Home / Новини / Как да изберем перфектното облекло за риболов?

Как да изберем перфектното облекло за риболов?

Дейностите на открито изискват облекло, което осигурява не само добра защита от различни атмосферни влияния, но и което е удобно, комфортно и полезно за типа дейност (хоби), която се практикува.

Риболовът не прави изключение. Този спорт или хоби на открито изисква да се оборудвате освен с риболовни принадлежности и с подходящите дрехи за риболов, ако искате да прекарате един наистина спокоен ден край реката, езерото или морето.

За да сме полезни на тези от вас, които правят първите си стъпки в риболова, съставихме кратко ръководство, с което можете да се консултирате при покупката на подходящото облекло за риболов.

Как да изберем перфектното облекло за риболов?

Източник на изображението : pixabay.com

Основно облекло за риболов

Риболовни гащеризони

Гащеризоните и панталоните са едни от най-важните дрехи за риболов, тъй като те могат да ви осигурят необходимия комфорт, като предпазят краката ви от намокряне, докато ловите риба.

На пазара се предлага широка гама от гащеризони, панталони, шорти и дори комплекти (панталон и суитчър), сред които да избирате.

Почти всички висококачествени риболовни гащеризони и панталони се изработват от водонепромокаеми и дишащи материи и разполагат с удобни джобове за съхранение на риболовни принадлежности.

Тениски за риболов

Риболовът е дейност, по време на която ще стоите с часове на открито и ако тениската или блузата не е подходяща, това може да ви причини немалък дискомфорт.

За да не се случва това е важно да се спрете на тениски или блузи с дълъг ръкав, изработени от дишащи материи като полиестер или найлон, тъй като тези материи отвеждат влагата ефективно и поддържат тялото сухо.

Суичъри

Суичърите ще ви бъдат от полза както ако практикувате летен риболов, така и ако обичате да ловите риба през зимата.

През лятото можете да ги използвате, когато ви стане хладно, а през зимата са много полезни като среден слой риболовно облекло.

Добре е суичърът, на който се спрете да има качулка и да е изработен от мека и топла материя като полар.

Риболовни ботуши

Ботушите, подходящи за риболов варират от гумени ботуши до коляното, високи ботуши за газене до зимни риболовни ботуши с топла подплата.

При избора на ботуши, без значение от вида е добре да обърнете специално внимание на подметките. Те трябва да бъдат по възможност гумени и с ясно изразен грайфер, за да не се плъзгат в калта.

Освен това е важно ботушите да са леки, водоустойчиви, да са произведени от качествени материали и да се поддържат (почистват) бързо и лесно.

Слънчеви очила

Да носите слънчеви очила по време на риболов не е просто модна приумица. Всъщност, взирането дълго време във водата под яркото слънце може да навреди на очите ви.

Ето защо е добре да се снабдите с поляризирани слънчеви очила, които могат да предпазят очите ви от вредните ултравиолетови лъчи и от отблясъците на водната повърхност.

Как да изберем перфектното облекло за риболов?

Източник на изображението : pixabay.com

Шапки

Ако практикувате риболов през лятото, тогава една лека, удобна шапка, изработена от дишаща материя би ви свършила отлична работа. 

Но ако обичате зимния риболов е добре да потърсите и закупите шапка от дебел полар или вълна.

Ръкавици

Ръкавиците, предназначени за риболов имат за основна задача да предпазят ръцете ви от абразия и наранявания, каквито често се случват, особено когато рибата е на въдицата ви и бързате да я извадите.

На пазара се предлагат както ръкавици за летен риболов, така ръкавици за зимен риболов.

Летните риболовни ръкавици обикновено се изработват от неопрен и са с допълнително подсилване в областта на дланта, докато зимните са с външен слой от неопрен и с топъл вътрешен слой от полар или друг материал, който предлага добра топлоизолация.

Чорапи

Често подценявани, чорапите за риболов не са никак маловажни, тъй като тях зависи да осигурят комфорта на краката ви. 

Затова е добре към екипировката за риболов да прибавите поне два чифта чорапи – един за горещите летни дни и един за студено време.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...