Home / Без категория / Интересни факти за Италия и нейната кухня

Интересни факти за Италия и нейната кухня

Италианската кухня е уникална по себе си и е любима по целия свят. Състои се от уникални комбинации между вкусове и аромати, които са съчетали в себе си богатата история и култура на страната. Тя е повлияла значително на доста световни кухни, като е смятана от някои за форма на изкуство. Тя обаче не се свежда само до популярните пица и паста, които произлизат от Централна Италия. Всеки от 20-те региона на Италия има свои традиционни ястия, които по нищо не приличат на тези от другия. Например ястията в Северна Италия включват риба, картофи, ориз, свинско, наденица и разни видове сирена. Популярни са също така и ястията с пълнена паста, домати, ризото, полента. В Южна Италия в ястията преобладават доматите и доматеният сос, чушки, маслини, също сирене рикота, артишок, патладжан, чесън, каперси.

Ето няколко любопитни факти за италианската кухня:

Италианците са известни с любовта си към семейните традиции и обичат да отделят внимание на храната. Италианците си организират често семейни събирания и децата се насърчават също да поддържат семейните традиции. В този случай те отделят голямо внимание на храната. За тях храненето е вид ритуал и повод за събиране на цялото семейство, така че  изобщо не се чудете ако в италианско градче по обяд не срещнете никого на улицата. В Италия най-важното хранене за деня е обядът.

Закуската в Италия обикновено е доста лека, приготвя се бързо и лесно в сравнение с обяда и вечерята. Тя е сладка и може да се състои само от капучино, което се пие до 10 часа сутринта, кроасан, бисквити или някакво друго печиво. Еспресото е предпочитана напитка във втората половина от деня след хранене. Други популярни комбинации за закуска са плодова салата, йогурт и мюсли.

Преди хранене италианците си пожелават ‘Buon appetito!’

Ако искате да опитате автентична италианска храна, докато сте в Италия, главните туристически заведения не са добра идея. Насочете се към по-закътани места, където шанса да опитате истинско италианско ястие е голям. Ако пък няма да ходите в Италия, можете да се насладите на вкусни традиционни италиански ястия по оригинални рецепти в ресторант Leonardo Bansko. Този модерен и уютен ресторант с невероятна гледка се намира в Банско и предлага разнообразие от автентични италиански и средиземноморски ястия, направени с оригинални еко продукти.

 На италианската трапеза винаги присъстват вода, хляб и вино.

Предястието в традиционната  италианска кухня са антипастите. Антипастите се сервират топли или студени и  представляват плато от хапки. Те могат  да бъдат маслини, различни видове пушени колбаси или шунка като прошуто, сирена, риба, зеленчуци и плодове.

Пицата е била изобретена първо през 18 в. в Неапол. Тя е представлявала първо плосък хляб и е била храна за бедните. От древни времена са се приготвяли печени хлябове, които се поръсвали с билки, домати и сирена. Пицата има богата история, която може да се проследи до персийската, римската и гръцката империя.

Италианците ядат всеки ден паста, като тя винаги се яде с вилица, не с лъжица.

Доматите започват да се използват в италианските ястия след 18 век., като преди това европейците са отглеждали домат само с декоративна цел, тъй като са ги считали за отровни.

 

Популярният и така любим на всички италиански сладолед джелато, чието име означава “замразен“ или “замразявам“, е по-различен от традиционния. Разликата е, че традиционният сладолед изисква повече време за приготвяне и съдържа сметана, а джелатото се приготвя с мляко, което го прави по-нискокалоричен десерт. В сравнение със сладоледа, той се приготвя с по-малко жълтъци или с почти никакви и може да се съхранява на по-висока температура.

About svetla

Check Also

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Изискванията към съвременната кухня стават все по-високи. Тя трябва да има красив дизайн, висококачествена изработка, ...