Home / Без категория / Интересни факти за Италия и нейната кухня

Интересни факти за Италия и нейната кухня

Италианската кухня е уникална по себе си и е любима по целия свят. Състои се от уникални комбинации между вкусове и аромати, които са съчетали в себе си богатата история и култура на страната. Тя е повлияла значително на доста световни кухни, като е смятана от някои за форма на изкуство. Тя обаче не се свежда само до популярните пица и паста, които произлизат от Централна Италия. Всеки от 20-те региона на Италия има свои традиционни ястия, които по нищо не приличат на тези от другия. Например ястията в Северна Италия включват риба, картофи, ориз, свинско, наденица и разни видове сирена. Популярни са също така и ястията с пълнена паста, домати, ризото, полента. В Южна Италия в ястията преобладават доматите и доматеният сос, чушки, маслини, също сирене рикота, артишок, патладжан, чесън, каперси.

Ето няколко любопитни факти за италианската кухня:

Италианците са известни с любовта си към семейните традиции и обичат да отделят внимание на храната. Италианците си организират често семейни събирания и децата се насърчават също да поддържат семейните традиции. В този случай те отделят голямо внимание на храната. За тях храненето е вид ритуал и повод за събиране на цялото семейство, така че  изобщо не се чудете ако в италианско градче по обяд не срещнете никого на улицата. В Италия най-важното хранене за деня е обядът.

Закуската в Италия обикновено е доста лека, приготвя се бързо и лесно в сравнение с обяда и вечерята. Тя е сладка и може да се състои само от капучино, което се пие до 10 часа сутринта, кроасан, бисквити или някакво друго печиво. Еспресото е предпочитана напитка във втората половина от деня след хранене. Други популярни комбинации за закуска са плодова салата, йогурт и мюсли.

Преди хранене италианците си пожелават ‘Buon appetito!’

Ако искате да опитате автентична италианска храна, докато сте в Италия, главните туристически заведения не са добра идея. Насочете се към по-закътани места, където шанса да опитате истинско италианско ястие е голям. Ако пък няма да ходите в Италия, можете да се насладите на вкусни традиционни италиански ястия по оригинални рецепти в ресторант Leonardo Bansko. Този модерен и уютен ресторант с невероятна гледка се намира в Банско и предлага разнообразие от автентични италиански и средиземноморски ястия, направени с оригинални еко продукти.

 На италианската трапеза винаги присъстват вода, хляб и вино.

Предястието в традиционната  италианска кухня са антипастите. Антипастите се сервират топли или студени и  представляват плато от хапки. Те могат  да бъдат маслини, различни видове пушени колбаси или шунка като прошуто, сирена, риба, зеленчуци и плодове.

Пицата е била изобретена първо през 18 в. в Неапол. Тя е представлявала първо плосък хляб и е била храна за бедните. От древни времена са се приготвяли печени хлябове, които се поръсвали с билки, домати и сирена. Пицата има богата история, която може да се проследи до персийската, римската и гръцката империя.

Италианците ядат всеки ден паста, като тя винаги се яде с вилица, не с лъжица.

Доматите започват да се използват в италианските ястия след 18 век., като преди това европейците са отглеждали домат само с декоративна цел, тъй като са ги считали за отровни.

 

Популярният и така любим на всички италиански сладолед джелато, чието име означава “замразен“ или “замразявам“, е по-различен от традиционния. Разликата е, че традиционният сладолед изисква повече време за приготвяне и съдържа сметана, а джелатото се приготвя с мляко, което го прави по-нискокалоричен десерт. В сравнение със сладоледа, той се приготвя с по-малко жълтъци или с почти никакви и може да се съхранява на по-висока температура.

About svetla

Check Also

Чаша за капучино или лате

Видове чаши за кафе

Чашите за кафе са неизменна част колекцията от съдове на  всяко домакинство. Те ни съпътстват ...