Home / Без категория / Как да държим диабета далеч от себе си?

Как да държим диабета далеч от себе си?

Какво е диабет?

Това е заболяване, при което тялото ни не може да произвежда инсулин в достатъчни количества, което води до увеличаване на нивата на захар в кръвта. Високите нива на кръвната захар от своя страна водят до редица здравословни проблеми като повишено кръвно налягане, проблеми със сърцето, бъбреците, зрението, ампутации на крайници и други.

Според проучванията, 90% от заболелите страдат от диабет тип 2, а основните фактори за неговата поява са наднорменото тегло, липсата на движение, приемането на некачествени или нездравословни храни и други.

Можем ли да се предпазим от диабет тип 2?

Начинът на живот, който всички ние водим, храните, с които се храним и вредните навици, които сме придобили са основните предпоставки за все по-големия брой заболели от диабет. Но все пак, има начин да се погрижим да държим това заболяване далеч от себе си.

Какви мерки да вземем?

  1. Посещение и преглед при специалист

*След 30 – годишна възраст задължително трябва да посетим специалист и да си направим изследвания на нивата на кръвната захар.

Дори и всичко да е наред, добре е да променим начина си на живот. Всъщност, дори и да не ни грози подобно заболяване, след определена възраст е добре да внимаваме с какво се храним и как живеем, нали?

  1. Промяна в храненето

*Да премахнем от менюто си тлъстите храни, да намалим белия хляб, захарта, ориза, картофите;

*Да намалим алкохола до минимум, да се откажем от газираните напитки и соковете от магазина;

*Да кажем „сбогом” на тортичките, сладкишчетата и всичко, което се приготвя с рафинирана захар;

*Да включим в менюто си повече пресни зеленчуци, плодове, бобови култури, млечни продукти, яйца;

*Да приемаме хранителни добавки като https://rotinal.bg/, добавки или храни с високо съдържание на хром, магнезий, витамин D;

*Да намалим кафето за сметка на билковия чай;

*Да приемаме по половин чаена лъжичка канела. Доказано е, че подправката не само забързва метаболизма и спомага за намаляване на теглото, но е и добра превантивна мярка срещу диабет.

  1. Промяна в начина на живот

*Повече движение. Заедно с приемането на билки, хранителни добавки от https://rotinal.bg/ и здравословни храни е добре да започнем да се движим повече. Научно доказано е, че 30 минути тренировка повишава сърдечната честота, което спомага за предотвратяването на диабет тип 2.

*Повече сън. Ако до преди няколко години сме се справяли страхотно и с 3 – 5 часа сън, след 30 – те се налага да променим режима си и да си осигурим поне 7 – 8 часа сън. Това ще ни помогне не само да се чувстваме в добра кондиция, но и според специалистите ще ни помогне да предотвратим или забавим появата на диабета.

 

 

About svetla

Check Also

Покупка на жилище – ново или старо строителство?

Всеки, който е решил да закупи собствено жилище се изправя пред въпроса на какво да ...

Leave a Reply

CREATED