Home / Новини / Избор на ски яке – на какво да обърнем внимание?

Избор на ски яке – на какво да обърнем внимание?

Време е да се насладите на зимата и снега, а какъв по-добър начин от каране на ски или сноуборд високо в планината, където снегът не е мираж, а природата е спираща дъха ни.

Ако и вие сте почитатели на ските и с нетърпение очаквате зимната почивка, в такъв случай сте на правилното място. Както знаете, ски екипировката е от съществено значение. Нейната цел е да ви предостави максимален комфорт, да ви предпази от влагата, водата, минусовите температура и вятъра.

Избор на ски яке - на какво да обърнем внимание?

Източник на изображение: Unsplash

В тази връзка освен качествени ски обувки със сигурност ще трябва да потърсите и подходящо ски яке. За да намерите модел, който ще отговори на вашите очаквания и нужди, е необходимо да обърнете внимание на някои важни характеристики. По-долу споделяме с вас полезни съвети в избора на яке за ски.

Преди това обаче нека да ви зададем един въпрос . . .

Какъв е вашият стил на каране?

Един от факторите, които ще определят това от какъв тип ски яке се нуждаете и каква да бъде дишаемостта и изолацията  му, е стилът ви на каране на ски, а именно:

 

  • фрирайд
  • алпийски ски
  • ски туринг
  • сноуборд

Изолация

Изолацията е една от най-важните характеристики при избора на ски яке. Тя отговаря за това до колко якето ще задържа топлината, така че да не замръзвате. Много лесно може да ви стане студено предвид минусовите температури и времето, което прекарвате навън. Именно затова е препоръчително да изберете яке с добра и висококачествена изолация.

Днес в търговската мрежа ще откриете основно два вида изолация при ски якетата:

  • пух – обикновено той е гъши или патешки, като е известен с високото качество на изолация, което предоставя, задържайки максимално топлината. Минусът е, че когато се намокри, той губи своите характеристики и може да повиши усещането за студ, а и съхне много по-бавно от други материи;
  • синтетична изолация – тя може да имитира естествения пух, а може и да е от синтетични тъкани. Тези материи също притежават свойства като добра изолация и влагоустойчивост, като тук зависи и каква е плътността на синтетичните влакна в якето. Предимството е, че синтетичните материи съхнат много по-бързо.

Водонепромокаемост

Една от най-важните характеристики на ски якетата е да бъдат непромокаеми и устойчиви на влага и вода. Това означава, че те са изработени от импрегнирана материя. Предвид условията, в които ще карате ски, и вероятността да падате, е важно якето да ви защитава от намокряне.

В тази връзка съществуват различни мембрани, а някои ски якета са 2-слойни или 3-слойни, което предоставя допълнителна защита на водоустойчивата мембрана.  При избора на ски яке е важно да проверите какви милиметри са обозначени. Колкото по-висок е показателят, толкова по-водоустойчив е моделът яке.

Нещо повече, някои ски якета са и snowproof, тоест те са устойчиви на сняг. Специфичното при тези модели е, че материята е обработена с химикал, който се нарича воден репелент. Това означава, че при дъжд или сняг водата ще се стича по плата на якето, без да попива.

Дишаемост на материята

До колко дишаща е материята на ски якето е също важна характеристика, особено ако сте активни скиори. В случай, че видите якето да е обозначено като Breathable, означава, че може да отвежда потта. По този начин влагата ще преминава през плата на малки водни молекули, ще се изпарява и няма да се задържа.

Дизайн на ски якето

Още някои важни особености, които ви съветваме да вземете предвид, са следните:

  • качулка – препоръчително е ски якето да има качулка, която ще ви даде допълнителна защита. Обърнете внимание на това дали е съвместима с вашата каска и дали ще ви е удобна;
  • джобове – колко и какви джобове да има е въпрос на личен избор. Моделите якета могат да имат вътрешен джоб, специално предназначен за съхранение на телефон, както и външни предни и странични джобове;
  • вентилационни ципове – за максимално добра вентилация голяма част от моделите ски якета разполагат с вентилационни отвори;
  • ципове – дори и циповете се различават, като има такива, които са водоотблъскващи или изработени от мека материя.

Това как да бъде проектирано ски якето и какъв да бъде неговият дизайн е въпрос на личен избор и зависи до голяма степен от специфичните нужди на всеки. Оставяйки това настрана, трябва да кажем, че изборът на ски яке не е труден, но изисква да обърнете внимание на някои неща.

Съветваме ви да избирате марки и модели, които се отличават с високо качество, прецизна изработка и дизайн, който ще ви създаде максимален комфорт. Инвестицията в ски яке не е малка, но ви обещаваме, че когато е внимателно избрано, тя си струва.

About plami

Check Also

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Какво трябва да знаете за шофирането в планината през зимата?

Да, в градовете в България вече снегове няма, но в планините далеч не е така. ...