Home / Без категория / Как да държим диабета далеч от себе си?

Как да държим диабета далеч от себе си?

Какво е диабет?

Това е заболяване, при което тялото ни не може да произвежда инсулин в достатъчни количества, което води до увеличаване на нивата на захар в кръвта. Високите нива на кръвната захар от своя страна водят до редица здравословни проблеми като повишено кръвно налягане, проблеми със сърцето, бъбреците, зрението, ампутации на крайници и други.

Според проучванията, 90% от заболелите страдат от диабет тип 2, а основните фактори за неговата поява са наднорменото тегло, липсата на движение, приемането на некачествени или нездравословни храни и други.

Можем ли да се предпазим от диабет тип 2?

Начинът на живот, който всички ние водим, храните, с които се храним и вредните навици, които сме придобили са основните предпоставки за все по-големия брой заболели от диабет. Но все пак, има начин да се погрижим да държим това заболяване далеч от себе си.

Какви мерки да вземем?

  1. Посещение и преглед при специалист

*След 30 – годишна възраст задължително трябва да посетим специалист и да си направим изследвания на нивата на кръвната захар.

Дори и всичко да е наред, добре е да променим начина си на живот. Всъщност, дори и да не ни грози подобно заболяване, след определена възраст е добре да внимаваме с какво се храним и как живеем, нали?

  1. Промяна в храненето

*Да премахнем от менюто си тлъстите храни, да намалим белия хляб, захарта, ориза, картофите;

*Да намалим алкохола до минимум, да се откажем от газираните напитки и соковете от магазина;

*Да кажем „сбогом” на тортичките, сладкишчетата и всичко, което се приготвя с рафинирана захар;

*Да включим в менюто си повече пресни зеленчуци, плодове, бобови култури, млечни продукти, яйца;

*Да приемаме хранителни добавки като https://rotinal.bg/, добавки или храни с високо съдържание на хром, магнезий, витамин D;

*Да намалим кафето за сметка на билковия чай;

*Да приемаме по половин чаена лъжичка канела. Доказано е, че подправката не само забързва метаболизма и спомага за намаляване на теглото, но е и добра превантивна мярка срещу диабет.

  1. Промяна в начина на живот

*Повече движение. Заедно с приемането на билки, хранителни добавки от https://rotinal.bg/ и здравословни храни е добре да започнем да се движим повече. Научно доказано е, че 30 минути тренировка повишава сърдечната честота, което спомага за предотвратяването на диабет тип 2.

*Повече сън. Ако до преди няколко години сме се справяли страхотно и с 3 – 5 часа сън, след 30 – те се налага да променим режима си и да си осигурим поне 7 – 8 часа сън. Това ще ни помогне не само да се чувстваме в добра кондиция, но и според специалистите ще ни помогне да предотвратим или забавим появата на диабета.

 

 

About svetla

Check Also

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Изискванията към съвременната кухня стават все по-високи. Тя трябва да има красив дизайн, висококачествена изработка, ...