на вътрешна гума.

Радиалната структура е разработена и въведена при агро гумите от Michelin през 40 – те години на миналия век. За разлика от диагоналните гуми, радиалните разполагат с корпус, състоящ се от въжета, разположени радиално, които осигуряват по-голям ъгъл на отклонение при натоварване. В резултат на това гумите са с по-ниска чувствителност към удари в страничната зона и осигуряват по-голяма стабилност при пътища с наклон.

Казано иначе, радиалните селскостопански гуми имат по-дълъг живот, по-добро управление, по-ниско съпротивление при търкаляне и по-нисък разход на гориво. Плюс това са по-гъвкави и уплътняват почвата по-малко, тъй като разпределят налягането си много по-добре. 

Вид

На пазара се предлагат 3 основни вида гуми за земеделска техника: стандартни, с повишена гъвкавост (IF) и с висока флексибилност (VF).

Стандартните видове са подходящи и доста ефективни при обработката на различни като тип почви, което ги прави предпочитани от голяма част от земеделските производители. Минусът им е, че налягането им трябва да се регулира, когато се налага техниката да излезе от полето и да се движи по пътната настилка и обратно.

Гумите с увеличена гъвкавост са разработка на световния производител на гуми Michelin. Те предлагат увеличена гъвкавост на страничните стени, по-широк контакт със земята, по-добро сцепление и намален разход на гориво. Плюс това могат да носят до 20% повече товар в сравнение със стандартните агро гуми  и уплътняват почвата по-малко.

VF могат да носят до 40% по-голям товар в сравнение с традиционните гуми и то при намалено налягане. Този вид гуми, също като IF гумите с повишена гъвкавост намаляват уплътняването на земята, осигуряват отлично сцепление и са по-нисък разход на гориво.

Как да изберете подходящите агро гуми?

Източник снимка:pixabay.com

Предназначение

Според предназначението си, селскостопанските гуми се делят на гуми за трактори, за пръскачки, за комбайни и за прикачен инвентар.

При избор на гуми за трактори е препоръчително да се обърне внимание както на типа почва, която се обработва, така и на вида дейност, която се извършва с техниката. Например, ако с трактора ще се извършват всички видове земеделски дейности, то агро гумите е добре да са с по-висок теглови индекс, широк отпечатък и да предлагат по-добро сцепление. 

Гумите за пръскачки стандартно се предлагат в два основни типа: стандартни или тесни. Стандартните са по-комфортни, но не са толкова практични и функционални, тъй като са с по-широк отпечатък и по време на работата си могат да смачкат част от културите. Тесните агро гуми Michelin, Firestone или някоя друга марка са доста по-функционални, тъй като влизат спокойно в редовете и няма опасност да нанесат щети на културите.

Гумите, предназначени за комбайни задължително трябва да са по-гъвкави, с широк отпечатък и висок теглови индекс. Казано по друг начин, за този вид селскостопанска техника подходящите гуми или с повишена гъвкавост, или с висока флексибилност.

При избор на гуми за прикачен инвентар сред нещата, с които е добре да се съобразите е какъв вид прикачен инвентар и какъв товар ще носят.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...