Home / Новини / Фурната за вграждане – модерната необходимост

Фурната за вграждане – модерната необходимост

Вградените фурни през последните години се превърнаха в един от основните уреди за домашна употреба. И за това си има съвсем основателна причина. Този вид уреди за готвене са функционални, удобни, не заемат място и най-важното – с тях се готви бързо, много вкусно и лесно.

 

Функционалност на фурните за вграждане

Този тип фурни се предлагат с широк спектър от функции, които обаче могат да варират според модела на уреда. Затова е добре преди покупката да се разгледате поне няколко модела и да се спрете на тази фурна, функциите на която отговарят на вашите лични потребности.

 

Функции, които могат (и е добре) да присъстват във вградените уреди за готвене

Система за готвене

Обикновено всички модели фурни са снабдени със система за вентилация и функция грил с регулируем термостат. Имат също така и таймер за време, както програма за размразяване. При по-високия клас модели присъстват още допълнителни функции, които са способни да задоволят и най-претенциозните сред вас. Някой от тези функции например са предварително зададени програми за специфично готвене (на месо, риба, десерти, хляб и т. н.), готвене на пара или микровълни и още много други.

Програмирано готвене

Програмираната функция за готвене присъства в доста модели фурни за вграждане и трябва да кажем, че е изключително ефективна и удобна. Благодарение на нея можете да програмирате началото и края на готвенето.

 

Дистанционно управление

Тази функция обикновено присъства при по-високия клас фурни. Това е разширена версия на програмираното готвене, при която можете да контролирате работата на фурната през лаптоп, таблет или телефон, когато се извън дома.

Автоматично готвене

Функцията за автоматично готвене позволява след като поставите ястието, фурната (с помощта на сензори) сама да определи идеалното време и температура за приготвяне на ястието в зависимост от съставките и теглото му. При голяма част от моделите от по-висок клас някой от най-често използваните рецепти за ястия могат да бъдат предварително зададени, което улеснява изключително много готвенето. Има също така модели, които разполагат с програми за бързо размразяване или с програми за претопляне на готовите ястия бързо и без затоплянето да променя вкусовите качества на храната.

Фурната за вграждане - модерната необходимост

Бързо предварително загряване

Тази функция на уредите за вграждане е много полезна, особено когато се ястието изисква да бъде поставено в предварително загрята фурна. С тази не се налага да загрявате фурната дълго време, тъй като само за няколко минутки тя загрява достатъчно, за да сложите ястието да се приготвя.

 

Самопочистване

Самопочистващата функция е полезна опция, особено ако нямате време или ако просто не ви се занимава с чистене на фурната след всеки няколко готвения

Всички съвременни модели фурни за вграждане разполагат с една от двете популярни системи за самопочистване – каталитична или пиролитична. Фурните с каталитично самопочистване са със стени от емайлирани панели. При почистването стените се обработват със специален материал, който разтваря мазнините, които благодарение на каталитичната система се превръщат в газ и във фурната не остават никакви остатъци.

При фурните с пиролитична самопочистваща функция почистването се извършва по друг метод. При тях уреда се загрява при температура от 500 градуса, при което полепналите мазнини по стените на фурната изгарят и се превръщат в пепел. 

И двата метода на самопочистване са ефективни, но тъй като при каталитичната система не се налага допълнително забърсване с гъба, цената  на фурните за вграждане с каталитично почистване е по-висока.

Автоматично безопасно изключване

Тази функция е много полезна и може да ви спести немалко главоболия. Най-общо казано, имате ли я при вашия модел фурна, няма да се притеснявате от битови инциденти като пожари, тъй като фурната се изключва автоматично след 12 часа липса на активност.

 

Заключване

Предпазното заключване ви позволява автоматично да заключите панела за управление и вратата на фурната за вграждане. Тази функция е от голяма полза, ако в къщата има деца, които могат да активират бутоните за управление докато си играят или да отворят фурната, когато работи и да се наранят.

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...