Home / Новини / Хидрофорните помпи – видове и начин на употреба

Хидрофорните помпи – видове и начин на употреба

Хидрофорните помпи - видове и начин на употреба

Източник на изображение: trotec.com

Хидрофорните помпи са широко използвани в различни водоснабдителни системи, обслужващи дома, градината и селското стопанство. Те могат да засмукват и пренасят вода от кладенци, резервоари, извори, реки и др. 

Този вид помпи са подходящи за водоснабдяване на жилищни сгради и стопанства, за изграждане на напоителни системи, за повишаване на налягането във водопроводни инсталации, за отводняване и др. 

Хидрофорните помпи се наричат още хидрофори, а също и хидрофорни системи, понеже обикновено се използват в комбинация с други елементи – разширителен съд и пресостат (уред за управление).

Ако сте решили да се оборудвате с такава машина, е добре да бъдете максимално информирани за различните видове хидрофорни помпи с техните параметри, функции и начини на работа. Това ще Ви помогне да се насочите към подходящ за Вашите нужди модел.

Видове

Според дълбочината на засмукване и позицията

Когато става дума за дълбочината на засмукване и позиционирането на  хидрофорите, говорим за 3 основни вида помпи: повърхностни (сух монтаж), потопяеми и сондажни. 

  • Повърхностните, които са и най-често използваните, могат да засмукват вода от кладенец или друг водоизточник с дълбочина до 6-7 м. Самата помпа е позиционирана върху земната повърхност и изпомпва водата със смукателен маркуч.
  • Потопяемите хидрофорни помпи се използват за кладенци с дълбочина над 6 м и са специално проектирани за потапяне под вода. Изпускателната тръба и захранващият кабел се поставят на повърхността. Тези машини са подходящи за източване на наводнени помещения.
  • Сондажните хидрофорни помпи са специално пригодени за употреба при много голяма дълбочина – сондаж. Те могат да бъдат монтирани в тесни отвори с диаметър, който не е по-голям от диаметъра на самата помпа.

Хидрофорните помпи - видове и начин на употреба

Източници на изображение: dambat.com, grundfos.com

Според начина на работа 

Според начина на работа и управлението хидрофорите могат да бъдат помпи с механичен пресостат, помпи с електронен пресостат или честотноуправляеми (с регулируеми обороти). 

  • Хидрофорната помпа с механичен пресостат е най-популярният вариант за водоснабдителна система на пазара. Тя върви заедно с разширителен съд (балон), който служи за съхранение на водата. 

Характерно за нея е, че когато капацитетът на съда е достигнат и няма разход на течност, помпата изключва. Когато водата в резервоара започне да свършва – помпата се включва и тя отново изпълва съда. Този начин на работа осигурява по-дълъг експлоатационен живот на машината.

Тези хидрофори обаче нямат вградена защита от работа на сухо (трябва да се добави допълнително), а също и произвеждат много шум. Затова пък цените им са по-ниски от тези другите видове хидрофорни помпи.

  • Помпата с електронен пресостат обикновено не включва разширителен съд и се задейства, когато налягането падне под стартовите стойности – при отваряне на кран на чешма например. 

Електронните пресостати притежават много висок клас на защита, ефективно предпазват от работа на сухо и са високо устойчиви на външни фактори. 

Когато помпата е монтирана навън, механичният пресостат корозира, а електронният издържа на влага и промени в температурата. Този тип помпи обаче се включват при всяко пускане на водата, което намалява живота на машината

  • Помпите с честотно регулиране на оборотите са най-съвременният вариант на хидрофор за водоснабдителна система . Те поддържат постоянно налягане без значение колко консуматора са отворени. Наричат се още бустер помпи или инвертори. 

Вграденият честотен преобразувател намалява консумацията на енергия. Той поддържа постоянно налягане на водата чрез промяна на скоростта на въртене на мотора. Тези машини имат изключително ниски нива на шум и дълъг експлоатационен живот. 

Разполагат с вградена защита от работа на сухо и други ефективни предпазни механизми. Оборудвани са и с вграден във вътрешността на машината малък разширителен съд. Компактни са и не заемат много място.

Хидрофорните помпи - видове и начин на употреба

Източници на изображение: dambat.com, еuromasterbg.com

Предимства

Предимствата при използване на хидрофорна помпа са много, като най-добре могат да бъдат оценени в отдалечени селища, където тези инсталации представляват единствена опция за нормално водоснабдяване. 

Хидрофорите са изключително полезни и на места, където налягането на водоснабдителната система не е достатъчно. Най-новите модели предлагат редица удобства при работа като много добра производителност, термозащита, защити от работа на сухо, минимален разход на енергия и др. 

Най-голямото предимство обаче остава фактът, че хидрофорът представлява собствена водоносна система и може да осигури независимост на Вашето домакинство или стопанство. 

Хидрофорната система е инвестиция, която се оправдава във времето. Затова ако сте решили да си направите такава инсталация е препоръчително да се информирате максимално и да разгледате повече различни модели, докато намерите най-подходящия вариант за Вашата водоснабдителна система.

Една от най-популярните платформи за покупка на водни помпи е onlinemashini.bg. Там ще откриете огромно разнообразие от хидрофори за дома и градината. Ще получите бързо обслужване, безплатна доставка над 70 лв. и професионална консултация. Всеки продукт, изложен в сайта разполага с подробни технически данни, по които лесно можете да се ориентирате. 

About plami

Check Also

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

От значение ли е климатикът за работното място през зимата?

С наблицаващите коледни празници, последното нещо, за което повечето работодатели мислят, е климатизацията на работното ...